Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > CoQ10

CO-Q10, koencim Q-10

Odkrili so ga leta 1957. od takrat dalje je predmet mnogoštevilnih raziskav, toda v uradni medicini še vedno trajajo razprave, ali lahko različnim bolnikom resnično pomaga. Ker je relativno poceni, in verjetno je to glavni razlog, ga zdravniki svojim bolnikom še vedno ne smejo predpisovati. Oglejmo si, kaj o koencimu Q-10 pravijo na Mayo kliniki, elitni ameriški institucij:

Koencim Q10 (CoQ10) se tvori v človeškem telesu in je nujno potreben z osnovne funkcije v celici. Objavljeno je, da raven CoQ10 z leti upada, pa tudi pri bolnikih s kroničnimi obolenji kot so bolezni srca, mišična distrofija, Parkinsonova bolezen, rak, diabetes ter HIV/AIDS. Tudi nekatera zdravila lahko povzročijo upad tega koencima.

Raven koencima Q10 v telesu lahko zvišamo z dodatki koencima Q10, čeprav višja raven še ni dokazano koristna za bolnike.

***

Kaj je CoQ10?

Ostala imena: koencim Q10, Co Q10, Ubiquinone, Vitamin Q

CoQ10 se nahaja v naravi, v vsaki živi celici. Drugo ime je ubiquinone, ki izhaja iz besede ubiquitous, kar pomeni "povsod navzoče".

CoQ10 igra ključno vlogo v produkciji energije v mitohondriju, del celice, ki je odgovoren za proizvodnjo energije v obliki ATP.

Zakaj se uporablja CoQ10?

 • oslabljeno srce

 • kardiomiopatija

 • zaščita pred srčnim infarktom in rekovalascenca po njem

 • visok krvni tlak

 • diabetes

 • vnetje dlesni

 • odpoved ledvic

 • migrena

 • za lajšanje negativnih stranskih učinkov nekaterih zdravilnih

 • Parkinsonova bolezen

 • hujšanje

Kakšni so dokazi o koristnosti CO Q-10??

 • Bolezni srca
  Pacienti s težavami srca imajo nižjo raven koencima Q-10 v celicah srčne mišice. Double-blind raziskava kaže, da lahko CoQ10 zmanjša simptome povezane s srčnimi obolenji- kot je to 'kratka sapa', težave s spancem, otekanje. CoQ10 naj bi zvišal proizvodnjo energije v srčni mišici, ojačal sposobnost črpanja krvi. Toda zadnje študije tega niso dokazale.

  V eni izmed raziskav, kjer je sodelovalo 641 oseb z kongestivno boleznijo srca, so eni skupini pacientov dajali 2 mg CoQ10 na kilogram telesne teže, drugi pa placebo. Pacienti, ki so prejemali koencim, so imeli manjše število hospitalizacije, resni simptomi bolezni pa so bili močno zmanjšani.

  Pri drugi študiji, kjer je sodelovalo 32 pacientov, s hudo obliko srčnih bolezni in so čakali na transplantacijo srca, je ena skupina prejemala 60 mg CO Q-10, druga pa placebo, v trajanju 3 mesecev. Pacienti, ki so dobili koencim, so se počutili in delovali dosti bolje, izboljšana je bila kakovost njihovega življenja, čeprav pri ehokardiogramu (ultra zvok srca) in pri markerjih ni bilo opaziti sprememb.

  V randomizirani raziskavi (55 pacientov kongestivne srčne bolezni), ki so prejemali 200 mg CO Q-10/dan, ali pa placebo, ni bilo opaziti sprememb, čeprav se je raven koencima v celicah zvišala.

  Dalj trajajoča raziskava, kjer so dajali 100 mg koencima ali pa placebo (skupaj s klasičnim zdravljenem), je pokazala, da so imeli pacienti, ki so jemali CO Q-10, nekoliko boljše rezultate pri fizičnih aktivnostih, prav tako pa je bilo izboljšano tudi njihovo splošno počutje, kot pri pacientih, ki so jemali placebo.

 • Kardiomiopatija

  Več manjših raziskav je pokazalo, da lahko CoQ10 pomaga pri določenih oblikah kardiomipopatije.

 • Parkinsonova bolezen

  pri pacientih s to boleznijo so tudi opazili nižjo raven CoQ10. Preliminarne raziskave so pokazale, da če se zviša raven CoQ10, se lahko zviša tudi raven nevrotransmiterja dopamin, katerega raven je tudi nizka pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo. Pokazale so tudi, da lahko CoQ10 zaščiti možganske celice pred napadi prostih radikalov.

  Manša randomizirana raziskava je pokazala, da je skupina bolnikov, ki o dnevno jemali 360 mg CoQ10, v času 4 tednov, doživela izboljšanje pri prvih simptomih bolezni, močno pa so se izboljšale funkcije vida.

  National Institutes of Health je opravil 16 mesecev dolgo raziskavo na 80 pacientih, ki so prejemali 300, 600 ali pa celo 1.200 mg CoQ10. Predvsem bolnikom, ki so prejemali 1.200 mg, so se težave močno izboljšale v primerjavi s skupino, ki je jemala placebo.

 • CoQ10 in zdravila na osnovi statina

  Nekatere študije so nakazale, da lahko jemanje teh zdravil (za nižanje holesterola) zniža raven koencima Q10. Čeprav ni dokončnega zaključka, pa se ponavadi ne priporoča hkratno jemanje koencima in statin zdravil.

 • Diabetes
  V randomizirani študiji, ki je trajala 12 tednov, je 74 pacientov z diabatesom tip 2 prejemalo 100 mg CoQ10 dvakrat na dan, prav tako 2x/dan 200 mg fenofibrata (zdravilo za uravnavanje lipidov). Polovico pa placebo. Študija je dokazala, da dodatki CoQ10 pomembno uravna krvni tlak in sladkor. Dve drugi študiji pa tega nista pokazali.

 • Bolezni dlesni
  Pri manjši študiji so CoQ10 uporabili topično na periodentalnih mešičkih. 10 moških oseb z periodontitisom s 30 žepki je bilo izbrano. Po treh tednih so bili simptomi bolezni močno ublaženi.

 

ZAKLJUČEK

Vse omenjene študije so pokazale, da so bili rezultati uporabe CoQ10 različni in celo diametralno nasprotni, čeprav je v večini primerov koencim pokazal izboljšanje pri opazovanih bolnikih. Potrebno bi bilo več poglobljenih raziskav.

Po drugi strani pa alternativni zdravniki pravijo, da so bili pri njih rezultati dosti boljši kot v omenjenih študijah. To velja predvsem za srčno-žilne bolezni. CoQ10 je izredno potenten antioksidant, ki uspešno nevtralizira nevarne proste radikale. To je zelo pomembno v primeru srca in možganov, saj se celice teh organov le delno obnovijo. Ker prosti radikali lahko uničijo celice, je to zelo pomemben podatek za vsakogar, ki ima težave s srcem (pa tudi s Parkinsonovo boleznijo). Alternativni zdravniki priporočajo tudi jemanje vitamina E, v primeru srčno-žilnih bolezni pa tudi še en močan antioksidant - resveratrol. Seveda pa ne gre pozabiti tudi na nenasičene maščobe (namesto strupenih nasičenih), saj so te nujno potrebne za razvoj in obrambo celic.

Jon Barron, razsikovalec in izumitelj, je eden največjih poznavlcev altrenativne medicine na svetu. On pravi, da lahko CoQ10 celo fizično spremeni srce. Po njegovem priporočilu je za preventivo potrebno jemati 100 mg na dan (odvisno od starosti in komdicije posameznika), z leti pa se naj vnos podvoji. Če je bolezen že nastopila, pa je potrebno jemati od 200-400 mg/dan. Pri hujših oblikah (tako kot je navedeno v eni izmed zgornjih študij) pa tudi 1.000 in več.

 

 
>DOMOV<