Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > ANTIOKSIDANTI > zeleni čaj

EGCG

 

Najvišjo pričakovano starost bodo po napovedih OZN dočakali Japonci in sicer 82,6 let (M: 79, Ž: 86,1), čeprav velika večina zaposlenih živi v zelo stresnih razmerah in spadajo v sam svetovni vrh po samomorih (pred Slovenijo). Kljub visoki starosti, ki jo Japonci doživijo, pa tam ne poznajo domov za obnemogle. Na njihovo trdoživost vsekakor vpliva več faktorjev (okolje, prehranjevalne navade, vera, tradicija), toda s stališča medicine je vsekakor pomembno, da Japonci pojedo veliko rib (omega 3 maščobe) in drugih morskih plodov (predvsem v surovem stanju – encimi), riža (ni glutena) in da pijejo tradicionalno pijačo – zeleni čaj.
O zelenem čaju sem že veliko pisal na teh spletnih straneh. V tem članku se bom temeljito osredotočil zgolj na najpomembnejšo sestavino, ki jo najdemo v zelenem čaju in sicer EGCG. Arheološke najdbe govorijo o tem, da so zeleni čaj že pred 5.000 leti kultivirali v Indiji in na Kitajskem, v Evropo pa so ga prinesli predvsem Britanci in Rusi. Njegovo znanstveno ime je Camellia sinensis. Ta rastlina v naravi doseže višino 10 metrov (kot drevo oz. grmovje), pri kultivaciji pa se ohranja višina do 1 metra. Ima veliko vej, na katerih zraste veliko listov, nabirajo pa se predvsem brstiči le-teh in dva sosednja mlada lista, ostali listi so manj kakovostni. Poznamo tri vrste čaja: beli, zeleni in črni. Beli čaj pridobivajo iz neobdelanih in nefermentiranih lističev, zato vsebujejo več antioksidantov in manj teina. Zeleni čaj pa se pridobiva tako, da se sveže lističe rahlo pokuhajo na pari, pri črnem pa lističe še dodatno oksidirajo. Med oksidacijo se encimi v čaju spremenijo v polifenole, ki imajo močne terapevtske učinke. Pri zelenem čaju se encimi ne aktivirajo, ima pa veliko polfenolov, ki delujejo antioksidacijsko in proti rakavo. Obstaja še čaj oolong, ki je le delno oksidiran.
Na svetu se pridela 2,5 milijonov ton posušenega čaja, le 20% pa je zelenega. Poglavitni polifenoli v zelenem čaju so flavonoidi (katehin, epikatehin, epikatehin gallate, epigallocatechin gallate (EGCG) in proantocianidi). EGCG se smatra kot najpomembnejša učinkovina v zelenem čaju, največ ga vsebujejo listni poganjki in prvi listki. V posušenem čaju je polifenolov približno 8 -12 %. Poleg tega, da ima zeleni čaj veliko antioksidantov, pa objavljena študija v reviji Cancer Research pravi, da zeleni čaj močno spodbuja delovanje drugih antioksidantov v telesu.

V kakšne namene se jemlje EGCG
1. Ateroskleroza
Na podlagi številnih študij in opazovanja prebivalstva lahko rečemo, da antioksidanti v zelenem čaju preprečujejo nastanek ateroskleroze, predvsem na koronarkah. EGCG deluje tudi protivnetno, s tem preprečuje vnetja v arterijah. Poleg tega preprečuje lepljenje krvničk in znižuje raven DLD holesterola, hkrati pa zvišuje „dobri“ holesterol HDL. EGCG zavira peroksidacijo lipidov, kar v prevodu pomeni, da preprečuje oksidacijo LDL-a, ta pa je verjetno najpomembnejši faktor pri nastanku ateroskleroze.

2. Rak
Pri preučevanju raka pri različnih narodih so ugotovili, da je npr. na Japonskem, kjer je zeleni čaj tradicionalna pijača, manj raka kot drugod po svetu. V laboratorijskih raziskavah so ugotovili, da EGCG zaustavlja rast tumorjev. Ko so mišim vsadili celice ne-Hodgkinovega limfoma, je EGCG s 50% uspešnostjo onemogočil vrast tumorjev, pri ostalih pa je močno zatrl njihovo rast.
Rak na mehurju
Kar nekaj študij je bilo opravljenih na osebah, ki so redno pile črni in zeleni čaj. Ugotovljeno je bilo, da čaj preprečuje nastanek raka na mehurju, pri obolelih pa podaljša preživetje.
Rak na dojki
Laboratorijske raziskave na živalih ter in vitro so pokazale, da EGCG lahko zaustavi rast celic raka na dojki. Japonska študija, ki je vključevala 472 žensk z rakom na dojki, in ki so na dan popile več skodelic zelenega čaja, je pokazala, da EGCG preprečuje širjenje raka na okoliške bezgavke. Pri bolnicah v 1. in 2. stadiju pa se je izkazalo, da bilo manj primerov ponovitve raka, medtem ko pri bolnicah v 3. stadiju, tega ni bilo moč opaziti. Druga študija, v katero so vključili 8.000 žensk, pa je pokazala, da so tiste, ki so popile 10 skodelic čaja na dan, imele manjšo incidenco raka od ostalih.
Rak debelega črevesa in zadnjika

Kitajski znanstveniki so odkrili, da EGCG preprečuje angiogenezo (izdelavo novih žil za potrebe tumorjev) pri miših, ki so jim vcepili celice človekovega raka na debelem črevu. Kitajci, ki redno pijejo zeleni čaj imajo 60% manj možnosti za nastanek ezofagalnega raka. Druga raziskava pa je pokazala, da pitje vročega čaja zviša možnost nastanka tega raka.
Pljučni rak
Ljudje nekadilci, ki pijejo zeleni čaj redno, imajo manj možnosti za nastanek raka na pljučih, kar pa za nekadilce ne velja. Toda za slednje velja, da več ko pijejo zeleni čaj, manj možnosti imajo, da se pri njih pljučni rak pojavi. Zato imajo Japonci, ki so znani po strastnem kajenju, manj pljučnega raka od ostalih.
Rak na trebušni slinavki
Japonski raziskovalci so prišli do dognanja, da zdravljenje bolnikov z EGCG z rakom na pankreasu, le-tega zaustavlja.
Rak na prostati
Že leta 1998 je bilo objavljeno v Cancer Letters, da je dokazano, kako ima EGCG sposobnost, da zaustavi rak s tem, da sproži apoptozo (programirano smrt celice).
EGCG ni samo močan antioksidant, temveč deluje proti encimu urokinaze, ki se ga pri raku na prostati najde v velikih količinah. Ta encim uničuje celično opno pri stikih celic, kar je verjetno ključni faktor za nastanek tumorja.
EGCG prav tako zaustavi ali uniči tumor na prostati in na dojki, saj so to pokazale raziskave na laboratorijskih miših.
Kožni rak
Laboratorijski testi so pokazali, da polifenoli v zelenem čaju zaustavijo razvoj rakastih celic pri raku na koži.
Rak na želodcu
Laboratorijski testi so pokazali, da polifenoli v zelenem čaju zaustavijo razvoj rakastih celic pri raku na želodcu.

3. Koža
V zanimivem preizkusu so v laboratoriju vzgajali celice kože in eni kulturi so dodajali EGCG, nakar so primerjali obe skupini. Rezultat: EGCG ima sposobnost oživljanja odmrlih celic kože. Kožne celice namreč pri človeku prehajajo iz spodnjih plasti proti površini kože, v poprečju živijo 28 dni, vendar so že po 20-tih dnevih pri površju in pripravljene na smrt, nakar odpadejo. Sodobne raziskave nakazujejo, da jih EGCG reaktivira.
Dr.Hsu, raziskovalec človeške kože, pravi, da EGCG lahko vpliva le na epidermo (zunanji del kože), ki to snov lahko absorbira. Mnenja je, da je EGCG „studenec mladosti“ za kožne celice, saj odmirajoče ponovno aktivira, zopet izdelujejo svoj DNK in proizvajajo več energije. Poleg tega pa so znanstveniki ugotovili, da EGCG pospešuje proces diferenciacije pri mladih celicah.
Te ugotovitve kažejo na potencialne koristi pri poškodbi kožnega tkiva v primerih čirov, psoriazi, rozacei, gubah in ranah.

4. Sklepi
Ker je zeleni čaj močan antioksidant, poleg tega pa deluje tudi protivnetno (dokazano je, da zmanjša produkcijo vnetnega prostaglandina E2), je odlično zdravilo za bolnike, ki trpijo za osteoartritisom, revmatoidnim artritisom in bursitisom. Raziskave v Evropi pa kažejo na dodatno lastnost EGCG, ki v laboratorijskih testih ščiti pred uničevanjem hrustanca, kot je to v primeru sklepnega artritisa.

5. Vnetje črevesja
Ulcerativni kolitis in Crohnova bolezen sta dve vrsti vnetja črevesja in pri teh dveh lahko EGCG tudi pomaga. Ker pa ta snov preprečuje nastanek raka na črevesu, jo to dobra novica za vse tiste, ki trpijo za eno izmed teh dveh bolezni. Čeprav je ena izmed zadnjih študij dokazala, da EGCG zaustavi delovanje interlevkina 8 – vnetnega citokina, pa znanstveniki pravijo, da so potrebne nadaljnje študije in te se tudi že odvijajo.

6. Sladkorna bolezen
Zeleni čaj se tradicionalno uporablja za uravnavanje sladkorja v krvi. Raziskave na živalih so pokazale, da zeleni čaj preprečuje nastanek diabetesa 1, če pa je ta bolezen že razvita, jo upočasnjuje.

7. Bolezni jeter
Analiza večjega števila oseb je pokazala, da 10 skodelic zelenega čaja na dan ščiti jetra pred različnimi okvarami, ki so posledice pretiranega uživanja alkohola ali kakih drugih strupov. Preizkusi na miših pa so pokazali, da pomaga pri preprečevanju nastanka tumorjev v jetrih.

8. Prekomerna teža
Študije so pokazale, da EGCG verjetno pospeši metabolizem in pomaga pri izgorevanju maščob. V Tang Center for Herbal Medicine Research , v sklopu Čikaške univerze, so pri preizkusih na podganah, ki so jim vbrizgavali EGCG, ugotovili, da to povzroči zmanjšanje telesne teže za 21%. njihov apetit se je zmanjšal za 60%.

 

Reference:
1. Anderson JW, Diwadkar VA, Bridges SR. Selective effects of different antioxidants on oxidation of lipoproteins from rats. Proc Soc Exp Biol Med. 1998 Sep;218(4):376-81.
2. Benzie IF, Szeto YT, Strain JJ, Tomlinson B. Consumption of green tea causes rapid increase in plasma antioxidant power in humans. Nutr Cancer. 1999;34(1):83-7. 3. Dulloo AG, Duret C, Rohrer D, Girardier L, Mensi N, Fathi M, Chantre P, Vandermander J. Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. Am J Clin Nutr. 1999 Dec;70(6):1040-5.
4. Dulloo AG, Seydoux J, Girardier L, Chantre P, Vandermander J. Green tea and thermogenesis: interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity. Int J Obes Relat Metab Disord. 2000 Feb;24(2):252-8.
5. Graham HN. Green tea composition, consumption, and polyphenol chemistry. Prev Med. 1992 May;21(3):334-50.
6. Gupta S, Ahmad N, Mohan RR, Husain MM, Mukhtar H. Prostate cancer chemoprevention by green tea: in vitro and in vivo inhibition of testosterone-mediated induction of ornithine decarboxylase. Cancer Res. 1999 May 1;59(9):2115-20.
7. Hasegawa R, Chujo T, Sai-Kato K, Umemura T, Tanimura A, Kurokawa Y. Preventive effects of green tea against liver oxidative DNA damage and hepatotoxicity in rats treated with 2-nitropropane. Food Chem Toxicol. 1995 Nov;33(11):961-70.
8. Hirose M, Hoshiya T, Akagi K, Futakuchi M, Ito N. Inhibition of mammary gland carcinogenesis by green tea catechins and other naturally occurring antioxidants in female Sprague-Dawley rats pretreated with 7,12-dimethylbenz[alpha]anthracene. Cancer Lett. 1994 Aug 15;83(1-2):149-56.
9. Kao YH, Hiipakka RA, Liao S. Modulation of endocrine systems and food intake by green tea epigallocatechin gallate. Endocrinology. 2000 Mar;141(3):980-7.
10. Lin JK, Liang YC, Lin-Shiau SY. Cancer chemoprevention by tea polyphenols through mitotic signal transduction blockade. Biochem Pharmacol. 1999 Sep 15;58(6):911-5.
11. Muramatsu K, Fukuyo M, Hara Y. Effect of green tea catechins on plasma cholesterol level in cholesterol-fed rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1986 Dec;32(6):613-22.
12. Sato D. Inhibition of urinary bladder tumors induced by N-butyl-N-(4-hydroxybutyl)-nitrosamine in rats by green tea. Int J Urol. 1999 Feb;6(2):93-9.
13. Satoh K, Sakagami H. Ascorbyl radical scavenging activity of polyphenols. Anticancer Res. 1996 Sep-Oct;16(5A):2885-90.
14. Sayama K, Lin S, Zheng G, Oguni I. Effects of green tea on growth, food utilization and lipid metabolism in mice. In Vivo. 2000 Jul-Aug;14(4):481-4.
15. Schubert SY, Lansky EP, Neeman I. Antioxidant and eicosanoid enzyme inhibition properties of pomegranate seed oil and fermented juice flavonoids. J Ethnopharmacol. 1999 Jul;66(1):11-7.
16. Tanaka H, Hirose M, Kawabe M, Sano M, Takesada Y, Hagiwara A, Shirai T. Post-initiation inhibitory effects of green tea catechins on 7,12-dimethylbenz[a]anthracene-induced mammary gland carcinogenesis in female Sprague-Dawley rats. Cancer Lett. 1997 Jun 3;116(1):47-52.
17. Wang ZY, Huang MT, Ho CT, Chang R, Ma W, Ferraro T, Reuhl KR, Yang CS, Conney AH. Inhibitory effect of green tea on the growth of established skin papillomas in mice. Cancer Res. 1992 Dec 1;52(23):6657-65.
18. Weisburger JH, Rivenson A, Aliaga C, Reinhardt J, Kelloff GJ, Boone CW, Steele VE, Balentine DA, Pittman B, Zang E. Effect of tea extracts, polyphenols, and epigallocatechin gallate on azoxymethane-induced colon cancer. Proc Soc Exp Biol Med. 1998 Jan;217(1):104-8.
19. Xu Y, Ho CT, Amin SG, Han C, Chung FL. Inhibition of tobacco-specific nitrosamine-induced lung tumorigenesis in A/J mice by green tea and its major polyphenol as antioxidants. Cancer Res. 1992 Jul 15;52(14):3875-9.
20. Yang TT, Koo MW. Chinese green tea lowers cholesterol level through an increase in fecal lipid excretion. Life Sci. 2000;66(5):411-23.
21. Yang TT, Koo MW. Hypocholesterolemic effects of Chinese tea. Pharmacol Res. 1997 Jun;35(6):505-12.
22. Zhu M, Gong Y, Ge G. Effects of green tea on growth inhibition and immune regulation of Lewis lung cancer in mice. Chung Hua Yu Fang I Hsueh Tsa Chih. 1997 Nov;31(6):325-9.
23. Khan SG, et al.: Enhancement of antioxidant and phase II enzymes by oral feeding of green tea polyphenols in drinking water to SKH-1 hairless mice: Possible role in cancer chemoprevention. Cancer Res 52- 4050-4052, 1992.

 

 
>DOMOV<