Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > mesna dieta

meso

Mesna dieta (carnivore diet)

Vodilni zagovornik te diete je bivši kirurg – ortoped Shawn Baker, najbolj poznan član tega „plemena mesojedcev“ (kot se sami imenujejo) pa je sloviti kanadski psiholog Jordan Peterson in njegova hčerka Mikhaila.

Dieta je zelo enostavna – jé se samo meso. Zagovorniki trdijo, da so njene koristi brezkončne: več energije, manj telesne maščobe, lahko pozdravi boreliozo, depresijo, revmatoidni artritis,...

Toda kakšna znanost je podlaga za te trditve? Shawn Baker je pred leti izgubil zdravniško licenco, Jordan in njegova hčerka nimata nikakršnih kvalifikacij iz medicine ali nutricionistike. Glavni zagovorniki te diete so pač trdno prepričani, da jim je ta spremenila življenje: Shawn Baker si je pozdravil tendinitis in Mikhaila Peterson artritis. Poleg tega se je njuno splošno počutje močno izboljšalo, isto velja za njuno vadbo. “Meso vsebuje vse, kar potrebujemo, ogljikovi hidrati pa tako ali tako niso zaželeni.”

Ali res?

Folat, vitamina C in E, dobimo skoraj izključno iz sadja in zelenjave. Mornarji so včasih na dolgih plovbah zboleli za skorbutom – pomanjkanje C vitamina. Brez E vitamina naše telo ne more uporabiti vitamina K, čeprav tega dobimo preko mesne hrane (ribe, jetra, govedina). Poleg tega z mesom ne dobimo vlaknin, ki so nujno potrebne za dobro črevesno mikrofloro (ta je izrednega pomena za imunski sistem).

Kot vzorčna kultura naj bi bili Eskimi, ki jedo zgolj meso, razen med kratkimi poletji, ko je na razpolago nekaj jagodičja. Toda oni v glavnem jedo surovo meso z zdravimi maščobami, vitamin C pa prejmejo preko kože kita in drugega nekuhanega mesa.

Če jemo preveč rdečega mesa, lahko zbolimo za črevesnim rakom ali pa za rakom prostate in trebušne slinavke. Je pa res, da kadar jemo meso, nas ta bolj nasiti kot če bi jedli O.H., zato tudi lažje nadziramo naše telesno težo.


Zaključek

Rdeče meso (govedina, divjačina, drobnica) jejmo v zmernih količinah ali pa občasno. Meso, ki vsebuje veliko maščob, nas bolj nasiti in hkrati prejmemo zdrave živalske maščobe. Pomembno je, da jemo veliko zelenjave in sadja, O.H. pa v zelo zmernih količinah.

 

N.K., julij 2019

>DOMOV<