Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > ašvaganda

Ašvaganda - "čudežna rastlina" izpod Himalaje

Ašvaganda (Ashwagandha) - Withania somnifera- je zelišče, ki domuje v Indiji. Pravijo ji tudi indijski ginseng ali pa zimska češnja. Koren in listje se uporabljata v zdravilne namene in je sestavni del Ayurvede (že vsaj 2.500 let). Ašvaganda v dobesednem pomenu besed pomeni „vonj po konju“, ker ima sveža korenina tak vonj. Seveda pa naj bi po ljudskem verovanju uporaba te rastline človeku dala konjsko moč in vitalnost.

Rastlina vsebuje vitalonide – skupina steroidnih laktonov, kar ji daje zdravilne učinke. V ajurvedski medicini se jo uporablja za jačanje imunskega, nevrološkega, endokrinega in reproduktivnega sistema.

V ajurvedski medicini je značilnost ašvagande “rasayana”, kar pomeni, da izboljša fizično in mentalno zdravje človeka.

V zadnjem času so znanstveniki dokazali, da deluje protivnetno in je močan antioksidant.

1. Izboljša delovanje ščitnice

 • pomaga pri Hashimotovi in Grave bolezni, pri hipertiroizmu pa je njeno delovanje omejeno. Raziskava, objavljena leta 2017 v Journal of Alternative and Complementary Medicine, pravi, da 600 mg/dan ekstrakta te rastline lahko normalizira delovanje ščitnice pri hipotiroidizmu.

2. Proti adrenalni utrujenosti

- Raziskave so pokazale, da ašvaganda podpira pravilno delovanje adrenalnih (nadledvičnih žlez) - posebno pomembno za kortizol in adrenalin, ki se izločata v stresnih situacijah. Če smo predolgo časa v emocionalnem, fizičnem ali mentalnem stresu, potem lahko pride do adrenalne utrujenosti, kar moti druge hormone, kot je to progesteron, kar ima lahko resne posledice za naše zdravje.

3. Proti stresu in tesnobi

 • V študiji iz leta 2009, ki je izšla v reviji PLOS One , se je ašvaganda izkazala enakovredna zdraviloma lorezepamu in imipraminu, seveda brez negativnih stranskih učinkov.

4. Proti depresiji

 • Raziskave so pokazale, da ašvaganda zviša našo sposobnost, da se lažje spopademo s stresom.

 • 5. Uravnava sladkor v krvi

 • Ker ta rastlina vsebuje fenolne snovi, so se raziskave usmerile v možnost, da bi lahko ta rastlina ugodno delovala tudi pri uravnavanju sladkorja v krvi. Ugotovitve: tako ekstrakt korenine kor tudi listov, pomagajo uravnati sladkor (te raziskave so potekale na laboratorijskih glodalcih, ki so imeli sladkorno bolezen).

  Ašvaganda poveča občutljivost na inzulin ter zniža vnetni marker pri ljudeh.

 1. Pomaga pri rakastih obolenjih

 • Kot so pokazale raziskave, si lahko pri ašvagandi obetamo tudi pozitivne učinke na tumorje. Izvleček te rastline lahko zaustavi rast tumorjev in rakastim celicam preprečuje razrast, predvsem v primeru raka na dojki, pljučnemu, želodčnemu in črevesnemu raku. Temu naj bi prispevali močni antioksidanti v njej in njenemu prispevku pri zvišanju imunskega sistema.

  Znanstveniki so ugotovili, da se pri jemanju izvlečka te rastline močno zviša število belih krvničk (imunski odziv), kar je izrednega pomena za bolnike, kjer število teh močno upade po kemoterapiji.

 1. Zmanjša degeneracijo možganskih celic in izboljša spomin

  - Čustven, fizičen ali kemičen stres ima lahko zelo škodljive učinke na možgane in na živčni sistem. Najnovejše raziskave so pokazale, da ašvaganda pomaga pri stresu. In ne samo to – ščiti možgane pred degeneracijo celic (taka degeneracija povzroča Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen). To gre pripisati močnim antioksidantom v tej rastlini.

  V pilotni raziskavi, ki je bila leta 2017 objavljena v Journal of Dietary Supplements , se je izkazalo, da ašvaganda, pri osebah z blažjimi kognitivnimi težavami, učinkovito izboljša tako trenutni kot tudi splošni spomin. Končni zaključek študije: zdravljenje z ašvagando izboljša spomin in druge kognitivne sposobnosti.

 2. Izboljša imunski sistem

  - Ker lahko ašvaganda zniža raven stresnih hormonov, to vpliva na boljše delovanje imunskega sistema kot tudi da deluje protivnetno.

 3. Poveča vzdržljivost

  - Kar nekaj raziskav je bilo opravljenih glede koristnosti ašvagande pri fizični aktivnosti. Te so pokazale, da ta rastlina pozitivno vpliva tako na fizično kot tudi na psihično vzdržljivost – manjša dovzetnost na bolečine in boljša mentalna koncentracija.

 4. Pomaga ojačati mišice

  - L.2015 je bila v reviji Journal of the International Society of Sports Nutrition objavljena raziskava, ki je dokaj presenetljivo pokazala, da ašvaganda ojača mišice in poveča njihovo maso, kar je zelo pomembno pri fitnesu. V raziskavi je bilo vključeno 57 moških (18-50 let), eni so prejemali 300 mg ekstrakta korenine te rastline dvakrat na dan, drugi pa so prejemali placebo. Razlike so bile presenetljivo velike. Tisti ki so prejemali izvleček, so imeli povišan testosteron in zmanjšano telesno zamaščenost.

 5. Izboljša spolno slo in plodnost

  - Ašvaganda se v tradicionalni ayurvedi že od nekdaj uporablja kot naravni afrodiziak. Zviša testosteron in moško plodnost. V pilotni raziskavi, katere rezultati so bilo objavljeni v reviji BioMed Research International, je 50 zdravih žensk 8 tednov dvakrat na dan jemalo 300 mg ekstrakta ašvagande. V primerjavi s kontrolno skupino, ki je prejemala placebo, se je prepričljivo pokazalo, da ta rastlina pri ženskah izboljša spolno vzburjenost, vlažnost nožnice in sposobnost orgazma.

  Druga raziskava pa se je osredotočila na število spermijev pri moški populaciji. 46 moških je 3 mesece trikrat na dan prejemalo 225 mg ekstrakta ašvagande. Na koncu raziskave so ugotovili, da se je pri njih povečalo število spermijev v poprečju za 167%, za 53% volumen semenske tekočine in za 57% večja gibljivost spermijev. Pri kontrolni skupini teh sprememb ni bilo zaznati.

  Leta 2010 pa so bili v reviji Fertility and Sterility objavljeni rezultati raziskave, kjer je bilo vključenih 75 moških, ki so imeli težave z neplodnostjo. Pokazalo se je, da ašvaganda zmanjša oksidativni stres in zviša raven testosterona.

Kako jemati ašvagando?

Najprej se moramo prepričati, ali je izdelek dovolj kvaliteten – važno je, da ima čim višjo vrednost vitanolida, ponavadi ga je od 1 - 10%. Najbolje je, da pričnete z dozo 300 – 500 mg/dan, potem pa dozo počasi povečujete. Nekateri proizvajalci teh pripravkov svetujejo dozo 1.000 do 1.500 mg/dan, priporočljiv odmerek pa naj bi bil 750 – 1.250 mg/dan, če pa bi radi višji odmerek, potem se pred tem raje posvetujete s strokovnjakom.

Zaključek

Ašvaganda ima res neverjetne lastnosti, zato svetujem vsakomur, ki ima eno izmed zgoraj navedenih težav. Našel pa se tudi zelo zanimiv članek o tej rastlini od hrvaškega raziskovalca Draga Plečka - https://www.facebook.com/dragopleckoofficial/posts/808540119254439

N.K., marec 2018

>DOMOV<