Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > vitamin B7, biotin

Biotin

b7

je vodotopen vitamin, ki ga poznamo kot vitamin H ali B7. Uvrščamo ga med B kompleks vitamine, ki telesu pomaga pretvoriti hrano v gorivo. Je ključen pri presnovi ogljikovih hidratov, maščob in amino-kislin, prav tako pa uravnava tvorjenje DNK-ja.

Biotin je najbolj poznan po tem, da ojača debelost nohtov in zmanjša krhanje le-teh. Toda najnovejše raziskave biotina kažejo na to, da zdravi obe obliki sladkorne bolezni. Skupaj z kromom izboljša nadzor sladkorja v krvi. Te študije so bile opravljene na živalih in izkazalo se je, da stimulira izločanje inzulina iz trebušne slinavke, posledično znižuje glukozo v krvi.

Spet druge raziskave pa so pokazale, da pomaga pri periferni nevropatiji, ki lahko povzroči odpoved ledvic ali pa diabetes. Znanstveniki sumijo, da biotin pomaga pri zdravljenju hepatitisa, pri odpadanju las in pri zdravljenju depresije, toda za te trditve je zaenkrat še premalo znanstvenih dokazov.

Le v redkih primerih se pri nekaterih ljudeh pokaže pomanjkanje tega vitamina. Do tega (redko) prihaja le pri nosečnicah in pri tistih, ki imajo vnetje v prebavilih - Chronova bolezen ali ulcerativni kolitis, saj je pri slednjih absorpcija hranil otežena.

Odrasli potrebujemo kakih 30 mikrogramov biotina, ki pa ga k sreči v glavnem prejmemo s hrano: polnozrnati kruh, kuhana jajca, avokado, oreščki, banane, cvetača,... Toda zavedati se moramo, da so tisti, ki so zaznali spremembo pri njihovem zdravstvenem stanju in so dodatno uživali biotin kot prehranska dopolnila, tudi jedli normalno hrano. Zdi se, da biotin v nižjih količinah deluje kot vitamin, v višjih pa kot močan antioksidant!

N.K., 11.2016 po članku J.Barron
>DOMOV<