Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > bioresonanca

 

Bioresonanca


V zadnjem času se vse več ljudi z zdravstvenimi težavami odloča za pregled in zdravljenje z bioresonanco. Za tovrstno diagnostiko in zdravstveno metodo sem prvič slišal šele letos. Najprej sem zamahnil z roko češ: 'še ena čudežna naprava, ki služi zgolj za pridobitništvo'. Vendar v zadnjem času vse več poslušam o tem, kakšno diagnozo je nekdo dobil na 'bioresonančnem pregledu' in kako se zdravi na tak način.
Čudno se mi je zdelo, da pri preučevanju alternativne medicine s strani najbolj priznanih strokovnjakov, nikdar nisem naletel na bioresonanco. Ali gre torej za prevaro ali pa je to nekaj povsem novega in pomembnega? Zato sem se odločil, da preverim, kaj je v vsej zadevi sploh res.

Bioresonančne naprave imajo oznako EAV, kar pomeni elektro-akupunktura po Vollu. Reinhold Voll je nemški fizik, ki se je ukvarjal z akupunkturo že v 50.-tih letih. l. 1958 je teorijo kitajske akupunkture združil z električno različno prevodnostjo kože in tako je nastala prva EAV naprava z imenom Dermatron. Kasneje je njegov študent cel sistem poenostavil, tako da je namesto 850 točk uporabil zgolj 60 točk, opravil še nekaj manjši sprememb in nastal je Vegatest. Kasneje je nastalo še veliko drugih naprav, toda vse delujejo na enak princip – prevodnost kože na določenih akupunkturnih točkah.
Izdelovalci in uporabniki teh in podobnih naprav trdijo, da te merijo nepravilnosti pri pretoku elektromagnete energije okoli akupunkturnih meridianov. V resnici so te naprave zgolj galvanometri, ki merijo prevodnost kože na določenem mestu. Voll trdi, da so vrednosti, ki se odčitavajo na zaslonu med 44 in 55 v mejah normale, pod 45 pomeni, da so organi v stanju stagnacije ali degeneracije, 55+ pa da v njih potekajo vnetni procesi. Vendar, če je koža konstantno navlažena, potem se omenjene vrednosti spreminjajo zgolj s pritiskom sonde na kožo.
Nekatere naprave pa naj bi merile vibracije ali pa resonanco tkiva in organov.


V ZDA je uvoz in uporaba teh naprav za diagnosticiranje ali zdravljenje prepovedana.


Znanstvene raziskave


V dvojno-slepi študiji so britanski raziskovalci rezultate pridobljene s strani Vegatest naprave primerjali z Skin prick testing (SPT), ki se ga v medicini uporablja za odkrivanje alergij pri človeku. V raziskavi je sodelovalo 30 prostovoljcev, 1/2 jih je pred tem bila pozitivna na test za alergijo na mačjo dlako ali pa pršice. Vsakega udeleženca so testirali na 6 različnih stvari, 3 različni operaterji v 3 ločenih postopkih, skupaj torej 54 testov na enega udeleženca. Rezultati primerjave so bili taki, da je bila podana ugotovitev, da je naprava Vegatest povsem nezanesljiva.
Take vrsta diagnostike je lahko zelo nevarna, zato vedno svetujem, da naj posameznik, ki ima določeno zdravstveno težavo, najprej napoti k svojemu zdravniku, kajti pravilna diagnoza je bistvenega pomena. To ne pomeni, da se je po postavljeni diagnozi treba zdraviti na način, kot ga to predpisuje uradna medicina, toda obisk pri zdravniku je nujen.
In za na konec še majhna anekdota. Pred leti, ko je moja žena zbolela za ne-Hodgkinovim limfomom, je k nam prišel možakar, ki je ponujal brezplačno merjenje negativnih zemeljskih tokov. Ko sem ga bil vprašal, kaj njegova naprava v resnici meri, je ponosno povedal, da meri zemeljske tokove in da so s strani RS zanj pridobili certifikat kvalitete. Ni mi znal pojasniti, kaj so to zemeljski tokovi in kako ta naprava deluje. Seveda je na koncu moji ženi prodal pregrinjalo, ki se ga da pod rjuho in jo s tem zaščiti pred 'zemeljskimi tokovi', za borih 700 EUR!
Torej, v čem je bil trik? Omenjeni možakar je imel 'čudežno napravo', ki je v resnici Gauss meter. Ta meri elektromagnetno polje, ki ponavadi nastane ob električnih vodih, vtičnicah, elektromotorjih (hladilnik za računalnik), TV ekranih. Tak merilec se lahko nabavi po ceni 35 eur. Njegova naprava je v najini spalnici, na strani kjer spi moja žena, zaznala povečano 'sevanje', saj se vtičnica nahaja zgolj slaba 1/2 metra vstran. Ko pa je posteljo prekril z njegovim pregrinjalom, tega sevanja naprava ni zaznala! Torej stvar deluje? Seveda deluje, saj so v tem prešitem pregrinjalu nahajajo elektroprevodniški trakci (torej niso žičke), zato tisti elektromagnetno valovanje iz vtičnice prenese na pregrinjalo, zaradi sedaj šibkega toka ga tokrat naprava ne zazna. Namesto 700 eur bi bilo dosti pametneje okoli okvirja postelje naviti golo bakreno žico in učinek bi bil isti. To je elementarna fizika, ki pa jo podjetja in posamezniki izrabljajo za „čarovnije“, katerih namen je ljudem jemati denar.

vega

VEGATEST - 2.različica prvotne naprave

 
>DOMOV<