Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv> aspartam

 

zero

Aspartam

Aspartam je najbolj razširjeno umetno sladilo, ki ga pa v zadnjem času spodriva sukraloze.

- Decembra leta 1965 je kemik James Schlatter, zaposlen pri G.D.Searle, ki je iskal zdravilo proti čiru na želodcu, po naključju odkril aspartam, sladilo 150-200 krat močnejše od sladkorja.

- Spomladi 1967 je podjetje Searle pričel z varnostnimi testi aspartama, ki so potrebni za izdajo dovoljenja za uporabo s strani FDA (Ameriška agencija za varnost zdravil in hrane).

- Dr. Harold Waisman je jeseni istega leta po naročilo omenjenega podjetja pričel s testi na mladih opicah. Te so prejemale mleko z aspartamom. Od sedmih opic je ena poginila, pet pa je doživelo bolečinske napade.

- Novembra 1970 so s tržišča umaknili Cyclamate, do takrat vodilno umetno sladilo, saj so obstajali znanstveni dokazi, da povzroča raka. Prav tako so se pojavila vprašanja o varnosti saharina. Decembra so vodilni pričeli na FDA vršiti pritisk, da zaradi pomanjkanja umetnih sladil, poda zeleno luč za uporabo aspartama.

- Spomladi 1971 je znanstvenik Dr. John Onley (zaradi njega so morali proizvajalci otroške hrane prenehati z uporabo mononatrijevega glutamata) obvestil Searle, da so raziskave pokazale, da aspartanska kislina (ena izmed snovi v aspartamu) povzroča luknjičavost možganov pri mišjih mladičih. Eden izmed Searlijevih raziskovalcev je prišel do podobnih ugotovitev.

- 1973 je podjetje agenciji podalo preko 100 znanstvenih študij, ki so potrjevale varnost aspartama. Toda prva znanstvenica na FDA, ki je pregledala dokumentacijo, je podala mnenje, da je potrebno več kliničnih raziskav, da bi potrdile netoksičnost aspartama.

- 1974 je aspartam s strani FDA dobil dovoljenje za omejeno uporabo pri suhi hrani. Jim Turner in J. Olney pa sta na to dovoljenje vložila ugovor.

- To je leta 1976 sprožilo preiskavo delovanja laboratorijev podjetja Searle s strani FDA. Zaključno poročilo je podalo izredno negativno mnenje o laboratorijskih testih omenjenega izdelovalca.

- 1977 FDA na zvezno tožilstvo uradno vloži zahtevek za preiskavo, saj naj bi Searle načrtno zavajal agencijo s prirejenimi testi o varnosti aspartama. V vsej zgodovini FDA se je prvič zgodilo, da so proti nekemu proizvajalcu vložili kazensko prijavo.

- Istega leta Searle postavi Donalda Rumsfelda (obrambnega ministra v Fordovi vladi, kasnejša desna roka predsednika Busha mlajšega), vplivnega človeka v Washingtonu, za predsednika njihovega podjetja.

- Preiskava zveznega javnega tožilstva je bila dodeljena tožilcu Samuelu Skinnerju, toda ta se še istega leta zaposli pri Searlu. Ker se je zaradi njegovega umika s položaja tožilca sam postopek zavlekel, so morali postopek proti podjetju opustiti.

- 1979 je FDA ustanovil komisijo, ki naj bi odločila, ali NutraSweet (hčerinsko podjetje Searla, ki je proizvajalo aspartam) deluje v skladu z varnostnimi predpisi. Naslednje leto komisija ugotovi, da to podjetje ne deluje v skladu s predpisi in da bi moralo nadaljevati z raziskavami, ali aspartam res povzroča tumor na možganih testnih živali.

- Leta 1981 predsednik družbe Searle na sestanku uprave izjavi, da bo namesto z znanstvenimi raziskavami skušal dobiti dovoljenje za široko uporabo aspartama preko svojega političnega vpliva v Washingtonu.
Istega leta Ronald Reagan postane predsednik ZDA (eden izmed njegovi tesnih sodelavcev med predvolilno kampanjo je Rumsfeld) in na čelo FDA postavi Dr.Arthur Hayes Jr.. Pod njegovim vodstvom leta 1982 FDA ukine komisijo, saj je bil mnenja, da je aspartam varno živilo.

- 1983 Nacionalno združenje gaziranih pijač vloži ugovor zoper izdano dovoljenje. Dr. Woodrow Monte, direktor oddelka za prehransko znanost in prehranskih laboratorije na arizonski univerzi, na sodišču proti FDA vloži tožbo, saj naj bi ta organ izdal dovoljenje za uporabo aspartama brez zadostnih dokazov o njegovi varnosti.

- Istega leta Hayes odstopi s položaja direktorja FDA in postane član upravnega odbora General Foods (eden najpomembnejših strank NutraSweeta). Tega leta se aspartam prične uporabljati pri gaziranih brezalkoholnih pijačah.

***

Nedavo je Coca-Cola Company Beverage Institute for Health & Wellness (Inštitu za zdravje in velnes) objavila članek o varnosti aspartama, ki naj bi služil strokovnjakom. Aspartam je varno sladilo za vse ljudi, razen pri tistih osebah, ki imajo genetsko napako PKU (fenilketonurija). Ti ne morejo normalno presnavljati fenilalanin, ki je sestavni del tega sladila.
Poročilo pravi, da po zaužitju, aspartam v telesu razpade a aspartansko kislino, fenilalanin in metanol. Slednji naj ne bi škodoval človeku, saj je ta prisoten tudi v sadju in zelenjavi. Pravi, da je metanola bistveno več v paradižnikovem soku.

Ali je to res?

Aspartam v glavne tvori aspartanska kislina in fenilalanin. Slednjega sintetično spremenijo tako, da nosi metilno skupino, ki da večino sladkosti. Metil-ester je vez fenilalanina in metila, je zelo šibka vez, kar povzroči, da se ta vez hitro pretrga in tako nastane metanol. Tega pa pri določenih vrstah sadja in zelenjave ne more zgoditi, saj so te vezi mnogo krepkejše in metanol je močno privezan na pektin, zato se ta varno izloči preko prebavnega trakta. Samo v slučaju, če uživamo pokvarjeno (gnilo) hrano, se ob delovanju črevesnih bakterij lahko metanol sprosti. Zaradi tega moramo dele nagnitega sadja ali zelenjave odstraniti, preden tako hrano zaužijemo.
Metanol je za naše zdravje zelo nevaren, saj ta lahko zaide v občutljivo tkivo – možgane ali kostni mozeg, tam pa se pod vplivom delovanja alkoholne dehidrogenaze (ADH) spremeni v formaldehid, ki povzroči opustošenje pri občutljivih beljakovinah in pri DNK. Živali takih težav z metanolom nimajo, saj imajo vgrajen varnostni mehanizem, ki metanol razgradi v nenevarno mravljično kislino. To je bistvena razlika med človekom in živaljo, kar hkrati pomeni, da raziskave aspartama na živalih ne moremo primerjati z njegovimi učinki na človeka.
Zastrupitev z metanolom povzroča: glavobol, slabost, zvonjenje v ušesih, medlost, prebavne težave, oslabelost, vrtoglavico, mrzlico, luknje v spominu, otopelost, nenadne bolečine v okončinah, motnje v obnašanju, nevritis, meglen vid, okvaro očesne mrežnice, slepoto. Formaldehid je kancerogen, ovira pravilno kopiranje DNK-ja in lahko povzroča okvare pri novorojenčkih.

Zaključki 22 let dolge raziskave o škodljivosti pitja dietnih pijač (The American Journal of Clinical Nutrition, 2012, American Society for Nutrition )

V raziskavo je bilo vključenih 48.000 moških in 77.000 žensk, ki so napolnili starost dvajsetih let. Moški, ki so pili več kot 1 dietno pijačo na dan, so imeli več možnosti, da zbolijo za multiplim mielomom ali ne-Hodgkinov limfom. Te nevarnosti pa študija ni zaznala pri ženski populaciji. Levkemija pa je bila prisotna pri obeh spolih.

Na žalost je univerza Harvard najprej podala poročilo o potencialni kancerogenosti aspartama, potem pa je izjavo pod pritiskom industrije svoje stališče omilila.

Zaključek

Aspartam danes najdemo v 6 tisočih prehranskih izdelkih po vsem svetu. Nosi tudi druga imena kot so to NutraSweet, Canderel, Equal, evropska označba pa je E951. Čeprav obstaja preko 200 objavljenih študij o varnosti aspartama, pa glede na na vse dogodke, ki so se na to temo odvijali v zadnjih desetletjih i glede o političnih pritiskih s strani proizvajalca, lahko z gotovostjo ugotovimo, da v tej zgodbi vse ne „štima“ tako kot bi moralo. Zato nam kmečka pamet narekuje, da se temu sladilu na daleč izognemo. Vsi tisti ki naravnega sladkorja ne smete uživati, začnite uporabljati varno in naravno sladilo stevia, ki ga sedaj lahko kupite tudi pri nas.

N.K., febr., 2013


>DOMOV<