Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > H1N1

 

H1N1 - "prašičja" gripa flu

 

Leta 2005 je Univerza v Bristolu v reviji International Journal of Epidemiology objavila študijo, ki obravnava uspešnost cepljenja proti gripi pri starejši populaciji. Skladno z objavljeno študijo ne obstaja dokaz, da je cepljenje proti gripi uspešno. V ZDA se je v obdobju 1889-1997 zvišalo število cepljenih s 30% na 67% (populacija nad 65. letom). Kljub znatnemu porastu cepljenja se je umrljivost zaradi gripe zvišala. Čeprav študija zatrjuje, da je cepljenje proti gripi priporočljivo, nam zdrav razum pravi, da je s tem nasvetom nekaj hudo narobe. Vsakdo ve, da je starejša populacija najbolj ranljiva (poleg majhnih otrok), saj ima v poprečju človek v tej starosti večje zdravstvene težave kot pa populacija v najboljših letih. Če je porast cepljenja več kot 100% v manj kot enem desetletju, umrljivost pa je večja, bi iz tega zlahka potegnili sklep, da je cepljenje proti gripi nevarno in vsekakor ni priporočljivo. Veliko svetovnih strokovnjakov s tega področja trdi, da je vsako cepljenje nevarno, kajti cepivo zmanjša delovanje imunskega sistema ("cepljenje:da ali ne?")

Obstaja vse več dokazov, da je t.i. "prašičja gripa" A H1N1 (kombinacija enega niza človeške, niza ptičje in dveh nizov prašičje gripe) ustvarjena v laboratoriju, saj se to v naravi ne more zgoditi.

Avstrijska raziskovalna novinarka Jane Burgermeister je 10. junija vložila tožbo proti Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in Združenim narodom (ZN) ter še nekaterim drugim organizacijam zaradi bioterorizma. Te organizacije obtožuje, da načrtno pripravljajo genocid nad človeštvom in sicer preko cepljenja proti "prašičji" gripi....

Kakorkoli že strah pred to gripo je nepotreben. Zakaj? Kot prvo - ker je na severni hemisferi sedaj poletje, je gripo lažje prepoznati, kot je to v mrzlem obdobju, ko se simptomi različnih bolezni prekrivajo. Drugo - gripa se prenaša kapljično, kar pomeni, da se človek težko naleze virusa skozi dihalne poti in je zato nošenje zaščitnih mask zunaj na prostem nepotrebno. Najboljša preventiva pred okužbo je redno umivanje rok, predvsem v službi, v javnih prostorih, šolah itd... Preventivno jemanje koloidnega srebra, ali pa MMS-a, pa bo bolezen preprečilo.

Spočitost, dobra in pravilna prehrana, dobra fizična kondicija pa je najboljša preventiva pred vsako boleznijo, vključno s to gripo. Zanašati se na cepivo ali na "tamiflu" je nespametno.

Cepivo, ki naj bi ga v kratkem spravili na trg bo (tako kot že mnoga pred njimi) nedokazano. Kakšne stranske učinke bo imelo na ljudi, se tudi ne bo vedelo. Lahko pa že z gotovostjo napovem, da se bo virus kmalu prilagodil na cepivo, tako da bo (če sploh) postalo nekoristno.

Tudi Tamiflu je že preživeto "zdravilo" za gripo. Ker pa bodo (so) države kopičile zaloge cepiva in Tamifluja, se bo to še dodatno odrazilo pri že tako hudi gospodarski krizi. Za Slovenijo lahko podam oceno, da bodo samo stroški za cepivo in Tamiflu znašali skoraj en odstotek slovenskega BDP-ja. Kakšni pa bodo stroški zdravljenja gripe, ki je "ušla" iz laboratorija pa je neznanka.

V časniku Delo je bil objavljen zelo zanimiv pogovor na temo - gripa, pandemija, cepljenje, tamiflu - z epidemiologom Tomom Jeffersonom, povzet po nemškem tedniku "Der Spiegel".

Sledi kratka zgodba o "čudežnem" zdravilu z imenom Tamiflu:

Donald H. Rumsfeld je bil član Reaganove vlade. Po prenehanju mandata je postal predsednik farmacevtskega podjetja G.D. Searle. Že leta 1988 je postal član upravnega odbora druge farmacevtske družbe Gilead iz Kalifornije, leta 1998 pa predsednik uprave te družbe. L. 1996 je to podjetje patentiralo Tamiflu. S tega položaja je odstopil četa 2001, ko je postal Sekretar za obrambo v vladi G.W.Busha. Toda delnicam v podjetju se s tem ni odpovedal, prav nasprotno - kupil je dodatne delnice te družbe v vrednosti 18 milijonov dolarjev, kar je sicer spopad interesov.

V njegovem mandatu se je vrednost teh delnic zvišala za 720%, več kot polovico tega porasta delnic pa gre pripisati zdravstvenemu planu Busheve administracije, ki je Tamiflu kupila kot državno zalogo za ptičjo gripo. Rumsfeld je lastnoročno podpisal naročilo za zdravilo proti črnim kozam istega proizvajalca, ki naj bi ščitilo ameriške vojake v Iraku, čeprav tam te bolezni sploh ni bilo. Posel je bil vreden več milijard dolarjev.
Ni potrebno posebej omenjati, da so si po ameriškem vzorcu tudi druge države zagotovile večje zaloge zdravila Tamiflu, med njimi seveda tudi Slovenija. In kaj je narobe v teh zgodbi? Kot prvo, Tamiflu ni zdravilo proti gripi, ampak zgolj lajša posledice. Kot drugo - virus se spreminja, torej se je virus prilagodil temu zdravilu, oz. zdravilo ni več tako učinkovito. S pojavom t.i. "svinjske" gripe, pa je to zdravilo še manj učinkovito.

*London - Otroci s sezonsko gripo ne bi smeli dobivati protivirusnih zdravil, kot je tamiflu, saj škodljivi stranski učinki prevladajo nad razmeroma skromnimi koristmi, ugotavljajo britanski zdravniki v danes objavljeni študiji. Pri nekaterih otrocih tamiflu povzroča slabost in bruhanje, kar lahko vodi do dehidracije in drugi zapletov, dodajajo.

Študija, objavljena v British Medical Journal, sicer ni zajela izbruha nove gripe, vendar njene ugotovitve nakazujejo, da protivirusna zdravila pri otrocih, okuženih z virusom A H1N1, bistveno ne skrajšajo dolžine bolezni in ne preprečijo zapletov.

Zdravnik v bolnišnici John Radcliffe v Oxfordu in soavtor študije meni, da je sedanja praksa v Veliki Britaniji, ko se tamiflu predpisuje bolnikom z blago obliko bolezni, "neprimerna strategija". Po njegovem mnenju škodljivi stranski učinki prevladajo nad skrajšanjem bolezni za en dan.

Raziskava je pokazala, da protivirusni zdravili oseltamivir in zanamivir skrajšata trajanje sezonske gripe za največ dan in pol, pri čemer pa imata le malo ali nič učinka na astmatične napade, vnetje ušes ali zmanjšanje potrebe po jemanju antibiotikov. Oseltamivir se prodaja pod blagovno znamko tamilfu, zanamivir pa pod blagovno znamko relenza.

Študija je bila objavljena deset dni po tistem, ko je britanska agencija za zdravstveno varstvo sporočila, da je imela več kot polovica od 248 učencev, ki so prejeli tamiflu, ko je njihov sošolec zbolel za prašičjo gripo, stranske učinke, na primer slabost, nespečnost ali nočne more. Večina učencev sicer ni imela gripe, ko so dobili zdravilo.
*Delo, 11.08.2009

 

 

 
>DOMOV<