Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > ozon in hernia disc

 

Prevod študije: Ozon in hernia disc

hernia

Auteur(s) / Author(s)

ANDREULA Cosma F. (1) ; SIMONETTI Luigi (2) ; DE SANTIS Fabio (2) ; AGATI Raffaele (2) ; RICCI Renata (2) ; LEONARDI Marco (2) ;

Affiliation(s) du ou des auteurs / Author(s) Affiliation(s)

(1) Ospedale Policlinico, Bari, ITALIE

(2) Department of Neuroradiology, Ospedale Bellaria, Bologna, ITALIE

Résumé / Abstract

OZADJE IN NAMEN: kisikova-ozonska terapija je minimalno invazivno (agresivno) zdravljenje hernije na lumbarnem disku, ki izrablja biokemične lastnosti mešanice plinov kisika in ozona (O3). Podali smo oceno rezultatov kisikovo-ozonske terapije in primerjali rezultate terapije, kjer smo uporabili zgolj medicinski ozon, s terapijo, kjer smo najprej uporabili medicinski ozon, nato pa smo vbrizgali še corticosteroid in anestetik pri istem postopku.

METODE:600 pacientov je prejelo enkratno kisikovo-ozonsko terapijo. Vsi pacienti so imeli klinične znake stisnjene živčne korenine v lumbarnem delu, CT ali MR izvidi so herniacijo potrdili. 300 pacientov (skupina A) so v medvretenčni (4 mL) in v periganglijski (8 mL) prostor prejeli injekcijo kisikovo-ozonske mešanice, koncentracijo ozona je bila 27 ľg/mL. Drugih 300 pacientov (skupina B) je dodatno prejelo v periganglijski prostor še injekcijo corticosteroida in anestetika.

Ocen terapevtskih učinkov je bila podana šest mesecev po zdravljenju, z uporabo metode MacNab. Oceno sta podala dva neodvisna opazovalca, z naključno metodo.

REZULTATI: Zadovoljiv terapevtski izkaz je bil prisoten pri obeh skupinah. Skupina A: zdravljenje je pokazalo uspeh (odličen ali dober) v 70.3% primerih. Slab rezultat ali pa je bila potreben kirurški poseg je bil zastopan pri ostalih 29.7%. V skupini B je bil uspeh pri 78.3% in nezadovoljiv pri 21.7%. Razlika pri rezultatih je bila statistično pomembna (P <.05).

ZAKLJUČEK:Kombinirana metoda kisik-ozon in steroidi imata kumulativni učinek pri odpravljanju bolečin herniacije diska. Kisikovo-ozonska terapija je uporaben način zdravljenja v primerih, ko je konservativno zdravljenje odpovedalo.

 

 
>DOMOV<