Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >Kako okrepiti srce

Kako okrepiti srce (in tako zmanjšati možnost za infarkt)

 

Prvo, na kar bi človek pomislil v zvezi s srcem, je, da je to pač najpomembnejša mišica v telesu in da jo lahko, kot vsako drugo mišico, okrepimo z fizično vadbo. Seveda temu ne gre oporekati. Toda, ali je to vse? Vemo tudi, da slabe prehranjevalne in druge življenjske navade slabo vplivajo na zdravje srca. Če izboljšamo svoj življenjski slog, pazimo na zdravo prehrano, smo zmerni pri pitju alkohola, se redno ukvarjamo z rekreacijo,... potem pač ni možnosti za infarkt? Na žalost to ne drži v celoti. Mnogo ljudi, ki so sledili temu vodilu, je kljub temu doživelo infarkt, dostikrat s tragičnim koncem.

V tem članku bom nekoliko bolj osvetlil tiste mehanizme, ki srcu omogočajo normalno delovanje, ga ščitijo in krepijo.

Glavna naloga srca je, da poganja kri po žilah, da lahko ta doseže najoddaljenejšo celico v telesu. Kri je tekočina življenja, saj v celice (poleg drugega) prinaša kisik in hranila. Če ta neovirano teče po žilah, s tem srcu olajša delo, ga razbremeni. Če odmislimo, da imamo mogoče zamašene ali ne dovolj elastične žile, bo kri po telesu najlažje krožila, če je dovolj viskozna oz. da ni preveč gosta. In kaj je tisto, kar redči kri? Voda!

Voda

je najboljše sredstvo za redčenje krvi (in ne farmacevtska zdravila), zato jo moramo imeti vedno na zalogi. V poprečju se v enem dnevu iz telesa izloči 2,5 l vode – 1,5 l se izloči skozi ledvice, preko kože še nadaljnja ½ l, skozi črevesje 0,3 l in preko pljuč 0,2 l. To izgubo vode moramo nadoknaditi. Če tega ne storimo, potem pričnejo celice izločati vodo v kri, da se ta preveč ne zgosti, saj bi telo zaradi tega poginilo. Vendar pa lahko celica izgubi največ 30% vode, v nasprotnem primeru umre. Najboljši pokazatelj hidracije je barva urina, ki mora biti rahlo rumene barve, če je ta močno rumen, to kaže na dehidracijo. V zadnjem času se je mnogo debatiralo na to temo in nekateri strokovnjaki so svarili pred pretiranim pitjem vode. Resnica je takšna, da vsaka snov lahko postane strupena, če jo je preveč. Glede vode – če pijemo veliko vode in če vemo, da je voda hkrati tudi diuretik, potem se bo preobilje vode izločilo preko urina, s tem pa izgubimo nujno potrebne minerale - elektrolite. To je tudi razlog, zakaj lahko zaradi pretiranega pitje vode (v kratkem časovnem obdobju) umremo. In tu nastopi sol.

Sol - izboljša hidracijo telesa.

Zdravniki nas svarijo, naj zaužijemo dosti manj soli, saj naj bi povzročala težave z ledvicami in visok krvni tlak. Te trditve nimajo znanstvene podlage, saj je sol nujno potrebna za optimalno zdravje. Res pa je, da je navadna kuhinjska sol zdravju nevarna. Prava sol vsebuje 92 mineralov, od tega je največ klorida (Cl¯) – 50% in Na – 30%, in vse te minerale naše telo tudi potrebuje. Kadar poškodovanec prejme infuzijo, se v njej nahajajo skoraj vsi minerali, ki se normalno nahajajo v soli.

Namizna oz. rafinirana sol pa zaradi načina pridelave vsebuje kar 97% NaCl ( natrijev klorid - to je kemijska molekula čiste soli) in zelo malo mineralov, poleg tega se v njej nahajajo še kemični dodatki proti strjevanju soli in ostanki belila, ki sol belo obarva, včasih pa je dodan še jod (J). Če bi prejeli injekcijo čiste soli (NaCl), bi umrli!

Prava sol ni bela, je rahlo sivkasta, lahko pa ima še kak drug barvni dodatek (himalajska sol je na primer bolj rožnata). Vsebuje manj NaCl in več mineralov. Toda danes so v morski soli primesi, ki niso zaželene (odvisno od lokacije solin): težke kovine in plastika. Zato je verjetno boljša izbira jedilna kamena sol, predvsem himalajska sol (75 mineralov) ali pa keltska sol (82 mineralov), ki ima kar 3x več Mg. Na splošno pa ima največ magnezija Epson Salt (Anglija).

Prava sol je koristna za naše zdravje, toda sol, ki se nahaja v industrijsko pridelani hrani, ni zdrava in je zdravju škodljiva.

Voda in sol

Magnezij (Mg) se nahaja tudi v soli in ta na celični ravni vodo vnaša v celico. Če si damo ščepec prave soli na jezik in spijemo kozarec vode, bo ta takoj prešla v celice. Sol vsebuje veliko natrija (Na), ki je potreben za pravilno delovanje Na - K črpalke v celični opni. Vidimo, da je sol nujno potrebna za zdrave celice. Kadar nastane pomanjkanje enega od teh elementov, bo celica nabrekla, kar povzroči povišan krvni tlak, kajti telo na vsak način skuša hranila zanesti v celice.

Kajenski poper, česen, omega 3 maščobe, ingver

Vsa ta jedila zdravilno delujejo na ožilje, preprečujejo okvare na stenah žil.

 

Seznam najpomembnejših kemičnih snovi, ki jih naše telo nujno potrebuje:

  1. kisik

  2. voda

  3. Na

  4. K

O prvih dveh ne gre izgubljati besed. Natrij dobimo najlažje preko soli, kalij pa se nahaja v temno-zeleni zelenjavi (predvsem iz rodu križnic – ohrovt, brokoli, zelje), zelenih bučkah, bananah, avokadu, itd. V temno-zeleni zelenjavi pa se nahaja še veliko magnezija, ki je tudi zelo pomemben.

 

Visok krvni tlak slabi srce. Vzroki za visok krvni tlak:

1. namizna sol

2. pomanjkanje soli

primer: glukoza iz hrane prehaja v kri preko črevesnih resicah, toda le v primeru če je prisoten Na!

3. vitamin D3 se tvori v koži s pomočjo holesterola v njej. Če nimamo dovolj holesterola (ponavadi zaradi zdravil proti holesterolu), potem se vitamin ne more tvoriti. Kalcij (Ca) imenujemo tudi „kralj mineralov“, kajti ko gre on v celico, potem s seboj pripelje tudi druge minerale, če ga ni dovolj, celica ne dobi vsega kar potrebuje.

4. sladkor – preveč sladkorja povzroči pomanjkanje inzulina, posledično nastane pomanjkanje energije. Sladkor povzroča srčno aritmijo!

5. fizična neaktivnost

6. dehidracija - če ni dovolj vode, se kapilare stisnejo z namenom, da arterije dobijo več krvi, kar povzroči VKT.

7. holesterol – poznamo HDL in HDL, za prvega pravijo da je „škodljiv holesterol“, drugi pa naj bi bil „dober“. To je seveda čista neumnost. HDL je nujno potreben za tvorjenje spolnih hormonov, za delovanje možganov, za tvorjenje koencima Q10, ki ščiti srce, itd. Sporna naj bi bila njegova vloga v primeru arterij (plak). Med drugim je vloga HDL, da popravlja škodo, ki je nastala na stenah arterij. Naloga DLD pa je odnašanje holesterola ven iz krvi in ga skladišči v jetrih.

S tem, ko holesterol popravlja nastalo škodo, hkrati tudi zgladi steno žile (kot obliž na rani), da lahko kri nemoteno potuje po arterijah. Do poškodb pride zaradi pomanjkanja hranil, kar celicam, ki tvorijo te stene, onemogoča pravilno deljenje in povzroča njihovo smrt. Stene arterij poškodujejo tudi trdni delci iz zraka (industrijski in motorni izpusti, kajenje) in živo srebro Hg - tega je največ v ribah (velikih) in v amalgamski zalivkah (tudi v cepivu proti gripi) ter še drugi strupi iz okolja. Na poškodovanih delih se razvija plesen, ta pa se hrani s sladkorjem in alkoholom.

In še zanimivost: največ holesterola je v materinem mleku (kolostrum), kajti dojenček mora razviti možgane - maščobe predstavljajo 60% teže možganov!

 

Zaključek

Z nepretirano rekreacijo bomo krepili srčno mišico, toda ta potrebuje tudi počitek. Hitreje ko srce bije, bolj se bo utrudilo. Normalna telesna teža zmanjša srčno obremenitev, enako velja za normalen krvni tlak. Dobro in dovolj dolgo spanje (8 ur) bo ugodno vplivalo na kondicijo srca, pravilna prehrana bo k temu veliko pripomogla. Če imate težave s srcem, jemljite 100 – 400 mg CoQ10 na dan in magnezijev klorid (lahko tudi vroče kopeli z Mg), redno hodite na sprehode v naravo, delajte dihalne vaje, meditirajte. Tudi glog ojača srce.

N.K., maj 2019
>DOMOV<