Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > atlas

 

Atlas

 

Prvo vretence atlas, narašča se na vratno vretence aksis


V začetku 30-tih let je Dr. B.J. Palmer iz Davenporta, Iowa, ZDA, svetu oznanil odmeven nov koncept naravnega zdravljenja - korekcija dislociranega atlasa (prvo hrbtenično vretence pod glavo).

Uradna medicina je to označila za "mazaštvo".

Pacienti so to imenovali "čudež".

Dr. Palmer je to dokazal s strogimi znanstvenimi raziskavami... in z neverjetnimi rezultati!

Dr. Palmer je bil eden izmed največjih nepriznanih genijev v svetu.

Leta 1935 je ustanovil kliniko B.J. Palmer Research Clinic v Iowi. Tu je znanstveno dokazal, da korekcija atlasa človeškemu telesu povrne zdravje s tem, da skeletu povrne naravno ravnotežje. Preko svojih kliničnih raziskav je Dr. Palmer dokazal, da če atlas zdrsne iz svojega ležišča, povzroči telesno neravnotežje. Prav tako je dokazal, da opisano neravnotežje moti pravilen tok živčnih impulzov po vsem telesu. Med leti 1935- 1961 je Dr. B.J. Palmer je s kiropraktično korekcijo tilnika povrnil zdravje tisočim bolnikom.

Skoraj 80 let kasneje je ameriška zdravstvena srenja končno sprejela ta način zdravljenja. Žalostno, da so potrebovali toliko časa.

Dr. Palmer je bil resnično 'človek pred časom' in nekega dne bo tudi ves svet v njem prepoznal genija. Nedvomno spada med najpomembnejše osebe 20. stoletja. Njegovo pionirsko delo je spodbudilo tudi druge znanstvenike, da so razvijali tovrstno zdravljenje - Dr. Michael Kale (1939-2001), Dr. John Grostic in Dr. Roy Sweat. Slednji je razvil "Atlas Orthogonal care" (ortogonalno zdravljenje atlasa), ki je najbolj precizna in vrhunska znanstvena metoda za kiropraktično korekcijo atlasa.

Vsi ozdravljeni pacienti po vsem svetu so lahko hvaležni doktorju Palmerju.
Avtor tega teksta je Dr. Roy Sweat , ki je leta 1950 diplomiral na Palmer's College of Chiropractic. Palmerjevo delo je povzdignil na višjo raven. l.1970 je Dr. Sweat razvil Atlas Orthogonal Percussion Adjusting Instrument (instrument za korekcijo atlasa) in napravil sedem različic te naprave. Leta 1981 pa je ustanovil program usposabljanja za zdravnike, ki so se odločili za uporabo te metode. Objavil je več knjig in 30 znanstvenih člankov.
Prav tako je razvil posebno rentgensko napravo in računalniški program za analizo rentgenskih posnetkov.

Atlas

Specialisti, ki se ukvarjajo z luksacijo/zdrsom vratnega vretenca, pravijo, da imamo vsi že od rojstva naprej "vgrajeno" to napako, torej 6,7 milijarde ljudi po vsem svetu. Obstaja več teorij, zakaj se s tem v bistvu že rodimo. Nekateri pravijo, da se vzrok nahaja zaradi nagnjenosti zemljine osi za 23,5°. Spet drugi pravijo, da je to "kazen", ki sta jo morala sprejeti Eva in Adam ob izgonu iz Raja in da smo zaradi tega izgubili "božanskost". Bolj znanstvena razlaga pa pravi, da do tega lahko pride že ob porodu, ko novorojenček z glavo naprej preide skozi porodni kanal, ali pa nekoč kasneje v življenju, saj prejmemo na stotine različnih udarcev v glavo (padci, žoganje z glavo, trki,...), kar povzroči zdrs omenjena vretenca. Vendar nekateri to teorijo zavračajo, saj trdijo, da tudi pri dojenčkih, ki privekajo na svet s carskim rezom, že obstaja luksacija atlasa. Obstajajo pa tudi dokazi, da nosečnice, ki so jim napravili korekcijo atlasa, rodijo otroke brez te "napake". Ali so vse te trditve resnične, bo pokazal čas.

Človeška glava tehta med 4 in 7 kilogrami, to je kar precejšnja teža. Lobanja leži na atlasu, ki lahko rotira v levo ali desno stran ter omogoča glavi gibanje navzdol in navzgor. Seveda pa so v tilniku tudi močne mišice, ki so dodatna opora naši lobanji. Atlas ima v sredini veliko odprtino, skozi katero teče po hrbtenici navzdol hrbtenjača, živci in žile (krvne in limfne). Če pa atlas ne leži pravilno v svojem položaju, se odprtini na atlasu in na naslednjem vretencu nekoliko prekrijejo. Torej vretenci pritiskata na hrbtenjačo, žile in živce, kar moti prosti pretok le-teh. Luksacija atlasa pa spravlja tudi glavo v nepravilni položaj, zato je ta rahlo nagnjena na eno stran. Telo to težavo kompenzira s spremenjeno ukrivljenostjo hrbtenice (levo/desno). In sicer s pomočjo mišic.

Sčasoma ta stalna deviacija prične povzročati težave, predvsem na sami hrbtenici, pa tudi na nogah, rokah. Pojavljajo se bolečine v vratu, ledvenem delu hrbtenice, kolkih, kolenih, gležnjih, pa tudi v ramah in komolcih. Vplivi so lahko raznovrstni, od težav v prebavnem traktu, do srčne aritmije, ali pa nepravilnega delovanja kakega drugega sistema.

Z namestitvijo atlasa se sproži proces samoozdravitve, večina pacientov spremembe občuti takoj po posegu - skozi telo se prične pretakati sveža energija - telo nekako ponovno globoko zadiha. Uravnoteženje telesa se ponavadi zgodi v roku tridesetih dni, saj skelet in mišičevje, ki ga obdaja, potrebujeta precej časa, da zopet najdeta svoj naravni položaj.

Vlado Tomljenović - poznan hrvaški naturopraktik, ki je prvi na Balkanu pričel uporabljati sistem Atlas Profilax, pravi, da se je njegovo koleno, ki mu je povzročalo hude zdravstvene probleme, tako rekoč 'čez noč' pozdravilo. Tudi njegove aritmije so čez nekaj časa popolnoma izginile.

Atlas Profilax je metoda namestitve atlasa, ki jo je razvil švicarski zdravnik René - Claudius Schümperli. To metodo lahko izvaja vsak usposobljen kiropraktik, ki mora ugotoviti, v kakšnem položaju se nahaja atlas. S posebno napravo se potem to vretence pravilno umesti. Poseg je skoraj neboleč, traja pa približno 10-20 minut, nakar pacient prejme še masažo. Dovolj je zgolj enkratni poseg in ozdravljen pacient takega posega nikdar več ne potrebuje.

Tudi pri nas v Sloveniji obstaja kar nekaj centrov, kjer izvajajo namestitev atlasa, več lahko izveste na tem naslovu: http://www.atlasprofilax-slo.si

Op.ured.: neka moja znanka je v Ljubljani šla na namestitev atlasa, toda ker naj bi spadala med 10% populacije, ki ima vretence obrnjeno na drugo stran kot ostali, ji tega posega niso opravili. Po informacijah bi morala oditi v Švico, kjer to znajo namestiti. Pri tem ji niso zaračunali nikakršnih stroškov.

 

V Ameriki pa obstajajo specialisti in klinike, ki se ukvarjajo z medicinsko namestitvijo atlasa, torej to opravljajo specializirani zdravniki.

Postopek:
- Pacienta najprej slikajo z prej omenjeno rentgensko napravo, ki omogoča 3D vpogled na vretence atlas. Slika jasno pokaže v katero smer je vretence premaknjeno, kar omogoča natančno merjenje njegovega položaja. Pacientu izmerijo dolžino nog. Ponavadi se pokaže, da je ena noga daljša od druge. Namreč, zaradi dislokacije atlasa pride do neravnotežja skeleta, kar se odraža na "skrajšanju" ene izmed nog. Te "napake" človek ne opazi, saj mišice to kompenzirajo. Vendar se skozi življenje to manifestira z različnimi tegobami, največkrat na hrbtenici, dostikrat (vse bolj pogosto) pa pride do obrabe v kolkih in operacija (umetni kolki) ostane edina možnost.

Pacientu po namestitvi atlasa ponovno izmerijo dolžino nog in če je bil poseg pravilno izveden, mora biti dolžina obeh nog enaka. Kasneje mora pacient priti na kontrolni pregled, da se ugotovi novo stanje in da se opravijo eventualni popravki.

Na internetu obstaja veliko pričevanj ljudi, ki jim je ta poseg povsem spremenil življenje. Poleg izboljšanja fizičnega počutja pa tak poseg spremeni tudi psiho, saj so na tak način možgani bolje oskrbljeni s kisikom, zato se povečajo intelektualne sposobnosti posameznika (prej omenjena 'božanskost').

Zaključek

Čeprav naj bi obe metodi uspešno namestili atlas, pa se vendar porajajo neke očitne razlike. Ameriško metodo izvajajo izključno zdravniki specialisti, metodo po Schümperliju pa tudi druge osebe, ki nimajo medicinskega znanja. Slednji določajo nepravilni položaj vretenca atlas zgolj z otipom, medtem ko zdravniki v ZDA to natančno določijo z uporabo specialne rentgenske 3D naprave. Na hrvaških forumih je veliko pričevanj, tako negativnih kot tudi pozitivnih. Seveda to ostaja odločitev posameznika.

 

P. s.: kiropraktiki svojim pacientom pogostokrat "zavijejo" vrat in človek se takoj bolje počuti, mnogokrat določene težave izginejo za daljše obdobje. Toda ta poseg ni povsem varen, saj obstaja (majhna) nevarnost, da pride do hudih posledic (paraliza), kar je poznano v literaturi. S takim ali podobnim posegom se lahko atlas namesti zgolj za kak milimeter, ne more pa atlasa namestiti v pravilni položaj, to je možno samo z mehanično napravo.


N.J.

 

 
>DOMOV<