Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > kokosovo olje in kandida

Kokosovo olje naravno zdravilo proti kandidi

palm

Najenostavnejši opis za kokosovo palmo je - „drevo življenja“. To drevo raste v tropih, največkrat ob morski obali, saj mu godijo peščena in nekoliko slana tla. Zraste do 30 metrov višine, palma lahko živi tja do 100 let, najbolj pa je plodna med 10 in 50 leti starosti, naenkrat lahko obrodi do 75 orehov. Kokosova palma je nadvse uporabno drevo: plod vsebuje tekočino za pitje, meso se uporablja za kuhanje, seme za pridelavo kokosovega olja, posušene liste pa v tropskih krajih uporabljajo za pokrivanje streh hiš (v Latinski Ameriki se to imenuje palapa). Kokosova voda je verjetno najboljša izotonična pijača, saj 1 dl vsebuje:

  • Natrij 105 mg

  • Kalij 250 mg

  • Ogljikovi hidrati 3,7 g (Prehranske vlaknine 1,1 g; Sladkor 2,6 g )

  • Beljakovine 0,7 g

Vitamin A

0 IU

Vitamin C

2,4 mg

Kalcij

24 mg

Železo

0,3 mg

Vitamin D

0 IU

Vitamin B6

0 mg

Vitamin B12

0 µg

Magnezij

25 mg

V zadnjem času vse več vrhunskih športnikov posega po tej pijači. Kokosova voda je povsem aseptična, zato se jo v nujnih primerih, recimo ob nesrečah, lahko uporabi tudi za infuzijo.

Če imamo akne, si s kokosovo vodo umijemo obraz, na tak način vnete akne razkužimo.

Kokosovo olje spada med najboljša naravna olja na svetu. Olje se pridobiva iz posušenih semen, ki se nahajajo v orehih. Izdela se lahko kot olje ali kot tudi maslo. Kokosovo olje se v kulinariki najbolj izkaže pri cvrtju, saj vročina ne vpliva na kemično sestavo maščobe. Čeprav v Mehiki pridelujejo to olje, se ga kaj dosti ne uporablja pri kuhanju. Ko sem med svojim bivanjem v karibskem delu Mehike vodil restavracijo, so gosti najbolj hvalili moj ocvrt krompirček, ki je bil res izrednega okusa – za cvrtje sem uporabljal kokosovo olje.

Kokosovo mleko se pridobiva iz mesa oreha in vsebuje veliko mikrohranil. Kokosovo meso vsebuje celo vrsto amino-kislin, večino vitaminov iz skupine B, od mineralov pa kalcij, železo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, natrij in cink. V mesu je največ nasičenih maščob (v glavnem lavrinska maščobna kislina), dosti manj pa ima mono nenasičenih in še manj poli nenasičenih. Iz mleka pa se lahko izdela tudi z beljakovinami bogat prašek.

Iz kokosovih cvetov pa v Aziji in v Oceaniji pridelujejo tudi kokosovo vino, z nadaljnjo derivacijo pa tudi žganje – arak.

V glavnem, ljudje lahko skoraj celotno drevo uporabijo za kaj koristnega. Na primer: iz posušenih kokosovih orehov delajo tudi oglje, ki je vrhunske kvalitete.

V nadaljevanju tega članka pa bom spregovoril tudi o najnovejših dognanjih sodobne medicine glede zdravilnih učinkih kokosovega olja.

Včasih ni potrebno narediti velike korake, da spremenimo svoje življenje na boljše. V našem primeru zadostuje, da v trgovini kupimo kokosovo olje ali maslo, in ga pričnemo uporabljati. Telo nam bo hvaležno in postali bomo bolj zdravi.

Kot sem že prej navedel, je kokosovo olje najboljša maščoba za cvrtje, saj se pri visokih temperaturah njegove kemične lastnosti ne spremenijo. Uporabljamo pa ga lahko tudi za osebno nego: kot vlažilno kremo, pri negi las ali pa kot dezodorant. To olje ima še drugačne zdravilne učinke: izboljša prebavo, ščiti zobe in dlesni, uporabljamo ga v boju proti kandidi.

kokos

Kokosovo olje naravno zdravilo proti kandidi

Candida albicans je kvasovka, ki ponavadi prebiva v črevesju in nam ni nevarna. Toda, če pride do neravnovesja v črevesni mikroflori, ali pa če imamo kako drugo črevesno bolezen, lahko kandida preko luknjice v črevesju preide v kri in lahko postane huda nevarnost za naše zdravje in celo za naše življenje. Zato kandido uvrščamo med oportune bakterije.

Do prekomernega širjenja kandide prihaja najpogosteje pri ljudeh, ki imajo prebavne motnje. V reviji mSphere so pred kratkim objavili študijo, kjer so spremljali teste na laboratorijskih miših, kako kokosovo olje vpliva na rast kandide v črevesju teh glodalcev. Pri raziskavi so uporabili tri skupine miši – ena je prejemala kokosovo olje, druga govejo maščobo, tretja pa sojino olje. Rezultat: pri skupini, ki je prejemala kokosovo olje, je bilo število kandide desetkrat manjše kot pri ostalih dveh. Zakaj? Zato, ker je poznano, da kokosovo olje deluje antibakterijsko.

Potem pa so pri tem eksperimentu mišim, ki prej niso prejemale kokosovo olje, zamenjali prehrano, torej so zdaj one dobivale kokosovo olje. Rezultat je bil isti, kot prej pri prvi skupini – 10x manj kandide!

Na podlagi rezultatov te študije bo ta raziskovalna skupina v prihodnost opravila še klinično raziskavo pri otrocih, ki trpijo za sistemsko kandidozo.

Kokosovo olje in zdravje prebavnega trakta

Kokosovo olje vsebuje maščobne kisline, ki so kemično gledano srednje dolga veriga m.kisline -MCT, zato so dosti lažje prebavljive. Te kisline izboljšajo metabolizem in se uspešno spopadajo s patogenimi organizmi.

Ko so bolnikom, ki so zboleli za Cronhovo boleznijo dajali maščobe z dolgimi verigami (koruzno, sončnično, sojino olje), se je njihovo stanje poslabšalo, v primeru kokosovega olja pa tega ni bilo moč opaziti.

Miši, ki so imele kolitis in so se pričele hraniti s kokosovim oljem, se je vnetje zmanjšalo.

MCT dokazano izboljšajo absorpcijo drugih hranil: vitamin E (dvakratno), karotenoidi iz paradižnika,...

Kokosovo olje pomaga tudi pri hujšanju in pri metabolizmu

  • MCT črevesje hitro prebavi

  • takoj, ko je maščoba prebavljena, pride do jeter, ta pa jih takoj uporabi za energijo, jih torej ne skladišči

  • ker kokosovo olje spodbuja metabolizem v organizmu, lažje shujšamo

Ostale dobrobiti kokosovega olja

Lavrinska kislina, ki se nahaja v njem, se spremeni v monolavrin. Tega pa najdemo v materinem mleku in je poznano, da krepi imunski sistem.

V manjših količinah kokosovo olje vsebuje tudi kaprično kislino - še ena antibakterijska komponenta.

MCT zmanjša telesno maščobo, izboljša občutljivost na inzulin in izboljša glukozno toleranco.

Raziskave so pokazale, da če si dlesni masiramo s kokosovim oljem 10 minut na dan, tri tedne zapored, bodo te mnogo bolj zdrave, saj olje uničuje streptococcus mutant in prav tako zobne obloge.

Enako uspešno pobija streptokoke, ki se nahajajo v ustni votlini.

Najverjetneje kokosovo olje pod vplivom encimov, ki delujejo v ustni votlini, se spremeni v maščobne kisline, ki so toksične za nekatere vrste bakterij.

Kokosovo olje za telesno nego

To olje lahko uporabljamo predvsem za kožo – kot odstranjevalca ličil, kot vlažilno kremo, za masažo telesa,... Ker deluje antibakterijsko, ga lahko uporabljamo tudi kot dezodorant (lahko mu dodamo še ščepec sode bikarbone). Lahko pa ga uporabimo tudi kot zaščito pred piki žuželk – lahko mu dodamo pepermint, rožmarin, limonin balzam, olje vanilije, ali pa citronelo,...


N.K. 05.2016


>DOMOV<