Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > Mg

 

IMATE TEŽAVE S SRČNO ZAKLOPKO ALI ARITMIJO?

- Kje so vzroki in kako jih lahko odpravimo...

Čeprav srčna aritmija ni nujno povezana z okvaro na srčni zaklopki, pa je prav slednja pogosto nabolj odgovorna za tako stanje. Do okvare na srčni zaklopki (deformacija, prolaps zaklopke...) lahko pride zaradi vnetja srčne mišice v zgodnji otroški dobi. Ponavadi tako vnetje mine neopaženo, saj vnetje izgine ob uporabi antibiotikov, ki jih zdravnik predpiše obolelemu otroku (angina, vnetje ušesa, pljučnica, sepsa...). Šele dosti kasneje v življenski dobi se pokažejo posledice vnetja srčne mišice, ponavadi kot okvara srčne zaklopke. Deformacija zaklopke dostikrat ne povzroča hujših preglavic, včasih je to zgolj neugodna aritmija srčnega utripa, ki pa ponavadi ni življensko nevarna. Tudi vrhunski športniki niso imuni za tovrstne težave, vendar jih fizično krepko srce lažje prenaša.
Tudi sam imam take težave že od rane mladosti (aritmija in prolaps zaklopke) in prav aktivno ukvarjanje s športom mi je te težave močno lajšalo. Pred nekaj meseci sem zato postal zelo pozoren na objavljeno novico iz ZDA, ki pravi, da so znanstveniki ugotovili povezavo med pomanjkanjem magnezija v prehrani in okvaro na srčni zaklopki. Statistični podatki povedo, da je okvara srčne zaklopke značilna za prebivalce razvitega zahodnega sveta, drugod je to bolj redka bolezen. Intenzivno kmetijstvo na razvitem Zahodu je zemljo oropal nujno potrebnih mineralov. Američani so ugotovili, da se plast todovitne zemlje v zadnjih stotih letih stanjšala za več kot 1/2 m! Mineralna gnojila, ki se uporabljajo v intenzivnem kmetijstvu ne morejo nadomestiti vseh mineralov, ki so zastopani v normalni rodovitni prsti. Kot je že povedano v članku o ječmenovemu soku, sta rastlinski klorofil in hemoglobin v človeški krvi po molekularni zgradbi povsem identična, le kemični element v središču je drug (klorofil - magnezij, hemoglobin - železo). Povsem logično sledi, da kulturne rastline, gojene na izropani zemlji, nimajo dovolj klorofila (pomanjkanje magnezija). Vrtičarji se tega dobro zavedajo, zato dodajajo magnezij zemlji, da njihove rožice bolje uspevajo.
Po zagotovilih ameriških znastvenikov je prav pomanjkanje magnezija v prsti odogovoren za nastale poškodbe na srčni zaklopki. In temu gre kar verjeti, saj se prav na zaklopkah (vnetje srčne mišice - poškodovane zaklopke!) najprej pojavijo nepravilnosti na tem vitalnem organu.
Kaj storiti?
Če imamo podobne težave, potem imamo na razploga kar nekaj močnih orožij. Številka ena je koemcim Q10 (dnevna doza mora biti 100 mg), ki lahko dobesedno spremeni obliko človeškega srca. Resvert (resveratrol) je močan antioksidant, ki ščiti srce in ožilje pred nastankom bolezni. Že prej omenjen magnezij pa je tisti nujno potrebni mineral, ki ga potrebujejo vse mišice pri človeku. Torej vzamemo šumeče tablete magnezija ali pa pijemo Donat Mg, in naše težave bodo prešle? Nak, magnezij se namreč zelo težko absorbira v organizem. Magnezij mora biti v naravni obliki (nekuhana hrana), da ga telo prepozna in uporabi. V tekoči obliki je tak izkoristek majhen oz.zanemarljiv. Raziskave, ki so jih opravili v Angliji, pravijo, da ga najlažje absorbiramo skozi kožo. V Angliji že dolgo poznajo koristi Epsonove soli (magnezijeva sol) pri kopelih, ki lajšajo težave pri vnetjih sklepov in poškodbah mišic. Magnezijeva sol se dobi tudi v naših lekarnah in je cenovno ugodna. Večkrat na teden napolnimo kopalno kad z vročo vodo (priporočljivo vsaj 55 C°), pred kopeljo dodamo vodi 2-3 pesti magnezijeve soli, ki se hitro raztopi. V taki kopeli vztrajamo vsaj 10 minut. Že po nekaj tednih se bo raven magnezija v telesu močno zvišala (tudi do 100% in več) in kmalu boste čutili pozitivne posledice teh kopeli. Srce vam bo hvaležno!

 
>DOMOV<