Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > marihuana

 

marihuana Marihuana, indijska konoplja

V zadnjem času vse več držav sprejema zakonodajo z namenom legalizacije marihuane - indijske konoplje. V javnosti odmevajo zgodbe (najpogostejši vir je internet), ki pričajo o čudežnih sposobnostih te rastline pri zdravljenju raka. Tudi sam imam nekaj izkušenj s to metodo, ko so pred tremi leti pri moji prijateljici, ki je živela v Španiji, odkrili rak na pljučih. Na žalost je bila diagnoza zelo slaba, zato je odpotovala na Kubo v pričakovanju, da ji bodo tam pomagali. Toda tam so od nje zahtevali kar precej denarja, ki pa ga ni imela, tako da je na koncu pristala v Ljubljani. Pričela se je zdraviti z kanabisovim oljem, saj je vanj zelo verjela, tako kot tudi njeni najbližji. Ko sem izvedel za njeno bolezen, sem ji skušal pomagati z nasveti: dieta, MMS, itd., toda prav takrat sem zapustil Slovenijo in se odselil v Mehiko.
Seveda sem se že dosti prej podučil o učinkih konopljinega olja, toda kot vedno sem bil tudi v tem primeru previden, saj se tej podobne zgodbe na internetu pojavljajo vsako toliko časa. Kaka dva meseca kasneje sem iz domovine prejel žalostno novico, da je moja prijateljica umrla.
Na podlagi te izkušnje nočem potegniti zaključka, da marihuana ne bi imela nekih pozitivnih lastnosti, toda zaenkrat me ta način zdravljenja še ni prepričal. Pošteno povedano: za zdravljenje raka ne obstaja čudežno zdravilo, kajti mnogo okoliščin vpliva na sam proces zdravljenja, to je kompleksna zadeva, kjer je potrebno upoštevati veliko dejavnikov. Na koncu koncev je oboleli tisti, ki mora sam premagati bolezen, mi mu lahko zgolj pomagamo na tej poti ozdravitve.
Na mojih popotovanjih po svetu sem se lahko prepričal, da veliko število ljudi redno kadi travo, tudi sam sem jo kar nekajkrat, predvsem še v gimnazijskih časih. Kar nekajkrat pa sem imel s tem slabe izkušnje, zato se je izogibam - imam rajši kozarec mrzlega piva. Pri rednih uživalcih marihuane me moti predvsem to, da so nekako otopeli, njihovo razmišljanje ni povsem racionalno, zato se je z njimi težko pogovarjati razumno. Toda nikogar ne obsojam, če je nekomu tako lepše, naj to počne. Sem proti zakonskemu pregonu uživanja konoplje in zagovarjam njeno legalizacijo. Toda poznati je treba tudi stranske učinke, ki še niso povsem znanstveno raziskane. Pred kratkim sem zasledil članek, ki opisuje raziskavo o vplivu marihuane na človeške možgane. Tu je povzetek tega članka, ki je bil objavljen v Journal of Neuroscience :
Znanstvena ekipa z univerz Harvard in Northwestern je preučevala možgane oseb starih od 18-25 let, polovica njih je redno ali pa občasno kadila travo, druga polovica pa tega ni počela. Šokantni izsledki: tudi pri tistih, ki so le občasno kadili, so našli opazne možganske spremembe v tistem delu možganov, ki nadzorujejo čustva in motivacijo.
Podobne raziskave so bile opravljene že prej in rezultati so bili podobni, tokrat pa so prvič pregledovali možane tistih, ki niso redni uživalci marihuane: njih 20 je v poprečju kadilo travo 4x na teden, njih 7 pa zgolj enkrat na teden. V to kontrolno skupino so uvrstili zgolj tiste osebe, ki niso imeli nikakršnih opaznih težav z učenjem, delom, zakonom, v socialnih odnosih.
Znanstveniki so uporabili tri različne tehnike slikanja možganov v predelu, kjer se nahajata nucleus accumbens in amigdala.
- Nucleus accumbens je center nevronov, ki se razživijo ob uživanju (pri hrani, seksu, medčloveških odnosih).
- Za čustvovanje, še posebno pa doživljanje strahu in telesni odziv nanj, je poglavitna amigdala (corpus amygdaloideum), parna struktura v limbičnem režnju možganov, ki je po velikosti primerljiva z mandljem, imajo pa jo tudi živali.
Dr.Breitner, eden od članov raziskovalne ekipe, pravi: - To je del možganov, ki se ga ne bi nikdar niti dotaknil. To je magični del možganov.-
Za znastvenike je bilo šokantno spoznanje, da je bil ta del možganov pri vseh članih prej omenjene skupine opazno spremenjen - tako v gostoti, kot tudi v volumnu in obliki! Pri tistih, ki so kadili večkrat na teden, pa so bile te spremembe seveda še bolj izrazite.
Teh sprememb seveda niso opazili pri kontrolni skupini, ki ne uživa marihuane.
Znanstvena ekipa se zaveda pomanjkljivosti njihove študije, saj so imeli premalo številčen vzorec opazovancev, zato imajo namen, da v bližnji prihodnosti opravija raziskavo na bistveno večjem vzrocu. Prav tako ne morejo z gotovostjo zatrditi, kaj te možganske spremembe pomenijo v praksi. Nekaj pa le vedo: da marihuana povzroča spremembe v zelo pomembnem delu možganov in da to zaa uživalce ne more biti nič kaj dobrega.

N.K., april 2016

 

 
>DOMOV<