Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > Jack Andrak

 

„Z internetom je vse mogoče!“

15 letni Jack Andrak - izumitelj, ki spreminja medicino raka

 

Rak na trebušni slinavki spada med najbolj smrtonosne bolezni: 85% je odkritega v zadnjem štadiju, le 2% bolnikov ga preživi. Toda po zaslugi odkritja 15 let starega ameriškega dijaka Jacka Andraka, se bodo ti statistični podatki spremenili na bolje.
Tako kot pri mnogih drugih vrstah raka je tudi za nastanek raka na trebušni slinavki odgovoren naš življenjski stil:
– preobilica hrane bogate s sladkorjem (glukoza/fruktoza)
– premajhna telesna aktivnost
– pomanjkanje vitamina D

Prekomerna telesna teža in telesna neaktivnost povzroča, da je naš organizem manj občutljiv na inzulin. Zaradi tega v krvi narašča raven inzulina, to pa lahko sproži rak trebušne slinavke. Rezultati neke študije so pokazali, da imajo osebe s prekomerno telesno težo 1,5-2x več možnosti, ženske s prekomerno težo in brez zadostne fizične aktivnost pa imajo 2,5 krat več možnosti da zbolijo za to vrsto raka. Moški, ki so vsaj 8 ur na mesec prizadevno vadili, pa se jim je možnost zmanjšala za 59%. Inzulin naj bi bil najbolj odgovoren za nastanek raka, predvsem pri raku na pankreasu.
Zakaj?
Ena glavnih nalog trebušne slinavke je proizvodnja inzulina, ki znižuje raven sladkorja v krvi in v jetrih glukozo pretvarja v glikogen. V laboratorijskih raziskavah so ugotovili, da inzulin pospešuje rast pankreatičnih rakastih celic. Znanstveniki menijo, da je za nastanek raka v eni tretjini primerov odgovorna prehrana in življenjski slog. Torej, če se hočete zaščititi pred rakom, potem morate skrbeti za čim nižjo raven inzulina. Zadnje raziskave pa so tudi pokazale, da rakaste celice v trebušni slinavki za delitev in za svojo čezmerno rast uporabljajo fruktozo. Da se rakaste celice na poseben način hranijo s sladkorjem, je že pred 80-imi leti odkril nemško Nobelovec Otto Warburg. Kljub temu sodobna medicine temu problemu še vedno ne posveča pozornost. O.H. V glukozi in sukrozi zmanjša sposobnost nevtrofilcev (vrsta belih krvničk), da uničuje rakaste celice. Študija je tudi ugotovila, da fruktoza zviša tudi raven sečne kisline, česar pa glukoza ne povzroča. Dr. Richard Johnson v svoji knjigi „Sladkorni fiks“ (Sugar Fix) pravi, da fruktoza povzroča visok krvni tlak, inzulinsko rezistenco, debelost, diabetes in bolezni ledvic. Sečna kislina v krvi bi potem lahko bila glavni marker za te bolezni.

V primeru raka je smotrno v prehrani zreducirati O.H. vseh vrst.
CBN je objavila reportažo, kjer Dr. Dominic D'Agostino govori o testih, ki jih je opravil na laboratorijskih živalih: tiste, ki niso jedle O.H., so imele večje preživetje pri visoko metastaziranih rakih kot tiste, ki so prejemale kemoterapijo. Dr. D'Agostino je preko pričevanj pacientov, ki so imeli neozdravljivo obliko raka in ki so pričeli jesti hrano brez O.H., ugotovil, da so kljub slabim napovedim bolezen preživeli.

In kaj je storil Jack Andrak?
Petnajstletnik, ki je predlani šele pričel obiskovati srednjo šolo, je z uporabo interneta odkril postopek zgodnjega odkrivanja raka na pljučih, trebušni slinavki in na jajčnikih. V sodobni medicini se je do sedaj uporabljal 60 let star postopek za odkrivanje omenjenih vrst raka, ki je relativno drag (v ZDA stane 800 $), v 30% primerih ga ne odkrije, z njim je možno odkriti rak šele, ko je ta v kasnejšem stadiju, poleg tega pa je še zamuden.
Družinski prijatelj, ki je bil Jacku kot nekakšen stric, je zbolel za rakom na pankreasu in fant je lahko opazoval, kako ta človek v treh mesecih postal pravi hodeči okostnjak, takoj zatem pa je umrl. Ta smrt je fanta zelo prizadela, zato je hotel izvedeti, zakaj sodobna medicina njihovemu prijatelju ni mogla pomagati. Tako kot milijone mladostnikov je „odgulal“ besedo 'pankreas' in njegovo popotovanje se je pričelo. Kot sam pravi, na začetku sploh ni vedel, kaj je to trebušna slinavka. Toda danes internet ljudem, ki si želijo znanja, omogoča neslutene možnosti, zato je nemogoče napovedati, kaj vse nam bo ta tehnologija prinesla v bližnji prihodnosti. Na podlagi tega, kar je storil Jack Andrak, nas čaka veliko dobrega. Z uporabo Googla in Wikipedie je fant ugotovil, da je pri omenjenih rakih v krvi vedno prisotna višja vsebnost beljakovine, ki se imenuje mezotelin. Toda težava se nahaja v tem, da jo je zelo težko odkriti. Jack je začel iskati način, kako določiti parametre idealnega senzorja, ki ni smel biti predrag, škodljiv ali selektiven, moral pa bi biti preprost za uporabo, hiter in zanesljiv. Idejo, da bi razvil merilno paličico, je prišel ob pouku biologije, ko so obravnavali protitelesca. Med predavanjem si je na skrivaj ogledoval vsebino, ki govori o analitičnih metodah in uporabljajo tehnologijo 21. stoletja – karbonske nano- cevčice. Protitelesa se idealno prilegajo antigenu – kot ključ v ključavnico. V tem primeru je to mezotelin. Njegova ideja je bila, da bi se izdelala nano-cevka, ki bi imela tako obliko, da bi se nanjo lahko prilegel le protein mezotelina, nakar bi ta sprožila električni impulz, dovolj močan, da bi ohmmeter to lahko zaznal.
Ko je svojo teorijo zastavil v celoti, je pričel iskati laboratorij, kjer bi jo lahko udejanjil. Poslal je 200 prošenj laboratorijem, ki se ukvarjajo z rakom na trebušni slinavki. 119 ga je zavrnilo, eden pa mu je sporočil:“mogoče“. Pričel je nadlegovati tam pristojnega profesorja in na koncu mu je uspelo z njim dogovoriti sestanek. In uspelo mu je. Po sedmih mesecih spodleteli preizkusov mu je končno uspelo narediti senzorski listič, ki je 90% natančen, 168 krat hitrejši, 26.000 krat cenejši in 400 krat občutljivejši. Cena papirčka je 3 cente, z njim pa je mogoče odkriti rak še v začetni fazi. „Z internetom je vse mogoče!“

N.K., 03.2013

>DOMOV<