Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > fitnes in hujšanje

Ali bomo z intenzivno vadbo shujšali?

Ljudje množično obiskujejo fitnes centre, saj je to postalo „in“. Večina moških si hoče pridobiti večje bicepse, ženske bi rade utrdile stegna in ritne mišice, ostali pa bi radi shujšali, predvsem za poletne mesece, ko bodo oblačila zamenjali za kopalke.

Logika je zelo preprosta in se je da zlahka matematično dokazati: 1 kg „špeha“ vsebuje 7.000 kalorij, če bomo vsak dan pokurili 500 kalorij več, bomo v 14 dnevih shujšali za 1 kg. Če uporabljamo 'tekač', bomo v ½ ure porabili 270-400 kalorij (to velja za povprečno težko osebo). Če bomo to kombinirali s tekom navzgor, bomo porabili še več energije, če pa bomo to kombinirali z visoko intenzivnostjo vadbo, pa bo rezultat še boljši.

Toda matematična logika tu zataji. Zakaj?

Zato, ker pri fizični aktivnosti porabimo zgolj 10%-30% energije, večina se namreč uporabi za metabolične procese (60%-80%), del energije pa se uporabi pri prebavi zaužite hrane.

Potem pa tu nastopijo še druge okoliščine. Ker smo bili fizično aktivni, potrebujemo počitek za regeneracijo. Posledica: zmanjšana poraba energije. Poleg tega se nam tek izboljša in bomo verjetno zaužili večji obrok, kar pa zviša vnos kalorij.

Kot sem bil omenil v članku „Inzulinska rezistenca“, naše telo noče izgubiti niti trohico uskladiščene energije, ki se nahaja v maščevju, zato se upira vsakemu hujšanju. Kako to točno poteka, je še skrivnost, obstaja pa teorija, da telo, namesto da bi uporabil uskladiščeno energijo v maščevju, raje upočasni metabolične procese.

Kdor je že kdaj skušal shujšati preko fizične aktivnosti, pozna potek hujšanja. Dosti hitro izgubimo kaka 2-3 kilograma. To je največkrat posledica tega, da jemo manj in da smo v tem času dodobra izpraznili črevesje. Poleg tega se sladkor izloča skupaj z vodo (urin) in posledično smo verjetno manj hidrirani. Ta začetni „uspeh“ nam da zagon in pričakujemo, da bomo nadaljevali hujšanje v istem tempu. Toda do tega ne pride. Šele po daljšem obdobju bomo na tehtnici opazili izgubo kakega kilograma. Lahko da bomo v 3, 4 mesecih izgubili 5 kilogramov ali več, toda nato bomo naleteli na zid - „plafon“, preko katerega se je zelo težko prebiti. Zdi se, da naš organizem blokira vir energije, ki je potreben za fizično aktivnost. Skratka, porabi se manj kalorij.

Tanzanijsko pleme Hadza je pogostokrat objekt različnih raziskav, saj pripadniki tega plemena še vedno živijo po istih običajih, kot so to počeli njihovi davni predniki. Herman Pontzer z njujorške univerze Hunter Collage, je meril porabo kalorij pri vsakdanjih aktivnostih pripadnikov tega plemena, ko moški hodijo v lov ali pa plezajo na drevesa v iskanju medu, ali ko ženske nabirajo plodove ali korene rastlin, itd. Na njegovo začudenje je bila njihova poraba kalorij skoraj identična s tistimi Američani, ki večino dneva sedijo v pisarnah, avtih ali pa na kavču pred televizorjem. Medtem ko so bili Hadze sloki, brez odvečnih kilogramov, so bili omenjeni Američani prej debeli kot pa sloki. Pika na i: za prekomerno težo je kriva prehrana oziroma preobilje hrane (in pijače seveda).


Graf, ki prikazuje spremembe teže pri moškemu, ki tehta 90 kg, če ta teče 60 minut 4x na teden (teža je izražena v funtih = 45 dag)

Zaključek

Zmerna rekreacija je zdrava, vendar je pri hujšanju dosti nepomembna. Če bomo manj jedli, predvsem hrano bogato z enostavnimi sladkorji, bomo tudi shujšali, rekreacija pa nam bo pri tem pomagala. Ne glede na to, koliko kilogramov bomo shujšali, bomo zagotovo bolj zdravi.

Kar se rekreacije tiče, priporočam intenzivno intervalno vadbo, ki nam ne vzame preveč časa in jo lahko zlahka izvajamo povsod in ne le v fitnesu. Kot zagotovo najboljšo dieto pa svetujem Zdravo ketogeno dieto, ki nam povrne zdravje in optimalno telesno težo.

 

N.K., maj 2019

>DOMOV<