Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > januvia

 

Sladkorni bolniki pozor!

 

Ena največjih farmacevtskih družb na svetu – GlaxoSmithKline (GSK) je letos poleti morala plačati rekordnih 3 milijarde ameriških dolarjev odškodnin, zaradi škodljive prakse pri prodaji in oglaševanju nekaterih svojih zdravil, med katere spada tudi zdravilo proti sladkorni bolezni imenovano Avandia. To zdravilo, ki je poznano tudi pod imenom Avandamet in Avaglim, se je izkazalo za izredno škodljivo, saj po študiji, ki so jo objavili v reviji New England Journal of Medicine (NEJM), poveča možnost za srčni infarkt kar za 43%, za 64% pa umrljivost od srčno-žilnih bolezni. Po drugi strani je raziskava s klinike Mayo ugotovila, da je 90% znanstvenikov, ki so objavljali Avandiji naklonjene ocene, imelo finančne povezave s podjetjem GSK. Kljub dokazani škodljivosti zdravila Ameriška agencija za zdravila in hrano (FDA) do danes tega zdravila ni prepovedala. Na drugi strani Atlantika pa je britansko ministrstvo za zdravje Avandio prepovedalo.
Od leta 1999, ko je to zdravilo prišlo na tržišče, do leta 2006, je GSK z njim zaslužil 3,2 milijarde dolarjev.
Danes je najbolje prodajano zdravilo za oralno uporabo – Januvia, ki jo izdeluje drugi farmacevtski gigant Merck. Tega je moč dobiti tudi pri nas. To zdravilo deluje tako, da zatre encim proteaze, ki ga znanstveniki imenujejo DPP-4. DPP-4 med drugim uničuje hormon GLP-1, ki skrbi za nadzorovano raven sladkorja v krvi. Če se DPP-4 ugasne, potem se raven GLP-1 zviša, posledično se zmanjša sladkor v krvi. Do tu naj bi bilo vse v redu. Toda DPP-4 ima v telesu še drugo funkcijo in sicer ta encim zatira rast tumorjev. V primeru, da imamo v telesu rakaste celice, se bodo te v takih pogojih pričele hitro razraščati, torej zbolimo za rakom. Ker „zdravilo“ Januvia deluje 24 ur na dan, organizem nima možnosti nadzorovati rast rakastih celic.

Na stranske učinke zdravila Januvia opozarja ameriški znanstvenik Peter Butler z Kalifornijske univerze iz Los Angelesa (UCLA). S svojimi raziskavami je ugotovil, da zdravili Januvia in Byetta zvišajo možnost pankreatitisa za šestkrat, ter za trikrat nastanek raka na trebušni slinavki.

Na stranske učinke zdravila Januvia opozarja ameriški znanstvenik Peter Butler z Kalifornijske univerze iz Los Angelesa (UCLA). S svojimi raziskavami je ugotovil, da zdravili Januvia in Byetta zvišajo možnost pankreatitisa za šestkrat, ter za trikrat nastanek raka na trebušni slinavki.

Toda z njim ne soglaša nemški znanstvenik Michael Nauck s Centra za sladkorno bolezen Bad Lauterberg iz Harza. Na zadnjem sestanku Evropske zveze za preučevanje sladkorne bolezni je Nauck obtožil Butlerja in vse druge znanstvenike, ki se s tem strinjajo, da lahko s svojimi nedokazanimi obtožbami finančno škodujejo proizvajalcema zdravil Byetta (izdelovalec Eli Lilly & Co iz Nizozemske) in Januvia.

Kdo so glavni kritiki izsledkov raziskav Petra Butlerja?

Prej omenjeni profesor Nauck, ki je glasnogovorec in svetovalec naslednjih farmacevtskih družb: Amylin Pharmaceuticals , Novo Nordisk (izdelovalec Victoze), Merck, AstraZeneca, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly & Co. in GlaxoSmithKline. (Nauck sicer sodeluje še z drugimi manj pomembnimi družbami).
Tu najdemo še enega zdravnika iz Univerze v Firencah doktorja Mattea Monamija, ki je Butlerjevo študijo „raztrgal“. On se nahaja na plačilni listi naslednjih družb: Merck (proizvaja Januvio), Astra Zeneca, Bristol Myers Squibb, Eli. Lilly, Novo Nordisk in Takeda.
Na podlagi takih „neodvisnih“ znanstvenikov, je Evropska agencija za zdravila leta 2006 dovolila prodajo zdravila Januvia.

Kadar govorimo o sladkorni bolezni tipa 2, se je potrebno zavedati, da v principu bolniki ne potrebujejo nikakršnih zdravil, saj se da bolezen s pravilno prehrano in z zdravim načinom življenja, povsem pozdraviti. Obstajajo tudi številna pričevanja, da se da to bolezen ozdraviti tudi z jemanjem kapljic MMS.

Zaključek

Čez nekaj let lahko pričakujemo, da bo moral Merck zaradi zdravila Januvia plačati več milijard odškodnin, tako kot se je to letos zgodilo GSK-nu, medtem pa bo v mukah umrlo večje število sladkornih bolnikov.

N.K., 12.2012

>DOMOV<