Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > kavni klistir

KAVNI KLISTIR

Kavni klistir

Recept: 3 žlice fino mlete organske kave kuhamo 15 minut, filtriramo, dobiti moramo 1 l tekočine, zato dodamo nekaj destilirane vode, vse skupaj damo v klistirno posodo, pacient se uleže na desni bok, v kolenih pokrčen in noge so na nekoliko višjem nivoju. Klistiranje traja 10-13 min.

***

Med razstrupljanjem in postom se moramo OBVEZNO dvakrat dnevno klistirati. Ker se strupi med postom ne morejo izločiti z blatom, jih moramo iz telesa spraviti mi in sicer s klistiranjem. V nasprotnem primeru lahko pride do samozastrupljanja in do večjih zdravstvenih težav! Za to potrebujemo preprosto pripravo (imenuje se irigator), ki je sestavljena iz vrečke ali posode, kamor nalijemo vodo, cevke in nastavka za anus (v obliki ozkega okroglega kljuna), s katerim vodo spravimo v črevo skozi zadnjično odprtino. Razstrupljanje lahko kombiniramo s probiotiki - to so črevesne bakterije, ki se nahajajo tudi na črevesni sluznici in ščitijo celice imunskega sistema.

Praktična navodila za izvedbo klistiranja:

- klistiramo se lahko v kopalnici ali na postelji (pod sebe položite debelejšo brisačo),

- imeti moramo tople noge in po klistiranju spiti najmanj 5 dl tekočine,

- priporočljivo je, da pred prvim klistiranjem očistimo črevo z uporabo grenke soli (odvajalo), saj s tem iz črevesja odstranimo trenutno blato in imamo manj težav pri klistiranju,

- pri rutinskem klistiranju pa čiščenje črevesja ni več potrebno in ga izvedemo po opravljeni veliki potrebi,

- potrebujemo: pribor za klistiranje, liter temperirane vode (37 stopinj Celzija), ki ji dodamo eno ali dve žlički sode bikarbone; vazelin ali drugo kremo, brisačko,

- sestavimo pribor za klistiranje, v posodo natočimo vodo in dodamo sodo bikarbono, potem pa v posebno posodico iztočimo nekaj vode, da spravimo zrak iz cevke (če tega ne naredimo, voda ne bo mogla iztekati!!!),

- nastavek za anus namažemo z malo vazelina (če ga boste uporabili preveč, bo kljunček drsel iz anusa),

- uležemo se na levi bok, damo nastavek v anus; pritisk vode v črevesju uravnavamo z višino lončka,

- med dovajanjem vode v črevo masiramo trebuh v krožni smeri od levega boka proti desnemu (s tem pomagamo spravljati vodo od anusa po črevesju navzgor),

- ko porabimo vodo, odstranimo cev iz anusa in naredimo svečo, da se čim več vode pomakne po črevesju navzgor,

- uležemo se na desni bok, da pride voda tudi do drugega zavoja črevesja,

- vodo v črevesju poskušamo zadržati čim več časa, saj je s tem učinek večji,

- gremo na stranišče izpraznit črevo (ponavadi gremo dvakrat v 5 - 15 minutah).

Pravilno klistiranje vam bo pomagalo pri hitrejšem razstrupljanju. Nekdaj so ga veliko uporabljali, tudi pri otrocih (za zbijanje vročine), danes pa je povezan s tabuji ali neprijetnimi doživetji (klistiranje pred porodom).

Klistiranje je vedno priporočljivo izvajati kot kuro: vsak dan, na primer 10 ali 14 dni. Klistiranje s kavo (3 jedilne žlice bio kave na 1 liter vode - skuhamo, precedimo in ohladimo na 37 stopinj, potem pa uporabimo kot vodo za klistiranje) je obvezen del alternativnega pristopa k zdravljenju raka, odlično pa deluje tudi pri migrenah ali kadar želi hitro razstrupiti jetra (kofein v kavi razširi kapilare).

Pri večjih težavah s črevesjem lahko izvedemo kuro s klistiranjem in jemanjem probiotikov. Probiotiki nam pomagajo pri naseljevanju koristnih črevesnih bakterij na črevesno sluznico. Paziti moramo na to, da so čim bolj naravni (pridobljeni z vretjem) in neobdelani (v tekoči obliki).

(odlomek iz priročnika Zdravje je odvisno od življenjskega sloga, založnik Energijski center d.o.o.)

***

Klistir se ne priporoča za osebe, ki imajo naslednje zdravstvene težave:*

 • divertikli v črevesju

 • ulkusni kolitis

 • Chronovo bolezen

 • hude hemoroide

 • bolezen krvnih žil

 • kongestivno srčno odpoved

 • hudo anemijo

 • trebušno hernijo (kila)

 • rak črevesja

 • tumor v črevesju

 • ki so pred kratkim bile operirane na črevesju

  ***

KAVA V CVETJU

Kratka zgodovina kavnega klistira

Zakaj kava? Ta zrna imajo zanimivo zgodovino. Kava je prišla v Arabijo v zgodnjem 16.stoletju preko sufijskih verskih mistikov in so jo uporabljali za odpravo zaspanosti, ki se jih je lotevala med molitvami. Kavo so pričeli uporabljati v zdravstvene namene tako na Bližnjem Vzhodu kot tudi v Evropi in je bila zelo cenjena. Ni nam poznano, kdo jo je prvič pričel uporabljati kot klistir. Vemo pa, da so jo v ta namen pričeli uporabljati najkasneje leta 1917 saj o tem obstaja zapis v uglednem zdravstvenem priročniku Merck.

KLISTIR

Učinki detoksa (razstrupljanje) z kavnim klistirom

L.1920 je nemški znanstvenik dr.Max Gerson odkril, da kavna raztopina odpre žolčevod in vzpodbuja izločanje žolča. Te raziskave je opravljal na živalih. Kavni klistir je Gerson pričel uporabljati pri terapiji razstrupljanja pacientov, najprej pri zdravljenju tuberkuloze, kasneje tudi pri raku.

Teorija: kofein po hemoroidalni veni potuje do portalne vene in s tem do jeter.

Opazil je, da ima to izredne učinke: njegovi pacienti niso več potrebovali močnih protibolečinskih sredstev, na mnoge med njimi pa pomirjujoče.

Čeprav kavni klistir odpravlja zaprtost, je dr. Gerson opozarjal, da je ta namenjen samo stimuliranju jeter. Kot sestavni del zdravljenja raka, je kavni klistir pričel uporabljati v 30-tih letih prejšnjega stoletja.

Vendar so to njegovo teorijo dokazali šele leta 1981, ko je dr.Lee Wattenberg s svojimi sodelavci v kavi odkril naslednji snovi: kahveol in kafestol palmitate. Ti sestavini vzpodbujajo delovanje ključnega encimskega sistema, ki se imenuje glutathione S-transferase. Ta sistem razstruplja široko paleto elektrofilov v krvi, kar je po mnenju Gara Hildenbranda z Gersonovega Inštituta "pomemben mehanizem za razstrupljanje rakastih celic".

Ta skupina encimov je odgovorna za nevtralizacijo prostih radikalov, škodljivih kemičnih snovi, ki jih povezujejo z vzroki nastanka raka. Pri preizkusih na laboratorijskih miših, ki so jim v prehrano dodajali kavna zrna, so se ti sistemi zvišali za 600% na jetrih in za 700% v črevesju.

Dr. Peter Lechner iz avstrijske bolnišnice Landeskrankenhaus - Graz je preučeval Gersonovo metodo ter poročal o svojih ugotovitvah: kavni klistir nedvomno učinkuje na črevo, kar se da ugotoviti z endoskopijo.

F.W. Cope (1977) je podal teorijo o "sindromu poškodovanja tkiva": ko so celice izpostavljene strupom, pomanjkanju kisika, pomanjkanju hranil ali psihičnim travmam, potem pričnejo izgubljati kalij, kar nadomeščajo z natrijem in kloridom ter pričnejo otekati zaradi viška vode.

Ling je drugi znanstvenik, ki je ugotovil, da ima voda v zdravih celicah strukturo podobno "ledu". Torej za življenje ni dovolj zgolj zadostne količine kemikalij, temveč morajo biti tudi pravih struktur. V normalnih pogojih imajo celice rajši kalij kot pa natrij, toda če so te poškodovane, potem jim natrij postane bolj všečen. To vpliva na njihovo zmožnost, da popravljajo napake, in da zadostno izkoriščajo energijo. Celo več. Poškodovane celice izločajo toksine. V okolici tumorja lahko najdemo veliko "ranjenih" celic. To tkivo še ni maligno, toda nabreklo zaradi večjih količin soli in vode.

Aksiom, v katerega je bil Gerson popolnoma prepričan, je ta, da rak v normalnem metabolizmu ne more obstati. Poudaril je, da morajo znanstveniki, kadar hočejo v laboratorijsko žival vcepiti rakaste celice, najprej poškodovati njihovo ščitnico in adrenalne žleze, da se te 'primejo'. Zato je bil vedno njegov glavni cilj, da vzpostavi normalen metabolizem v okoliškem tkivu tumorja. Tanko črevo in jetra sta tista organa, ki nevtralizirata običajne strupe za tkivo: poliamine, amoniak, toksične oblike dušika in elektrofile. Ta sistem razstrupljanja najverjetneje kavni klistir ojača. Fiziološka kemija in fizika pravita, da kavni klistir razširi žolčevod, kar posledično poveča dotok jetrnih snovi, ki razbijejo rakaste produkte in strupene produkte, ki nastanejo na steni črevesja.
Poleg tega teofilin in teobromin (dve drugi kemični sestavini, ki ju najdemo v kavi), širita krvne žile in zmanjšata vnetje; palminati ojačajo encimski sistem, ki je odgovoren za odstranjevanje prostih radikalov iz seruma; klistirna tekočina pa potem stimulira živčni sitem v drobovju, ki skrbi za dobro peristaltiko in za odvoz razredčenega toksičnega žolča iz dvanajstnika in iz rektuma.
Ker klistiranje v poprečju traja 15 minut in ker se kri v jetrih izmenja vsake 3 minute, " to klistiranje v bistvu pomeni dializo krvi preko črevesne stene".(Healing Newsletter, #13, May-June, 1986)

Čeprav so bili ti podatki predstavljeni Office of Technology Assessment, je bil njihov odgovor, da "ne obstajajo znanstveni dokazi, ki bi potrdili domnevo, da kavni klistir razstruplja kri ali jetra". Torej predsodki do kavnega klistiranja so še vedno prisotni.

 
>DOMOV<