Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > diete > ketogena dieta
 

Ketogena dieta


Dr. Fred Hatfield je neverjeten človek – je športni as v dvigovanju uteži, avtor ducatov knjig, milijonar in uspešen poslovnež. Vendar, da je premagal obliko smrtonosnega raka, lahko štejemo kot njegov največji življenjski dosežek. Odkrili so mu namreč rak, ki je imel metastaze po celem okostju, zato so mu trije različni zdravniki napovedali le še kakih tri mesecev življenja. Sprijaznil se je s to napovedjo in se pričel pripravljati na neizbežen konec. Toda nekega dne je prebral, da obstaja dieta za zdravljenje raka, ki se ji strokovno pravi ketogena dieta pa tudi metabolična terapija. Ker ni imel česa izgubiti, je dieto pričel uporabljati. In zgodil se je čudež, rak se je pričel hitro umikati in danes, dobro leto kasneje, je Hatfield popolnoma zdrav.

Dieta ni lahka, človek se namreč mora odpovedati vsem ogljikovim hidratom. Vse celice v telesu se prehranjujejo s sladkorjem (O.H.), to velja seveda tudi za rakaste celice. O.H. Se po zaužitju takoj pričnejo spreminjati v sladkor. Sami lahko to preizkusite, če si na jezik položite slan kreker, že po nekaj desetih sekundah boste na jeziku občutili sladek okus, ker so se O.H. pričeli spreminjati v sladkorje pod vplivom delovanja ptialina, encima s ustni slini. Naše telo ogljikove hidrate takoj prične uporabljati za naše energetske potrebe, više njih pa skladišči v jetrih, kjer se nalagajo v obliki glikogena (nekje do 100 g), ostali glikogen pa se shranjuje v mišicah. V primeru, da O.H. ni na razpolago, organizem prične uporabljati te zaloge glikogena, ko pa presahne ta energetski vir, prične izrabljati maščobe, ki se nahajajo uskladiščene v podkožnem tkivu. V skrajnem primeru (dolgotrajno stradanje) ostanejo na razpolago le še beljakovine, ki se nahajajo v mišicah.

Ketogena dieta je usmerjena na dejstvo, da če ostanemo brez ogljikovih hidratov, potem se telo preklopi na izrabo maščob, ki so energetsko najbogatejše (maščobe je lažje spremeniti v energijo kot pa beljakovine), saj 1 g maščob vsebuje 9 kalorij. Vendar, da bi se iz maščob pridobile kalorije, mora telo lipide spremeniti v ketone. Ketonska telesa sicer nastajajo vseskozi, tako iz maščob kot tudi iz O.H. ali beljakovin, toda če ni glikogena, potem se njihova koncentracija močno zviša. In zdaj pridemo do tistega najpomembnejšega – normalne celice, če ni na razpolago sladkorja, zlahka preklopijo v pridobivanje energije iz ketonov, te sposobnosti pa rakaste celice nimajo. Ker v krvi ni sladkorja, pričnejo rakaste celice stradati in odmirati.

Zgodovina ketogene diete

Leta 1921 so opazili, so se epileptični napadi pri otrocih, ki so 25 dni prejemali zgolj vodo in nikakršne druge hrane, močno upadli, ali pa so povsem pojenjali. Zdravniki so domnevali, da ketoni delujejo proti krčem.

Proces, ko telo za svoje energetske potrebe prične uporabljati ketone, imenujemo ketoza. Ketonska telesa so vodotopne snovi, ki nastanejo iz maščobnih kislin in iz ketogenih aminokislin v jetrih in levicah. Iz njih nastaja energija za potrebe srca in možganov. Poznamo tri vrste ketonov in sicer acetoacetat, 3-betahidroksibutirat in aceton. Prva dva telo uporabi, aceton pa se iz telesa izloči preko sape in urina. Zato imajo pacienti na ketogenski dieti neprijeten zadah in značilen vonj urina. Srce bolj uporablja maščobne kisline, medtem ko možgani to energijo uporablja ob pomanjkanju glukoze. Medtem ko ostalo tkivo v primeru pomanjkanja glukoze za energetske potrebe poleg ketonskih teles uporablja tudi druge vire, možgani tega ne počno. Po treh dnevih ketogenske diete možgani 30% energije dobijo od ketonskih teles, po 40 dnevih pa že 70%. Če se v telesu tvori preveč ketonov, govorimo o ketoacidozi in ta lahko resno ogrozi naše zdravje. Prav zaradi te lastnosti, se pri dieti uporablja merjenje vsebnosti ketonov – obstajajo poceni naprave, ki pokažejo vrednost ketonov, lahko pa uporabljamo tudi testne lističe. Zaželena vrednost ketonov v urinu se giblje med 80 in 260 mg/dl.


Kako pričeti z dieto?

Dr. Seyfried, ameriški zdravnik, ki se že dolgo časa ukvarja z ketogeno dieto, potrjuje pravilnost teorije dvakratnega Nobelovega nagrajenca Otta Warburga, da sladkor poganja rakaste celice. Dr. Seyfried svetuje, da naj se oseba, ki prične z ketogeno dieto, najprej posti 24-48 ur z vodo (lahko tudi dan več). Na tak način telo pripravimo na spremenjeno presnovo. Potem pa pričnemo uvajati dieto z manjšimi obroki. Večina hrane naj bodo kvalitetne maščobe, prvo obdobje diete pa naj beljakovine tvorijo zgolj 20% hrane. Ker pa moramo paziti na dobro prebavo in izločanje, moramo jesti tudi zelenjavo z veliko vlakninami in skoraj nič škroba. Ob dieti lahko jemljemo tudi prehranska dopolnila z minerali in vitamini. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da je sladkor absolutno prepovedan (tako kot tudi pri vseh dietah za zdravljenje raka), namesto njega lahko uporabljamo stevio. Pri tej dieti velja, da naj bo med obroki čim večji premor. Če zadnji obrok pojemo 3 ure pred spanjem, to pomeni, da bomo brez hrane vsaj 9-10 ur, če pa zajtrkujemo šele po nekaj urah, to obdobje podaljšamo na 12 ur. Vse to je namenjeno cilju, da se naš organizem odvadi preobilja kalorij. Istočasno pa ob tem, da v telo ne vnašamo novo hrano, kar je zanj določena obremenitev, našemu organizmu omogočimo, da strupe, ki nastajajo ob prebavljanju hrane, lažje izloča.


Dr. Dominic D’Agostino, asistent profesorja z University of South Florida College of Medicine, s svojo ekipo že dalj časa preučuje ketogensko dieto za zdravljenje raka. D’Agostino je najprej pričel delati na raziskavah za Ameriško mornarico, kjer so preučevali zdravljenje potapljačev, ki so imeli zastrupitev s kisikom. Pri tem je naletel na ketogeno dieto. Čeprav je znano, da rakaste celice ne marajo kisik, lahko te svoje življenje nadaljujejo kljub visoki ravni kisika v krvi, saj za svoje delovanje potrebujejo izključno sladkor, hkrati pa izločajo laktat in tako pride do laktatne acidoze, kar otežuje pravilno delovanje organizma (laktat skrči rdeče krvničke in zmanjša njihovo fleksibilnost).

D’Agostino rak uspešno zdravi s ketogeno dieto, vendar ob dieti uporablja tudi hiperbarično kisikovo komoro. Seveda navadni smrtnikom taka komora ni dostopna, zato svetujem, da pričnete s terapijo z vodikovim peroksidom. Vodikov peroksid (oblika molekule, ki vsebuje veliko več kisika) namreč deluje na nekatere encime v telesu, ki omogočajo rdečim krvnim celicam, da s seboj prenašajo bistveno več kisika.

Na spodnji povezavi se nahaja knjižica Katedre za pediatrijo MF Univerze v Ljubljani, ki je namenjena staršem epileptičnih otrok, si so na ketogeni dieti. Zanimivo je, da v njej pravijo, da ni dokazov, da večje količine zdravih naravnih maščob (sem ne spadajo rastlinska industrijska olja in margarine) povzročajo srčno-žilne bolezni, kar je sicer v nasprotju s splošno sprejetim dogmam s strani zdravnikov.

In še opomba: zaljubljenci fitnesa poudarjajo potrebo po velikih količinah beljakovinske hrane, da bodo mišice večje in izrazitejše. V resnici temu ni tako – prav poudarek na večinoma mastni hrani preprečuje nalaganje maščob v podkožno tkivo, torej boljša profilacija mišic.


http://pednevro.pedkl.si/wp-content/uploads/2011/12/Ketogena-dieta-knji%C5%BEica-13.06.11.pdf

 

>DOMOV<