Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >

soda


Soda bikarbona in bolezni ledvic

O skoraj čudežnih učinkih sode bikarbone alternativna medicina že dolgo prepričuje javnost in počasi se je ta ozaveščenost pričela širiti po vsem svetu. Ta preprosta in zelo poceni snov ima neverjetno uporabnost – uporabljamo jo lahko za čiščenje stanovanja, pri osebni telesni negi, lahko si sami izdelamo pralno sredstvo za pranje oblačil ali posode, itd. Soda se naravno tvori tudi v našem prebavnem traktu: med prebavo zaužita hrana preide v želodec, ki jo prične razgrajevati z močno koncentrirano želodčno kislino (v glavnem je to solna kislina), torej ko ta deloma predelana hrana zapušča želodec, je še polna kisline, ki jo mora telo razkisati za nadaljevanje procesa prebavljanja, zato celice v dvanajsterniku pričnejo izločati sodo bikarbono in to v velikih količinah. Moram povedati, da so tudi v samem želodcu enake celice, ki po potrebi pričnejo izločati sodo bikarbono, če je v želodcu preveč kisline, torej nadzoruje kislost želodca.

Danes obstaja vse več pričevanj, da lahko soda zdravi/upočasnjuje bolezni ledvic. Osnova teh zgodb je raziskava, opravljena pod vodstvom Dr. Ione de Brito-Ashurst s sodelavci, ki je bila objavljena reviji JASN (Journal of the American Society of Nephrology), nastala pa je na William Harvey Research Institute Barts, oddelek za renalno medicino in transplantacijo.

V naključno nadzorovanem preizkusu so ugotovili, da je soda bikarbona učinkovita tako pri bolnikih s kronično boleznijo ledvic kot tudi pri tistih, ki trpijo za metabolično acidozo (nizka raven sode bikarbone v krvi/visoka kislost krvi). Bolniki so sodo bikarbono (v obliki tablet) jemali oralno 2 leti. Sama študija je sicer pomanjkljiva, saj so namesto skupine bolnikov, ki bi prejemali placebo, uporabili primerjalne podatke bolnikov, ki so jih zdravili po standardnem postopku. Prav tako ni povsem jasno, ali so nekatera standardna zdravila spremenila učinke sode bikarbone. In končno, bolniki, ki so sodelovali v študiji, so vedeli, kaj prejemajo. Zaradi teh pomanjkljivosti so raziskovalci pozvali znanstveno srenjo, da naj se podrobneje preuči učinkovanje sode bikarbone.

Metabolična acidoza je bolezensko stanje, kjer je porušeno ravnotežje kislo-alkalno v krvi, zato postane kri preveč kisla (nizek pH) in nizka vrednost bikarbonata v plazmi. Za nastanek te okvare je mogoče iskati vzrok v odpovedi srca, zdravila ali toksini, odpovedi ledvic ali diabetična ketoacidoza (povzročeno s strani visoke vsebnost sladkorja v krvi kot rezultat pomanjkanja inzulina). Največkrat je to posledica kronične ledvične bolezni v visokem stadiju in lahko škoduje metabolizmu beljakovin, kar lahko privede do – pri otrocih to zavira rast, izguba kostne in mišične mase.

V omenjeni študiji so opazovali 134 bolnikov s kronično boleznijo ledvic in ki so imeli nizek pH krvi. Naključno so opazovano skupino razdelili na dve: prva je prejemala 600 mg sode 3x na dan, druga pa se je zdravila po uveljavljenih medicinskih standardih. Paciente so spremljali 2 leti.

V skupini ni bilo pacientov, ki bi imeli preveliko telesno težo, ali bolnike s kognitivnimi težavami, s tistimi, ki jim je popuščalo srce ali pa so imeli nenadzorovan krvni tlak.

V času študije so spremljali potrebni čas, da lahko ledvice izločijo kreatinin. Kreatinin je stranski produkt metabolizma in ki ga zdrave ledvice brez težav izločijo. Merjenje te sposobnosti se jemlje kot marker, kako so ledvice poškodovane. Raziskovalci so hoteli videti, ali lahko soda bikarbona izboljša omenjeni marker. To bi bilo zelo pomembno predvsem pri pacientih, ki so blizu popolni odpovedi ledvic. Bolnikom si 24 ur jemali vsako kapljo urina, nakar so vrednost izmerili. Tak test so opravili vsaka dva meseca.

In rezultat raziskave?

Bolniki, ki so prejemali sodo bikarbono, so imeli dosti višji pH krvi. Čeprav so prvi jemali več natrija, je bil test krvnega tlaka podoben pri obeh skupinah (Na poviša krvni tlak).

Kronična bolezen ledvic je hitro napredovala pri 6% bolnikov, v drugi skupini je to bilo 45%. Zadnji stadij odpovedi ledvic (ti potem potrebujejo dializo) se je zgodil pri 6,5% v primerjavi z 33% pri drugi skupini.

Opaženo je bilo, da je skupina, ki je prejemala sodo bikarbono, imela boljši metabolizem beljakovin, torej izboljšan vnos beljakovin.N.K., 11.2015

 
>DOMOV<