Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > zakladnica narave > graviola
 

grav  GRAVIOLA

Graviola (Annona muricata) je rastlina, ki raste v J. in S. Ameriki. Pod tem imenom je poznajo v Braziliji in jo uporabljajo v obliki soka ali kot serbet. Graviola raste kot manjše drvo z velikimi listi. Drevo obrodi užitne, velike sadeže (15-20 cm premer). Sadež ima rahlo kisel okus in ga prodajajo na tamkajšnih tržnicah.

Poganjki in mladi listi te "čudežne" rastline dokazano pomagajo pri: vseh vrstah raka, tumorjih, visokem krvnem pritisku, pri parazitih v črevesju, pri stresu, depresiji in živčnih oboljenjih.


V tradicionalni medicini uporabljajo prav vse dele te rastline (drevesna skorja, listi, korenine, sadež in semena), za različne namene.V glavnem se izvlečke graviole uporablja za odstranjevanje črevesnih in drugih parazitov, proti vročici, za povečanje produkcije materinega mleka, pri diareji in dizenteriji (sok in meso sadeža); proti ušem, črvom in drugim zajedalcem ( zdrobljena semena); ostali deli pa se uporabljajo kot sedativ, antispazmik, za znižanje krvnega tlaka ( tudi v obliki čaja).
Zgodovina uporabe te rastline sega že daleč v zgodovino, saj so jo uporabljali že v starem Peruju, v Andih. V Amazoniji ( Brazil) se čaj iz listov te rastline uporablja za težave z jetri, v drugačnih kombinacijah pa se uporavlja proti nevralgiji,revmi in artritisu.
Moderna znanost je postala pozorna na to rastlino že v 40-tih letih prejšnjega stoletja. Njena acetogena kemična substanca dokazano deluje kot antikancoregena, antitumorna, antiparazitična, deluje tudi insekticidno.V zadnjem času so v treh različnih laboratorijih ugotovili, da acetogena substanca deluje toksično na rakave celice, zdravih pa ne poškoduje.Raziskave na Univerzi Perdue so že leta 1997 ugotovile, da rakave celice postanejo odporne na kemoterapijo (MDR - Multi Drugs Resistance), acetogeni pa to preprečijo. Raziskave so pri raku na prsih ugotovile, da so acetogeni pri 13 od 14 primerov imeli boljše rezultate kot vsa tri najpomembnejša zdravila skupaj!
Seveda se postavlja logično vprašanje. zakaj velike ameriške farmacevtske družbe niso pričele izdelovati tega zdravila? Odgovor se verjetno skriva v denarju. Ta preparat se ne da patentirati, vsakdo ga lahko izdeluje, zato tržno ni zanimiv !


Več o lastnostih graviole si lahko preberete na tem naslovu :

National Library of Medicine ( v angleščini)


graviola - (Kliknite povezavo za dodatne informacije in naročilo)

Pomembno !
Uživanje graviole se ne priporoča ljudem, ki jemljejo antioksidantski prepart imenovan CoQ10, prav tako ne ljudem z nizkim krvnim tlakom (v tem primeru se posvetujte s svojim zdravnikom!). Prevelika doza lahko povzroči slabost in bruhanje!
Doziranje:2-3 kapsule, 3-4 krat na dan

 

 

 

>DOMOV<