Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > paradižnik in jabolko ščitita pljuča

Hrana ščiti pljuča pred staranjem

apple

Ko smo bili mladi, nismo razmišljali o dejstvu, da vse kar počnemo, vpliva na naša kasnejša leta, na naše zdravje v poznejšem življenjskem obdobju. Naše telo se prične starati še preden preidemo v zrelejša leta. Največkrat so te spremembe tako neopazne, da se nam zlahka pripeti, da je tisto, kar smo zgolj pred nekaj leti zlahka opravili, kar naenkrat postalo dosti težje.

Na primer: če nismo bili navajeni redno povzpenjati se po stopnicah, potem nam bo ob priložnosti, nekje v bližnji prihodnosti, ko se bo treba povzpeti več nadstropij, to predstavljalo problem. To se dogaja ljudem, ki se redno ne ukvarjajo z telesno vadbo, kajti naša pljuča pričnejo kazati znake staranja, takoj ko si naložimo tretji križ.

Zadnja raziskava je ugotovila, da redno uživanje sadja in zelenjave naša pljuča ščiti pred staranjem.

Raziskavo so opravili na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in Baltimore, Maryland in ugotovitve so bile, da je več paradižnika in jabolk v naši redni prehrani tesno povezano z bolj zdravimi pljuči in z manj poškodovanimi pljuči kot rezultat njihovega staranja.1 Rezultati te študije so plod raziskave, v katero je bilo vključenih 680 oseb obeh spolov, ki so živeli v Veliki Britaniji, Nemčiji in na Norveškem. Osebe so spremljali deset let.

Leta 2002 so vsem tem osebam izmerili pljučno funkcijo, poleg tega pa so morali izpolniti tudi vprašalnik o prehrambenih navadah. Leta 2012 so pri teh udeležencih cel postopek še enkrat ponovili. Nato so tako dobljene rezultate med seboj primerjali, da bi ugotovili, kaj je isto, kar pljučem koristi.

Odkrili so, da je bilo pri tistih udeležencih raziskave, ki so vsakodnevno v poprečju pojedli 2-3 paradižnika ali več kot tri jabolka (tudi uživanje drugega svežega sadje je koristno, toda ne toliko kot v primeru jabolk), opaziti dosti boljše stanje pljuč kot pri drugih udeležencih (ti so pojedli v poprečju manj kot 1 kos sadja/paradižnika.

In še več: koristnost uživanja paradižnika in jabolk je bila še bolj očitna pri prostovoljcih, ki so bili včasih kadilci! Pokazalo se je, da uživanje tega sadja (da, tudi paradižnik v bistvu spada med sadje) močno pospeši popravilo poškodovanih pljuč zaradi kajenja. To je izrednega pomena, saj kajenje močno zviša možnost za nastanek kroničnih bolezni pljuč (KOPB).

Čeprav raziskava ne more podati dokazov o vzrokih in učinkih, pa je vsekakor pokazala povezavo med prehranskim učinkom paradižnika in jabolk na eni strani ter boljšim delovanjem pljuč na drugi strani. Če vemo, da se po napolnjenem tridesetem letu starostni procesi v pljučih pričnejo kar pospešeno odvijati tudi pri povsem zdravih osebah, potem so rezultati te študije izrednega pomena.

Toda za tiste ljudi, ki poznajo koristnost snovi, ki se nahajajo v paradižniku in jabolku, to ni kako večje presenečenje. Paradižnik vsebuje likopen, antioksidant ki uničuje proste radikale in ki preprečuje nastanek več oblik raka. Je tudi odličen vir vitaminov A, C, K in B6, to pa ščiti naš vid, izboljša delovanje imunskega sistema, preprečuje lepljenje rdečih krvničk in še mnogo tega. Tudi jabolko ima polno antioksidantov in protivnetnih snovi, kar lahko zmanjša možnost za nastanek raka.2 Obstaja tudi močna povezava med jabolki in dobro črevesno floro, zmanjšano možnostjo za nastanek astme in srčno-žilnih bolezni.

Torej, v svojo prehrano vključite več paradižnika in jabolk, saj boste na ta način poskrbeli za zdravje svojih pljuč.N.K. 01. 2018>DOMOV<