Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > žvrkljanje olja v ustih

 

paro

 

 

 

 

Žvrkljanje olja v ustih

 

 

Ta tehnika razstrupljanja telesa ima korenine v ajurvedski medicini. O izjemni uspešnosti te tehnike obstaja nešteto pričevanj. Žvrkljanje olja v ustih naj bi nas ozdravilo cele vrste bolezni, med njimi so:

-bolezni ustne votline in dlesni
-otrdelost sklepov
-alergij
-astme
-sladkorna bolezen
-zaprtje
-migrene
-bronhitis
-ekcemi
-bolezni srca, ledvic in pljuč
-artritis
-meningitis
-nespečnost
-težave menopavze
-rak
-AIDS
-kronična vnetja-krčne žile
-visok krvni tlak
-razjede na stopalih
-poliomielitis

O uspešnosti te oblike zdravljenja je objavljeno tudi precejšnje število znanstvenih študij, kjer prednjačijo indijski znanstveniki.

Kakšna teorija stoji v ozadju tega zdravljenja?

Usta so začetek prebavnega trakta in posledično tudi prva obrambna črta našega imunskega sistema. V njih se nahaja od 500 do 650 različnih vrst bakterij, skupno število bakterij pa presega 20 milijard, kar je dosti več, kot jih imajo psi ali mački. Nekatere bakterije so za nas škodljive, druge pa ne. Tudi če natančno skrbimo za ustno higieno, je v naših ustih še vedno veliko škodljivih bakterij. Še najboljši način za ustno higieno je izpiranje zob z vodo pod pritiskom, kar pa uporablja le redko kdo.
Glavna težava pri bakterijah je v tem, da imajo te na razpolago mnogo skritih kotičkov po ustih, med zobmi, v žepkih med dlesnijo in zobmi, pod jezikom, na mandljih, zobnih in ustnih oblogah, itd... Če pa imamo v ustih zdravljen zob, potem imamo še dodatno skrivališče različnih našemu zdravju škodljivih bakterij. Same bakterije niso toliko nevarne, kot so to njihovi stranski produkti – strupi, ki nastajajo v bakterijah kot posledica njihovega metabolizma, ter toksini, ki nastanejo, ko bakterija umre.
Kadar v dlesni ob zobu nastane žepek, se tam bakterije pričnejo eksponentno razmnoževati, nastane kronično vnetje, imunski sistem prične napadati naše telo, kar uničuje tkivo v dlesni, zaradi tega se žepki še povečajo, vez med dlesnijo in zobom se pretrga... ta bolezen se imenuje periodontitis. Kar 75% ljudi se ne zaveda, da se je pri njih ta proces že pričel. Poleg tega, da pričnemo izgubljati zobe, se lahko pojavijo smrtonosne bolezni, kot so to RA (revmatoidni artritis), bolezni dihal, sladkorna bolezen, bolezni srca, Alzheimerjeva bolezen,...
Kako lahko pride do tega? Ko bakterije enkrat dobijo varno zavetje, lahko te pričnejo potovati skozi naše telo. Če bi opravili test naše sline, bi ta pokazal, da imamo v njej tudi patogene bakterije, in če pomislimo, kolikokrat na dan slino pogoltnemo, potem je jasno, da te bakterije lahko potujejo. To niso bakterije toliko nevarne, bolj so nevarni njihovi strupi. Ti se zanesejo v naš organizem na več načinov: lahko skozi želodec in črevesje, saj jih želodčna kislina ne uniči, lahko pa tudi preko kapilar, ki se nahajajo pod jezikom, naravnost v naš krvotok.
Poznamo dve vrsti bakterijskih strupov.
Eksotoksini so strupi, ki jih izloča živa bakterija ali pa nastanejo po njeni smrti. So zelo močni strupi, ki nas lahko tudi ubijejo, saj motijo presnovo naših celic. Najbolj poznan strup izloča botulinum bakterija, imenuje se botulinium toksin. Torej, ne ubije nas sama bakterija, temveč njeni izločki.
Endotoksini pa so strukturne molekule bakterij, ki jih ponavadi najdemo v zunanji opni, zato jih naš obrambni mehanizem takoj napade. Glavni toksin je lipo-polisaharid (LPS), ki povzroči imunski odziv – ta sprosti pro-inflamatorni marker, kar lahko privede do endotoksičnega šoka. Že majhna količina endotoksina povzroči bolezen v človeku.

Če vemo, da imamo v ustih potencialno izredno nevarne bakterije, potem je smotrno, da se jih znebimo. Zgolj redna ustna higiena tega ne more rešiti. O bakterijah sem že nekaj napisal, naj tokrat še enkrat priporočim način, kako vzdrževati zdravo mikrobioto v ustih: na zobno ščetko razpršimo 3% vodikov peroksid, nanjo pa damo ščepec zobnega praška, ki ga naredimo iz šalice sode bikarbone in žličko fino mlete morske soli. Toda če problem že obstaja, potem lahko uporabimo žvrkljanje olja v ustih.

Kako žvrkljamo olje

Razlogi, zakaj olje učinkovito uničuje bakterije:
1.Večina olj deluje antibakterijsko – raziskave so pokazale, da sta najboljši olji sezamovo in sončnično. Sezamovo olje deluje tudi protivnetno.
2.Za pobijanje bakterij je ključnega pomena, da olje žvrkljamo 20 minut, saj v tem času lahko prodre v žepke ob zobeh in s tem doseže tam skrite bakterije.
3.Ker je olje mazivo, mu to omogoča, da spolzi skozi luknjice in špranje.
4.Olje žvrkljamo gor in dol po ustni votlini, kar pomeni, da olje potuje pod pritiskom, kar mu dodatno omogoča preiti v najbolj skrite kotičke v naših ustih.

Postopek:
–olje žvrkljamo takoj, ko zjutraj vstanemo, pred tem si ust ne smemo umiti ali izplakniti, niti ne smemo jesti ali piti
–žvrkljamo 20 minut, lahko odstopamo le za kako minuto ali dve – če to počnemo manj časa, potem zadeva ne bo učinkovala, če pa to delamo predolgo, lahko te bakterije zanesemo nazaj v telo
–če to počnemo pravilno, se bo olje sčasoma spremenilo v redko, mleku podobno tekočino
–olje sunkovito pošiljamo po ustih sem ter tja, z jezikom ga porivamo skozi odprtine med zobmi, s prsti na licih lahko dodatno pospešimo pretok olja po ustih
–olja ne smemo grgrati, saj lahko bakterije zanesemo v požiralnik
–ko z žvrkljanjem prenehamo, tekočino izplunemo v školjko ali umivalnik
–usta izplaknemo, vodo nekoliko grgljamo in jo nato izpljunemo
–lahko uporabimo krtačko za jezik, da odstranimo nastale obloge
–zobe si lahko umijemo, lahko uporabimo tudi ustno vodico
–to razstrupljanje počnemo 45 dni

Izbranemu olju lahko dodamo še olje čajevca (1 žlica na 2 dl olja) in/ali olje limonovca ( 1 žlička na 1 l olja). Olje čajevca ima izjemno antibakterijsko delovanje, olje limonovca pa deluje tudi protivnetno. Uporabljamo zgolj olje iz ekološke pridelave, seveda hladno stisnjeno.

 

N.Kolarević, 11. 2013

 

>DOMOV<