Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >

Protokol za čiščenje in sanacijo ledvic

Ocena je, da ima 10% Evropejcev KBL (Kronična bolezen ledvic), pri kakih 70 miljonih Evropejcev pa so ledvice že izgubile katero od svojih funkcij, mnogi od njih pa bodo v bližnji prihodnosti morali na zdravljenje (dializa ali transplantacija). Seveda KBL nastane v glavnem le pri starejši populaciji. Težava pri KBL je v tem, da ne obstaja kakih vidnejših znakov, ki bi nas lahko še pravočasno opozorili na nastanek bolezni. V EU je ocena, da so stroški za bolnika, ki mora iti na dializo, okrog 80.000 EUR.
Ženske pa se srečujejo še z dodatnimi težavami, saj se skoraj vsaka ženska nekoč v svojem življenju sreča z vnetjem mehurja ali sečevoda.
Tukaj bom opisal nekaj naravnih zdravil, ki nam omogočajo čiščenje ledvic, poleg tega pa še raztopijo ledvične in tudi žolčne kamne. V nasprotju z jetri, ki imajo sposobnost regeneracije, pa ledvice te nimajo in z leti se v njih nabere sluz, kar lahko povzroči njihovo odpoved. Terapevti svetujejo ta protokol vsaj enkrat na leto.


Kaj nam nudi ta protokol:
1. antilitčno delovanje - preprečuje kalcifikacijo (tvorjenje kamnov)
2. topi žolčne kamne
3. preprečuje in zdravi pankreatitis, saj je ponavadi razlog v zamašitvi žočevoda, saj imata tako žolč (jetra) kot tudi trebušna slinavka isto izhodno cev in če žolčni kamni to zamašijo, se pankreatitični encimi vrnejo nazaj, kar povzroča hude težave.
4. diuretično delovanje
5. antibakterijski učinek - v ledvicah in v celotnem urološkem sistemu


Ostale koristi:
- pomaga pri cistitisu
- pomaga pri povečani prostati
- razstrupi ledvice in jetra
Lahko pa pomaga tudi pri artritisu!


Vodo, ki jo zaužijemo na prazen želodec, se že v slabi uri izloči iz ledvic, zato tudi ta protokol deluje že takoj po prvi uri, po štirih dnevih pa že opravi svojo nalogo, vključno z raztopitvijo ledvičnih kamnov (do neke mere to učinkuje tudi na žolčne kamne, zato je pametno po tem protokolu nadaljevati s čiščenjem jeter).


In katere rastline morajo biti vključene v protokol čiščenja ledvic:

CESMIN
Navadni češmin so v ljudskem zdravilstvu uporabljali pri slabem delovanju jeter in žolčnika, zlatenici, zaprtju, pri slabem teku in revmatičnih težavah. Zreli plodovi so bili priljubljeni za izdelavo sokov, marmelad in ponekod tudi kisa. Dejansko so ti načini uporabe danes znanstveno potrjeni, vendar češmin uporabljamo večinoma le v gotovih pripravkih in čajnih mešanicah.

STRIHINOVEC
Nux vomica – strihinovec
Strihninovec je vedno zeleno drevo iz tropskih krajev z rdečimi cvetovi, ki lahko doseže višino do 15 metrov. Ima plod podoben lešniku, velik 6 cm in iz njega se izdeluje homeopatsko zdravilo nux vomica. Uporablja se za bolezni, ki so posledica pretiranega dela, premalo spanja, prekomernega pitja kave, alkohola ali jemanja zdravil. To zdravilo lahko označimo kot: »vsega je preveč«. Je zdravilo za aktivne, nervozne, nepotrpežljive ljudi, ki veliko delajo. Za njih je velikokrat značilno tudi to, da ne marajo nobene telesne aktivnosti. Zelo so občutljivi na dražljaje iz okolice, npr. moti jih svetloba, vonj, mraz. Te osebe so tudi precej nestrpne do svoje okolice.

REPIK
Navadni repik ali mala torica
Naj bi imel krčilne (adstringentne) in mokrilne (diuretične) lastnosti. V ljudskem zdravilstvu zdravi drisko, vneto želodčno sluznico in črevesne bolezni, denimo vnetje slepiča ter tankega in debelega črevesa, odvaja žolč, pomaga pri nehotnem mokrenju in vnetju mehurja, zunanje pa je grgralo pri vnetjih v grlu.

JUSTICIJA
Chanca piedra - Justicija (Andrographis paniculata) ali kralj grenčic
V uporabi je predvsem v Indiji in tradicionalni kitajski medicini za obravnavo raznolikih bolezenskih stanj. Ta rastlina je na Daljnem vzhodu priznanje dobila predvsem zaradi zdravljenja okužb zgornjih dihalnih poti. Klinične študije so pokazale, da je Andrographis paniculata visoko učinkovita pri lajšanju simptomov in krajšanju prehlada, gripe in vnetja sinusov, seveda če jo vzamemo že pri prvih znakih bolezni – učunkuje bolje kot ameriški slamnik – in lahko celo prepreči, da sploh zbolite. Ker je po okusu grenka, se odlično odnese tudi pri obravnavi prebavnih motenj.

REGRAT
Regrat (listi, koren)

rozga
Navadna zlata rozga ni klasičen diuretik, saj pomaga uravnavati elektrolite v krvi. Pri ostalih diuretikih telo izgublja elektrolite. V tradicionalnem zdravilstvu je zel navadne zlate rozge navzoča že več stoletij. Nekoč so jo uporabljali za pospeševanje celjenja ran, danes pa pri vnetjih sečil, težavah s prostato, pri revmi in zunanje pri različnih težavah s kožo.

KONJSKA GRIVA

Škrlatna konjska griva
Uporablja se pri gripi in drugih vročinskih boleznih, saj pospešuje izločanje strupov iz telesa tudi skozi ledvice. Spodbuja delovanje jeter in ledvic in s tem izločanje strupov. Korenina je blago odvajalo. Cela rastlina pa je tudi naravni stimulans imunskega sistema, ki okrepi odpornost organizma proti virusnim, bakterijskim in glivičnim okužbam. Je krepčilo. Povečuje izločanje žolča, znižuje temperaturo, pospešuje potenje, ugodno deluje proti gripi, kroničnemu katarju in vodenici. Sok korenine deluje proti glistam. Ena od grenčin, ki so jo odkrili v konjski grivi naj bi zavirala rast rakavih celic. Priporočajo jo pri kožnih obolenjih povezanimi z motnjami delovanja jeter in žolčnika.
Novejše raziskave so v rastlini odkrile sestavino eupatoriopicrin, ki naj bi učinkovala proti tumorjem. Rastlino nabirajo jesnei med cvetenjem.

NJIVSKA PRESLICA

Njivsko preslico (Equisetum arvense) uporabljamo za lajšanje blagih vnetij sečil. Sodi med tradicionalne zdravilne pripravke, katerih uporaba temelji na praktičnih izkušnjah, in ne na kliničnih raziskavah.

HORTENZIJA

Hortenzija - korennina se že dolgo uporablja za številne medicinske namene, kot so:
- za zdravje prostate
- spodbuja in neguje urinarni sistem
- zdravi okužbe
- zdravi cistitis, prostatitis, uretritis

PETERŠILJ

Petršiljev koren

UV URSI
Uva ursi

LASKI
Koruzni laski
Zdravilne lastnosti: koruzni laski so diuretik, uporabljamo jih pri vnetju mehurja, težavah s sečili, zastajanju vode zaradi motenega delovanja ledvic, umirjajo vnetja, koristijo proti protinu. Pripravki iz koruznih laskov spodbujajo delovanje žolča in jih priporočajo pri motnjah delovanja jeter in žolčnika. Nekateri trdijo, da pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka in visokih ravneh sladkorja v krvi.

SLEZ
Slezova korenina
Rastlina je zagotovo najbolj prepoznavna po tem, da pomirja kašelj. Zaradi visoke vsebnosti sluzi, varuje kožo in sluznice notranjih organov pred dodatnim draženjem in pospešuje njihovo celjenje. Tako se uporablja predvsem pri katarjih dihalnih poti, vnetjih ustne in žrelne sluznice, želodčnega in črevesnega katarja, vnetje sečnega mehurja in sečevoda. Deluje tudi pri celjenju ran, zato se zunanje koristi pri zdravljenju bul, turov in ognojkov. Pomaga pri nabreklih krčnih žilah. Deluje pri katarjih prebavil, pri driskah, posebej pri dojenčkih in majhnih otrocih, pri vnetju želodčne in črevesne sluznice, živčnih bolečinah želodca, želodčnih čirih.

BRIN
Brinove jagode* delujejo diuretično saj eterično olje draži sečne organe, hkrati pa delujejo kot razkužilo pri vnetem sečnem mehurju.


D-limonene olje* Blaži vsa notranja in zunanja vnetja. Še posebno dobro se obnese pri zdravljenju otečenega tkiva, saj pospešuje obtok. Eterično olje pomaranče pospešuje izločanje strupov iz telesa, saj deluje kot diuretik. Stimulira tudi limfatični sistem, mehur in ledvice. Z urinom se iz telesa izločijo sečnina, žolč, soli in odvečna kislina. Razstrupljevanje in očiščevanje pomagata odpraviti tudi celulit.

META
Listi poprove mete*

orange
Olupki pomaranče*
* umirijo vnetje

Opozorilo!

Ta protokol se ne sme izvajati, če jemljemo zdravila. V tem primeru se moramo najprej pogovoriti s svojim zdravnikom!

N.K., 09.16

>DOMOV<