Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > GAPS

natasha dr. Nataša Campbell-McBride

 

GAPS

- Kaj je GAPS

- Kdo je dr. Nataša Campbell-McBride

- Zdravljenje GAPS-a z dieto

 

Kaj je GAPS?

Gut and Psychology Syndrome (GAP Sindrom ali GAPS), slovensko: črevesni in psihološki sindrom, je bolezensko stanje, ki povezuje prebavni sistem z možgani. To skovanko je ustvarila dr. Nataša Campbell-McBride, specialistka nevrologije in človekove prehrane. Ker je sama imela avtističnega otroka, je pričela preučevati težave nevrološkega in psihičnega izvora tako pri otrocih kot tudi pri odraslih: avtizem, ADHD – primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti, shizofrenija, disleksija, dispraksija, depresija, obsesivno-kompulzivne težave, bipolarne motnje ter še mnoge druge nevro-psihološke in psihiatrične težave.

Na tem mestu moram poudariti, da je dr.Nataša Campbell-McBride s svojim načinom zdravljenja svojega avtističnega otroka pozdravila.

Poglejmo, kako ta znanstvenica razloži GAPS:

Cel spekter avtističnih bolezni in drugih, ki so navedene zgoraj, v sodobnem svetu dobivajo že epidemične razsežnosti. Pri vsakdanjem kliničnem delu lahko opazimo, da se različne oblike bolezni prekrivajo, dopolnjujejo. Avtističen otrok je dostikrat tudi hiperaktiven in ima tudi gibalne ter druge motnje (dispraksija). Disleksija in dispraksija se prekrivata 50%, disleksija, dispraksija in hiperaktivnost pa 25-50%. ti otroci so dostikrat depresivni, ko pa odrastejo, so nagnjeni k drogam ali alkoholizmu. Pacienti na naši kliniki bolehajo tako za psihičnimi težavami kot tudi z fizičnimi boleznimi. Pri vsakem je prisotna vsaj ena izmed težav: prebavne motnje, slabo prehranjevanje, alergije, astma, ekcemi, kronični cistitis, pomanjkanje hranil.

Pred samim pregledom pacienta se moramo seznaniti z zgodovino zdravja njegovih staršev. Večina ljudi v takem primeru takoj pomisli na genetske značilnosti, toda mi se osredotočamo na tisto, kaj so straši, predvsem mati, prenesli na otroka: edinstveno črevesno mikrofloro. Le redko kdo ve, da ima odrasel človek v črevesju kaka 2 kg bakterij in teh je več, kot telo premore celic. In v teh dveh kilogramih mikroflore je zelo pomembno, katere bakterije prevladujejo, saj to določa naše zdravstveno stanje.
Po preučevanju več stotih primerov psihičnih in fizičnih bolezni otrok, je na površje prodrla slika zdravstvenega stanja njihovih mamic.
Tipično te mamice v otroštvu niso bile dojene, saj v 60-tih in 70-tih letih to ni bilo več moderno. To je zelo pomemben podatek, saj vemo, da se pri prehranjevanju dojenčka s stekleničko, razvije povsem drugačna črevesna flora, ki ni dobra. Če se pri dojenčku razvije zdravju škodljiva mikroflora, potem nastanejo različne zdravstvene težave, ki se ponavadi zdravijo z antibiotiki. Ta zdravila pa dodatno prizadenejo mikrofloro teh bodočih mamic. Ko so te punce postale spolno aktivne, so začele uporabljati kontracepcijske tabletke, za katere je znano, da delujejo uničujoče na zdravo črevesno floro. Danes poznamo približno 500 vrst človeku patogenih ter oportunističnih bakterij, in če nimamo dovolj človeku prijaznih bakterij, potem se bodo te razširile po prebavnem traku. Sodoben način prehranjevanja situacijo še dodatno poslabša. Potem pa v določenem obdobju te ženske zanosijo in rodijo. V resnici ima kar 100% mamic, katerih otroci imajo nevrološke ali psihiatrične težave, klinične znake disbioze (nenormalna črevesna flora). Te mamice ponavadi trpijo za: prebavne abnormalnosti, alergije, avto-imune bolezni, PMS, kronično utrujenost, glavobole in težave s kožo.
Novorojenček, ko se rodi, ima popolnoma sterilno črevesje. V prvih 20-tih dnevih življenja njegovo deviško površino črevesja naseli mešanica bakterij. Tako nastane njegova črevesna mikroflora, ki bo v nadaljevanju življenja igrala izredno pomembno vlogo. Od kor pridejo te bakterije? V glavnem od njegove matere. Torej, kakršno črevesno mikrofloro je imela mati, tako bo imel tudi novorojenček.
O črevesni flori ljudje ne razmišljamo kaj dosti. Toda prav ta opravlja toliko pomembnih funkcij v telesu, da če bi nekega dne imeli sterilno črevesje, potem ne bi mogli preživeti.

Ena najpomembnejših vlog črevesne flore je vsekakor pravilna prebava in presnova hrane. Če otrok nima uravnotežene flore, potem zaužite hrane ne bo pravilno prebavil in absorbiral, kar privede do pomanjkanja več vrst hranil. Zato pri mladih in odraslih pacientih z motnjami pri učenju, psihiatričnimi težavami in alergijami, zaznamo številne vrste pomanjkanja hranil. Največkrat jim primanjkuje magnezij, cink, selen, baker, kalcij, mangan, žveplo, fosfor, železo, kalij, vanadij, bor, vitamini B1, B2, B3, B6, B12, C, A, D, folna kislina, pantotenična kislina, omega-3,-6,-9 maščobne kisline, taurin, alfa-ketoglutarna kislina, glutation in še vrsto drugih amino-kislin. Vsa ta hranila so izrednega pomena za razvoj in delovanje otrokovih možganov, imunskega sistema in ostalih telesnih funkcij.
Poleg vloge, ki jih mikroflora opravlja pri prebavi in absorpciji hrane, ta aktivno sintetizira številna hranila: vitamin K, pantotenično in folno kislino, tiamin (vitamin B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6), cianobalamin (B12), ter še številne amino-kisline ter beljakovine. Klinična praksa je pokazala, da so naši pacienti trpeli za pomanjkanjem teh snovi.
Vsi ti naši pacienti so bili ponavadi bledi v obraz, kar je znamenje anemije, čemur se ne gre čuditi. Zmanjšana možnost presnavljanja in produkcije zgoraj naštetih hranil povzroča anemijo.
Tem pacientom je skupno tudi to, da so se pri njih močno razmnožile zdravju škodljive bakterije, ki obožujejo železo: Actinomyces spp., Mycobacterium spp., patogeni nizi E.Coli, Corynebacterium spp. ter številne druge. Vse te bakterije požrejo vso železo, ki preko hrane pride v črevo. Če takemu pacientu dajemo prehranska dopolnila železa, se te bakterije še bolj razmnožijo, zato je anemičnost zaščitni znak naših pacientov.
Človeku prijazne bakterije ne pomagajo zgolj pri pravilni prebavi in presnovi hrane in hranil, temveč nas tudi ščitijo pred napadalci in različnimi toksini (strupi). Sposobne so izdelovati antibakterijske, antiviralne in antifugalne substance. Ocena je, da se kar 60-70% energije proizvede s strani teh bakterij.
V pogovorih s starši smo ugotovili, da so njihovi otroci imeli težave z izločanjem blata, kot dojenčki so imeli boleče trebuščke in kolike, bili so napihnjeni,..itd. Dr. Andrew Wakefield je s svojimi sodelavci na Royal Free Hospital, London, odkril, da imajo avtistični otroci črevesno vnetje, ki so ga poimenovali avtistični enterokolitis. Dr. Curtis Dohan pa je po mnogih letih ukvarjanja s shizofreničnimi pacienti ugotovil povezavo med shizofrenijo in celiakijo ali kako drugo črevesno bolezen.

Dojenčki, pri katerih se ne razvije uravnotežena črevesna mikroflora, so podvrženi različnim vnetjem: ušes, prsi, grla, kože (impetigo – krastavost). Potem pa še v prvih dveh letih življenja ti otročički prejmejo celo vrsto cepiv, kar stanje dodatno poslabša.
Opravljene so bile številne študije, ki so pri pacientih s težavami pri učenju ali pa z psihiatričnimi težavami, preučevale imunski sistem. Raziskave so pokazale hude nenormalnosti pri vseh glavnih skupinah celic in pri imunoglobulinih. Najpogosteje so našli MBP in NSFP proteine, ki napadejo možgane in ostali živčni sistem.
Pri teh naših pacientih je bilo ravnovesje črevesne flore porušeno, to pa je zdravju nevarnim bakterijam omogočilo razviti velike kolonije. Pri testiranju smo največkrat zasledili razrast kvasovk (vključno s primerki kandide) in iz rodu klostridija. Te hrano pričnejo presnavljati na svoj način, proizvajajo različne strupene snovi, ki preko krvi prebijejo krvno-možgansko pregrado. Rezultat: namesto, da bi bile bakterije vir potrebnih hranil, postanejo vir strupov.

Kateri strupi nastajajo:

Acetaldehid in alkohol
Najpogostejši patogeni mikrobi, ki smo jih našli v črevesju pri vseh pacientih s nevro-psihiatričnimi težavami, so kvasovke, predvsem kandida. Kvasovke zaužite ogljikove hidrate spremenijo v alkohol in v acetaldehid, ki je stranski produkt tega procesa. Kakšne težave povzročata ti dve substanci:
–okvaro jeter – zmanjšana sposobnost izločanja strupov iz organizma
–degeneracijo trebušne slinavke - zmanjšana sposobnost izločanja njenih encimov, kar poslabša prebavo
–zmanjšana sposobnost izločanja želodčne kisline v steni želodca
–oslabljen imunski sistem
–poškodbe možganov – zmanjšana sposobnost samokontrole, koordinacije in govora; agresijo, mentalno retardiranost, izguba spomina, stupor

–poškodbo perifernega živčevja s spremembami v čutilih in oslabitev mišic
–poveča toksičnost zdravil, mamil in drugih toksinov
-Acetaldehid je najnevarnejši stranski produkt alkohola, saj nam daje občutek „mačka“, takega ki ga dobimo naslednji dan po pijančevanju. Otroci, ki imajo neuravnoteženo črevesno flora, imajo vseskozi tak občutek, ne poznajo nobenega drugega občutka.

Klostridija nevrotoksini
Danes poznamo že 100 vrst te bakterije, ena najnevarnejših je clostridia tetani, ki pa je pogosta prebivalka v črevesju zdravega človeka, saj jo nadzorujejo koristne bakterije, tako da ta ne more postati težava za naše zdravje. Vendar, če pride do porušenega ravnotežja, potem postanejo stene črevesja bolj propustne in ta bakterija lahko zaide v krvni obtok in skozi krvno-možgansko pregrado v možgane, s tem pa prizadene mentalni razvoj človeka. Dr. William Shaw je podrobno popisal primere avtističnih otrok, ki so močno napredovali, če so dobivali zdravila proti klostridiji. Vendar na žalost, so takoj zopet zapadli v avtizem, če so jim prenehali dajati ta zdravila.

Tako kvasovke kot tudi klostridija so svojo priložnost za razmah dobile v dobi antibiotikov. Antibiotiki širokega spektra jim ne pridejo do živega, medtem pa ti pobijejo nam koristne bakterije, ki te patogene organizme lahko nadzorujejo. Naši pacienti so večinoma dobivali antibiotike že na samem začetku svojega življenja.

Glutenmorfini in kazomorfini, ali opiati iz glutena in kazeina
Glutein je beljakovina, ki jo najdemo v žitu, kazein pa je mlečna beljakovina. Pri naših bolnikih je črevesna flora nenormalna, zato se ti dve beljakovini nepravilno presnavljata in nastanejo snovi s kemično zgradbo, ki je podobna mamilom kot sta to morfij in heroin. Glutenmorfine in kazomorfine so našli v urinu shizofrenih bolnikov ter pri avtističnih otrocih. Našli so jih tudi pri bolnikih z depresijo in revmatoidnim artritisom.

Delmorfin in deltorfin
Ta dva zelo nevarna strupa z zgradbo opiatov, je biokemik Alan Friedman našel pri avtističnih otrocih. Ta strupa so najprej našli na koži strupenih žab iz Južne Amerike. Ker sta izredno močna nevrotokisna, ju žaba uporablja za ohromitev svojih sovražnikov. Ta strupa Indijanci uporabljajo za konice njihovih puščic pri lovu na živali. Dr. Friedman meni, da same žabe tega strupa ne proizvajajo, temveč to počno glivice, ki živijo na njihovi koži. Obstaja realna možnost, da se te glivice razmnožijo tudi pri avtističnih otrocih.

Žveplo
spada med najpomembnejše elemente za zdrav organizem. Igra pomembno vlogo pri razstrupljanju in pri normalnem metabolizmu možganskih nevrotransmiterjev. Toda pri neuravnoteženi črevesni mikroflori se razvijejo bakterije, ki žveplo uporabljajo za svoj razvoj, poleg tega pa konstantna produkcija različnih toksinov s strani nezdravih bakterij zahteva dodatne količine žvepla, da bi jih telo lahko nevtraliziralo.

Mešanice strupov pri otrocih ali pa pri odraslih so lahko različne, toda vsi imajo nekaj skupnega – črevesno disbiozo. Strupi, ki jih proizvajajo škodljive bakterije, povezujejo črevo in možgane, zato sem to poimenovala črevesni in psihološki sindrom – GAPS.

Dr.Nataša Campbell-McBride

Študij medicine je opravila na Baškirski medicinski univerzi l.1984 in kasneje postala specialista nevrologije. 5 let je delala kot nevrologinja, 3 leta pa tudi kot nevrokirurginja, nato se je poročila in se preselila v Veliko Britanijo. Kmalu zatem so njenemu sinu podali diagnozo – avtizem. Zaradi tega je profesionalno pričela raziskovati vzroke in zdravljenje te bolezni. Razvila je teorijo o povezanosti med nevrološkimi boleznimi in prehrano, zato je opravila še drug podiplomski študij iz prehrane na univerzi v Sheffieldu. Po zdravljenju svojega sina je zopet pričela z delom na kliniki in sicer na Kliniki za prehrano v Cambridgeu. Poudarek pri njenem delu je zdravljenje s prehrano in postala je vodilna znanstvenica za zdravljenje otrok in odraslih, ki imajo težave z učenjem ter druge mentalne težave, pa tudi vse tiste, ki so zboleli za prebavnimi in imunskimi boleznimi.
Leta 2004 je izdala svojo prvo knjigo Gut And Psychology Syndrome, v kateri podrobno pojasni povezavo med fizičnim stanjem bolnika in delovanjem možganov. V knjigi prav tako podrobno poda GAPS protokol prehrane, s katerim tako uspešno zdravi svoje paciente. Leta 2007 pa je izdala še svojo drugo knjigo z naslovm Put You Heart In Your Mouth! v kateri razloži, kako lahko s pravilno dieto zaustavimo in ozdravimo bolezni srca. Pravi, da živimo v svetu, kjer prevladuje fobija pred hrano, ki vsebuje obilo živalskih maščob in holesterola.

Zdravljenje GAPS-a z dieto

Dr.Nataša Campbell-McBride je razvila protokol zdravljenja, katerega temelj je SCD dieta (Specific Carbohydrate Diet ali slovensko: specifična dieta ogljikovih hidratov). To dieto je ustvaril Dr. Sidney Valentine Haas v 1.polovici 20.stoletja. Ta se je s svojimi sodelavci osredotočil na paciente s celiakijo in drugimi boleznimi prebavil. Dr. Sidney V. Haas in Merrill P. Haas sta leta 1951 izdala knjigo The Management of Celiac Disease (Obvladovanje celiakije), ki jo je znanstvena srenja po vsem svetu odlično sprejela. Priznanja s celega sveta so pričela kar deževati, toda ko prišla nova spoznanja o glutenu, kot povzročitelju te bolezni, je njegova dieta padla v pozabo.
Kasneje je SCD ponovno obudila Elaine Gottschall, ki je s tem načinom zdravljenja uspešno ozdravila svojo hči, kasneje pa je pomagala tisočim bolnikom s Chronovo boleznijo, ulcerativnim kolitisom, celiakijo, divertikulitisom ter z raznimi oblikami kronične diareje. Toda njeno največje spoznanje je bilo, da je s to dieto prišlo do dramatičnega izboljšanja otrok, ki so imeli različne vedenjske motnje, kot so to avtizem, hiperaktivnost ter nočni teror.
Nataša Campbell Mc-Bride je to dieto uvedla v svoj način zdravljenja ter jo nekoliko priredila.
Osnova te diete je v tem, kar so vsi ostali zdravniki (tudi alternativni) spregledali, je pa izrednega pomena za zdravljenje. Če hočemo uravnotežiti črevesno mikrofloro, potem moramo storiti vse, da obnovimo človeku koristne mikroorganizme, toda tu nastane problem (zato so taka zdravljenja zelo dolgotrajna), saj bolnik ne sme uživati hrane z vlakninami, saj te hranijo tudi tiste bakterije, ki jih hočemo odstraniti. Zato je v prvem delu diete poudarek predvsem na hrani, ki vlaknin ne vsebuje ali pa v zelo omejenih količinah. V glavnem se dieta nanaša predvsem na mesnih juhah, saj te skrbijo za obnovo črevesne sluznice (sten črevesja). Šele po tej sanaciji bo organizem zopet pričel pridobivati zdrava hranila. 85% diete bazira na mesu, ribah, jajcih, fermentiranih mlečnih izdelkih in zelenjavi (kuhana, fermentirana in surova). Pacienti morajo dobiti probiotike, piti mlačno destilirano vodo. Pri uvajanju nove hrane je vedno treba opraviti alergijski test.

Zaključek
Alternativni medicini je že dolgo poznano, da je stanje prebavil ključno za splošno zdravje, prav tako tudi dejstvo, da se največ seratonina tvori v črevesju (hormon sreče). Psihiatrija se ukvarja izključno s kemikalijami, ki naj bi „uravnavala“ procese v možganih, pri tem pa pozablja, da je kemična sestava v možganih odvisna od pravilne presnove v prebavilih.
Kdor bi rad pomagal osebam s podobnimi težavami, priporočam, da si knjigo Nataše Mc-Bride preberete, lahko pa se obrnete tudi name.

N.K. 01/2013

 
>DOMOV<