Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > kaj jesti
 

Kaj jesti?

 

prebavila

Na vprašanje:"Kaj je glavni povzročitelj večine bolezni?", bi bil odgovor pomanjkljiva prebava. Če ne jemo redno svežo in surovo hrano, potem naše telo ne dobi dovolj encimov, posledično se zaužit obrok v prebavnem traktu ne razgradi pravilno in hrana prične fermentirati in gniti. In rezultat? Še predno lahko telo toksične odpadke izloči,  jih absorbira nazaj.Kadar pojemo dve, ali več škodljive hrane skupaj v istem obroku, pride do večjih prebavnih motenj. To pripelje do katastrofe.

 

V našem telesu se zaužita hrana razgradi s pomočjo encimov ali bakterij. Razgradnja hrane z encimi je naravna pot, medtem razgradnja s pomočjo bakterij, pa ima razdiralno moč za naše telo.Delovanje bakterij povzroča nastanek toksičnih plinov: napihnjen trebuh, spahovanje, plini, nastanek bolezenskih glivic, utrujenost, glavobol, driska, trdo blato ("bobki"), boleč spodnji del hrbtenice....Naš prebavni trakt je lahko pot do zdravja ali pa pot bolečin in trpljenja. Pot si  izberemo sami!
Podlegli smo zavajajočim reklamam o božanskih okusih različnih prehrambenih izdelkov, pri tem pa pozabili na 10 metrov nelagodja in bolečin, ki sledijo po zaužitju ponujane hrane.Oglejmo si koncept za zdravo prehranjevanje.

RAZLOG ZA PRAVILNO SESTAVLJENO HRANO

-da je prebava lažja in učinkovitejša!

Če boste pri obroku pojedli več kot samo eno vrsto hrane, si boste občutno izboljšali prebavo, z uživanjem različnih snovi, ki potrebujejejo iste prebavne sokove oz. kompatibilne

Pravilno sestavljena hrana nas popelje do odlične prebave in do boljšega zdravja.

" BOLJ ENOSTAVNA HRANA - BOLJŠE JE POČUTJE"BELJAKOVINE

Proteinska hrana je tista, ki ima v sebi visok odstotek beljakovin. Hrana z veliko beljakovinami potrebuje KISLO OKOLJE, DA SE USPEŠNO PREBAVI.  Glavni med njimi so:

oreški, semena vse mesnine* (razen masti)
suho zrnje suhi grah
jajca* siri* indrugi mlečni proizvodi*
soja arašidi
margarina* perutnina/ribe/rdeče meso - IZOGIBAJMOSE SVINJSKEGAMESA
olive

avokado

 

* označene hrane seizogibajmo,le za informacijo.

 

OGLJIKOVI HIDRATI

Ogljikovi hidrati so škrob in sladkorji. Razdelimo jih na tri skupine:  škrob, sladkorji in sladko sadje....potrebujejo ALKALNO OKOLJE, DA SE USPEŠNO PREBAVIJO.

ŠKROB:
  • vsi kosmiči
  • suho zrnje (razen soje) suhi grah  paradižnik, buče,  kostanj, koruzni zdrob
  • kokos**
SLADKO SADJE:
  • suhe slive, kaki, suho sadje banane,datelji,fige
  • rozine
SLADKOR:
  • čisti med*
  • čisti javorjev sirup*
BLAGI ŠKROB:
  • korenje, artičoke, rumeno korenje, rumena repa, pastinak
  • pese
* se ne priporoča
** kokos vsebuje kombinacijo škroba in beljakovin, hkrati ima nasičene maščobe

 

SPLOŠNA NAVODILA ZA SESTAVLJANJE OBROKOV

Izogibajmo se komb.: OH + kislo sadje

(OH =oglj.hidrati)

Ta naveza nevtralizira delovanje encimov  (fermentacija) 
Izogibajmo se komb.:koncentrirani proteini + konc. OH Pica? Kako ta priljubljena hrana vpliva na vaše kasnejše počutje? Posebno, ko ste utrujeni?
Ne jesti 2 različni jedi iz koncentriranih beljakovin hkrati Dve vrsti konc.beljakovin, različnih karakteristik in sestav (orehi+sir), se ne smeta mešati. Gastro kislost, moč, tip in časovni rok izločanja, so pri različnih proteinih različni. Ker je konc. beljako-vina težje prebavljiva, kot druge sestavine v hrani, se moramo dvema jedema s konc. beljakovinami izogibati.
Maščobe + beljakovine Naš potreba po konc.maščobi je zelo majhna in v večini hrane bogate z beljakovinami so že tako ali tako zastopane tudi maščobe. Maščoba ovira  izločanje v prebavilih in izločanje pepsinov, ki skupaj s solno kislino presnavljata beljakovine. Maščoba lahko zmanjša prebavo za 50%.
Varčujmo z maščobo Maščoba ovira izločanje želodčnih sokov. Razen z avokadom, maščoba v kombinaciji s škrobom, upočasni prehod škroba iz želodca v črevesje. Kadar pojemo maščobe v obliki avokada ali oreščkov, v kombinaciji z zeleno zelenjavo, pride do kontraefekta in prebava poteka povsem normalno.

AVOCADO: čeprav ga ne uvrščamo med visoko proteinsko hrano, ima v sebi več beljakovin, kot mleko. Vsebuje veliko maščobe, v odstotkih majhna vsebnost proteinov, kljub temu je ta izredno biološko vredna. Najbolj se ujema skupaj s solatami. V tej kombinaciji pomaga pri prebavi slednje. Tudi v kombinaciji z maloali pa zelokislim sadjem je izredno priporočljiv. Še bolje je uživati zeleno in zeleno solato skupaj s sadjem in avokadom. Dober je tudi v kombinaciji s krompirjem in drugimi škroba polno hrano, kjer dodamo še solato. Nikoli pa ga ne smemo jesti skupaj z oreščki, ker so ti polni maščob. Drugih maščob, razen v avokadu in oreščkih, ne uživajmo.
Sadje bogato s kislinami + beljakovine Citrusi, paradižnik, ananas, jagode, ter drugo sadje ne smemo jesti skupaj z oreščki, sirom, jajci ali mesom. Kadar ste bolni se izogibajte kislega sadje, posebej sokov iz njih, - limone in limete pa so vedno odličen dodatek, zaradi bogastva encimov.
Sladko sadje + kislo sadje/ škrob, beljakovine Sladkorju v sladkem sadju moramo pustiti 20' časa, da zapusti naš želodec, kajti v primeru, da ga pomešamo z drugo hrano,  ta lahko prične fermentirati. V kombinaciji s škrobom povzroči še druge tegobe. Ko sladkor vnesemo v naša usta, se prične izločati slina, toda ptialin pri tem ni navzoč. Ptialin je ključnega pomena za razgradnjo škroba. Če je škrob "preoblečen" v sladkor, med, melaso ali sladko sadje, ni pravilne prebave. Nastane neželjena fermentacija, sladkorpa tudi zavira izločanje želodčnih sokov.
Pri obedu naj bo le ena vrsta skoncentriranega škroba Naglašeno je le dejstvo, da če pojemo dve ali več vrst škroba, ga zaužijemo preveč. Zelenjava z manj škroba pa se lepo ujema s tistim bolj nasičenim škrobom, kot npr. s korenjem ali krompirjem, ne pa zrnje in stročnice.
Kislo sadje lahko uživamo hkrati z manj kislim. Najboljša kombinacija je z manj sladkim in manj kislim sadjem. Nikoli ne mešajte skupaj kislo in sladko sadje.Paradižnik nikoli ne jemljite skupaj s katerikolim sadjem. Najboljše ga je uživati v solati brez škroba.
Manj kislo sadje se lahko uživa hkrati s sladkim sadjem Boljše je uporabljati tisto bolj sladko. Za ljudi s slabo prebavo jenajbolje uživati le banane. Drugi panaj jedo banane s datelji, rozinami, grozdjem in drugim sladkim sadjem, pa tudi z zeleno solato in zeleno. Suho sladko sadje je treba uživati v manjših količinah, seveda  zaradi sladkorja.
Sadje mešajte samo z zeleno solato in zeleno Ta kombinacija pospeši prebavo sadja
Solata se dobro kombinira s proteini ali škrobom Zelenjava zmalo škroba se dobro ujema s proteini ali škrobom. Pernata zelenjava se dobro kombinira z različno drugo hrano, zato naj bo na mizi vsak dan pri dieti. Skozi ves teden uživajte čim večzelenjave. V principu se zelenjava z malo škroba hitro prebavi, upočasnijo pa jo maščobe, predvsem  dresingi, ki jih je težjeprebaviti.
Lubenice in melone jejte kot samostojno jed Lubenica vsebuje 90% vode, zato se ta hitro prebavi. Če  pa jo zaužijemo v kombinaciji zdrugo hrano, potem se ta proces upočasni in lahko privede do fermentacije.

Izogibajte se prezrelega sadja, saj nam lahko povzroča težave.
Mladike Zrnje je najbolje uživati kot mlade rastline, saj so takrat najbogatejše z encimi in kisikom, so polne življenja. The best way to eat grains is as sprouts. To isto velja tudi pri stročnicah in semenju.
Voda Čez ves dan pijte alkalno vodo, večkrat po malem. Ne smete biti žejni (s starostjo izgubljamo občutek za žejo in žejo radi zamenjujemo za lakoto). Voda je nujna za asimilacijo in detoksikacijo. Ne redčite encimov z vodo, zato je ne uživajte ob hrani. Pijte vodo, ki ni destilirana in je brez klora.

 

>DOMOV<