Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >L-arginin

 

L-Arginine za večjo spolno moč in za boljše splošno zdravje

kiss

Leta 1998 so Nobelovo nagrado za medicino prejeli trije znanstveniki Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro in Ferid Murad, ki so s skupno raziskavo odkrili mehanizem, kako dušikov oksid (NO) deluje kot signalna molekula v srčno-žilnem sistemu. Da NO skrbi za zdravo delovanje srca in žilja, so nekateri zdravniki vedeli že sto let prej. Omenjeni trije Nobelovci so odkrili, da:

- NO povzroča dilatacijo (širjenje) žil
- endotelijske celice na stenah žilja izločajo ta plin, da lahko kri po žilah bolj svobodno kroži
- NO deluje kot signalna molekula, ki žilam omogoča večjo prožnost in širitev

Če je pretok krvi po žilju nemoten, potem imamo zdravo srce in žilje, hkrati pa to omogoča optimalen imunski sistem.
L-Arginin je predhodnik dušikovega monoksida (NO) v organizmu. Je pogojno esencialna amino-kislina ter gradnik beljakovin v telesu - spoznan za varno hranilo, kar je pokazalo na stotine raziskav. Toda tako kot pri mnogih drugih snoveh tudi raven l-arginina v našem telesu s starostjo upada, predvsem če preko hrane ne dobimo dovolj beljakovin. Zaradi tega endotelijske celice izločajo manj NO, kar privede do slabše prekrvavitve in posledično prihaja do okvar v srčno-žilnem sistemu (nastanek žilnih oblog, okvara srca, kalcinacija žil, različne disfunkcije sistemov v telesu). Slabša prekrvavitev tkiva pa ima za posledico tudi slabšo spolno funkcijo tako pri ženskah kot seveda tudi pri moških. Brez arginina ni NO in brez NO moški ne more doživeti erekcijo spolnega uda.
O tej motnji le redko kdo spregovori. Če gre verjeti reviji JAMA (Journal of the American Medical Association), potem se kar 43% žensk in 31% moških srečuje s težavami pri spolnosti. Te težave se pri ženskah v glavnem kažejo kot pomanjkanje spolne sle, ali pa nezmožnost oz. težave z orgazmom. Pri moških pas se to kaže predvsem kot spolna impotenca oz. erektilna disfunkcija (ED).

Kako l-arginin deluje?
Za nepopolno erekcijo pri moškemu je kriv slab pretok krvi. L-Arginin v predelu spolovila širi žile in s tem izboljša cirkulacijo krvi, zato spolnemu udu pomaga, da ta popolnoma nabrekne, s tem se penis podaljša, otrdi ter poveča številčnost erekcij.
Dr. Jonathan Wright, specialist za prehrano, razloži ta mehanizem pri moških: „Molekule NO se tvorijo takrat, ko encim NO sintaze (NOS), ki ga v izobilju najdemo v celicah mišic, živcev in okoli penisa, zajame atom dušika s strani molekule L-Arginina... in ga poveže s kisikom.“
Skratka, atom dušika se mora v krvi povezati z atomom kisika, da nastane NO. To reakcijo nadzoruje encim NOS.
L-Arginin podobno deluje tudi pri ženskah
Izboljšan pretok krvi povzroči, da tkivo klitorisa in vagine postane občutljivejše in dovzetnejše za spolno stimulacijo, zato se poveča možnost za doseganja orgazma. Čeprav se je večina študij osredotočala predvsem na moške, pa je ena izmed njih ugotovila, da l-arginin, skupaj s še nekaterimi dopolnili, pri ženskah, ki so že prečkale menopavzo, poveča seksualni odziv.
Spet druga študija, ki je zajela 77 žensk različnih starosti, je pokazala, da po štirih tednih jemanja dopolnil, vključno z argininom, so doživele večje spolno zadovoljitev, večje slo in občutljivejši klitoris, so večkrat imele spolne odnose, doživele so več orgazmov, in nožnica je bila bolj vlažna.

Večje spolno slo … večja vzdržljivost

Obstajajo dokazi, da l-arginin, tako pri ženskah kot tudi pri moških, poveča spolno slo (libido). Nekateri dokazi govorijo o večji vzdržljivosti pri seksu in močnejših orgazmih. Nekatere študije so pokazale, da l-arginin zviša število in mobilnost spermijev pri moških.

Znanstvene študije

Močni učinki l-arginina je pokazala dvojna slepa študija, katere izsledki so bili objavljeni v reviji British Journal of Urology International in je obravnavala povezavo med NO in ED (erektilno disfunkcijo). Obravnavali so 50 moških, polovica je prejemala l-arginin, ostali pa placebo, trajala pa je 6 tednov. 31% moških, ki je prejemalo l-arginin, je po koncu študije doživelo bistveno izboljšanje pri spolnih odnosih, saj so pred tem imeli nizko raven NO, ta pa se je proti koncu podvojila.
Na tem mestu je treba poudariti, da ED lahko nastane iz različnih vzrokov – staranje, diabetes in druge endokrine težave. L-arginin je učinkovit le pri tistih osebah, pri katerih je ED posledica nizke ravni dušikovega oksida. Zato je pri neki študiji, kjer so sodelovali moški, katerih ED je bila posledica različnih vzrokov, zgolj 17% opazovancev doživelo izboljšanje zaradi jemanja l-arginina. Optimalna raven NO bo izboljšala erekcijo le pri tistih osebah, kateri ED ni posledica drugih bolezni.
L-arginin ima tudi druge pozitivne učinke na zdravje človeka
Ta pomembna amino-kislina pomaga pri povečanju mišične mase, izboljša delovanje imunskega sistema, uravnava krvni tlak, izboljša spominske sposobnosti in pospešuje celjenje. Iz l-arginina nastali NO igra pomembno vlogo tudi pri srčno-žilnem, imunskemu in živčnemu sistemu, kar je dokazalo nekaj sto objavljenih študij.
L-arginin je bistven za različne sisteme v telesu. Pomemben je pri:
–kot predhodnik za dušikov oksid (NO)
–izboljša obtok, pomembno za nemoten pretok krvi
–stimulira izločanje hormona rasti (RH)
–izboljša imunski sistem
–zmanjša trajanje celjena ran
–njegova pomembna vloga pri gradnji kosti in tetiv
–poveča mišično maso in zmanjša količino maščevja
–izboljša plodnost, poveča produkcijo spermijev in njihovo mobilnost
–zmanjša možnost nastanka krvnih strdkov in infarktov
–uravnava krvni pritisk
–izboljša delovanje žilja pri bolnikih z angino pektoris
–izboljša rekonvalescenco po srčnem infarktu
–preprečuje in zdravi srčno-žilne bolezni
–upočasni rast tumorjev

Čas in kontraindikacije
Uporabniki l-arginina pravijo, da pri spolnih odnosih najbolje učinkuje, če ga vzamejo 45 minut pred seksom. Objavljeno je tudi nekaj negativnih stranskih učinkov, predvsem je to herpes. Toda po drugi strani pa l-arginin izboljša telesno odpornost, kar v nadaljevanju pomeni, da se herpes ne bo več pojavljal.
L-Arginine je odlično prehransko dopolnilo za vsakogar, ki si želi izboljšati spolno življenje in zdravje na splošno. Ima veliko prednosti v primerjavi z opevano viagro – je naravna in zato za zdravje varna snov, deluje tako na moški kot tudi za ženski spol, njegovi pozitivni učinki so znanstveno dokazani, poleg tega pa je mnogo, mnogo cenejši.

Obuditev spolne sle z l-argininom

43 % Američank ima kako spolno težavo – pomanjkanje interesa za seks, nezmožnost doživeti orgazem, bolečine med spolnim odnosom, pomanjkanje zadovoljstva pri seksu, nelagodje med spolnim odnosom, suha nožnica...
Ženske pred in med menopavzo imajo največkrat tovrstne težave, katerih vzrok tiči v upadu spolnih in reprodukcijskih hormonov. Sedaj je na voljo povsem naravna snov, ki tem ženskam omogoča, da se lahko zopet počutijo seksi – spolno privlačne.

Prelomna študija
Ekipa raziskovalcev z univerze Rutgers, Standfordske medicinske univerze in z univerze Hawaii, so obravnavali 108 žensk (starost 22-73 let), ki so imele težave s spolnostjo (pomanjkanje spolne sle ali pa težave z dovzetnostjo do seksa).
59 žensk je bilo v dobi tik pred menopavzo (neredna menstruacija – znak prihajajoče mene), 29 pa v poznejšem obdobju (vsaj 1 leto brez menstruacije, starost 50 let in več).
Raziskovalci so jih razdelili na dve skupini: 1.skupina je prejemala zeliščna in prehranska dopolnila, ki so vsebovala l-arginin – korejski ginseng, ginko bilobo in listi damiane, vitamine A, C, E, B6, B12, biotin, pantotensko kislino, folate, niacin, riboflavin in tiamin, kalcij, železo in cink. 2. skupina pa je prejemala placebo.
Po koncu študije so ženske morale izpolniti test „ženski spolni funkcionalni indeks“, ki okvalificira spolno slo, pogostnost spolnih odnosov, ter še druge dejavnike v tem okvirju.

Rezultati po 4 tednih
Več poželenja in zadovoljstva žensk v obdobju po meni. 50% žensk, ki so jemale dopolnila so imele večje spolno slo, v placebo skupini pa je takih bilo le 8%. 50% je bilo zadovoljnejših s spolnimi odnosi, placebo 31%. Podobni rezultati so se pokazali tudi pri spolni občutljivosti in pri vlažnosti nožnice.
Ena prejšnjih študij pa je pokazala bistveno boljše rezultate.
Dr. Beverly Whipple pravi, da kar se spolnosti tiče, je to boljša alternativa kot pa zdravju nevarna nadomestna hormonska terapija, saj se tu ne srečamo s problemom estrogenske aktivnosti.

 

"holist priporoča":

 

arginin- L-arginin v prosti obliki, 100 tablet, vsaka po 500 mg

 
>DOMOV<