Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >

Kortizolska rezistenca – prikrit vzrok kroničnih vnetij

Kadar imamo hudo vnetje zdravniki predpišejo zdravila, ki vsebujejo kortizol. Ta hormon sicer izločajo nadledvične žleze, kadar smo pod stresom - tudi vnetje je stres za telo. Kortizol deluje protivnetno in blaži avtoimune reakcije. Temu ne moremo oporekati. Toda osebe, ki trpijo zaradi akutnega vnetja, bi po tej logiki morale imeti nizke vrednosti kortizola. Če pogledamo stanje bolnikov, ki trpijo za Cushingovim sindromom, je za njih značilno, da imajo preveč kortizola. Cushingov sindrom nastane zaradi okvare nadledvičnih žlez, ko te izločajo preveč kortizola ali pa zaradi tumorja na njih. Bolnike spremlja velik, pobešen trebuh, hujša vnetja po vsem telesu, težave s spanjem, slabši imunski sistem, zbegano in intenzivno razmišljanje, netoleranca na stres, zgaga, visok krvni tlak,.... Zakaj torej akutna vnetja, če je kortizola preveč? Odgovor: kortizolska rezistenca. Kadar je kortizola preveč, receptorji na celicah za kortizol postanejo nedovzetne, saj skušajo telo obvarovati od prevelikih količin kortizola. V tem primeru nadledvične žleze ne dobijo povratne informacije (tako kot v primeru inzulinske rezistence) in nadaljujejo s povečano produkcijo kortizola. V bistvu imajo nekateri deli telesa preveč kortizola, ostali pa premalo. Simptomi pa so pri obeh primerih zelo podobni.

Kaj sproži rezistenco na kortizol?

- stres

- osamljenost

- izguba (bližnjega človeka, hišnega ljubljenčka)

- kirurški poseg/travma

- mentalni stres

- pomanjkljiv/slab spanec

V primeru kortizolske rezistence ima oseba slabši imunski sistem, je bolj dovzetna na viruse, kronična vnetja (lahko tudi zaradi jemanja antibiotikov, ki uničijo zdravo črevesno floro; zaradi težav z nadledvičnimi žlezami), predvsem zaradi razrasta patogenih mikroorganizmov in to se kaže pri vnetjih sklepov ali kje drugod; te osebe imajo ponavadi tudi simptome adrenalne utrujenosti. Priporočajo se naravni antibiotiki, kot je to česen ali čebula.

Znano je, da se lahko ob hudem stresu razvijejo tudi avtoimune bolezni (celo rak).

Vnetje lahko povzroči tudi inzulinska rezistenca.

Če imamo tovrstne težave s prekomernim kortizolom, potem je treba stvari vzeti v svoje roke: pričeti z ketogeno dieto in prekinitvenim postom, nasloviti je treba tudi stres, ki povzroča vse te težave: biti fizično aktiven, hoditi na daljše sprehode v naravi, več spanja, ukvarjati se z meditacijo,... vse, da se stres zmanjša.


N.K. junij 2019


>DOMOV<