Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > peteršilj in pljučni rak

Raziskave so pokazale, da peteršilj vsebuje snovi, ki uspešno pobija rakaste celice pri raku na pljučih

peteršilj

Po vsem svetu pustoši pljučni rak. V ZDA je najbolj smrten prav pljučni rak. American Lung Cancer Association: „Pljučni rak povzroči več smrti kot drugi trije najbolj razširjeni raki skupaj.“ (27%)

Od 75 – do 80% pljučnega raka je tipa NSCLC ( non-small-cell lung cancer/ velikocelični rak). Na žalost je sodobna medicina povsem nemočna pri zdravljenju tega raka.

Peteršilj pobija rakaste celice pljučnega raka in deluje tudi preventivno

Leta 2013 je bilo v PubMed objavljeno, da snov v peteršilju z 86% uspešnostjo pobija rakaste celice pljučnega raka in vitro (petri).

Poleg peteršilja to snov vsebujejo tudi druge rastline:

  • zelena

  • čebula

  • pomaranče

  • kamilični čaj

  • origano

  • timijan

  • koriander

  • artičoke

  • rdeče vino

Toda največ apigenina se nahaja v peteršilju. Suhi peteršilj je prava bomba apigenina, saj ga je tam kar 4,5% teže. Nekatere druge raziskave so pokazale, da apigenin pobija tudi rakaste celice pri raku dojk, jajčnikov, pljuč, trebušne slinavke, prostate in debelega črevesa.

V Molecular Pharmacology so bili leta 2005 objavljeni zaključki kitajskih raziskav, ki so hoteli poiskati odgovor, kaj je tisto, kar apigeninu omogoča pobijanje rakastih celic pri pljučnem raku.

Ugotovitve: apigenin močno zavira profilacijo rakastih celic, odvisno od doziranja. Zelo dobro se kombinira z drugimi proti-rakastimi zdravili.

Na državni univerzi Ohio pa so ugotovili, da apigenin zavre rakaste celice pri raku na dojki, ki se jim drugače pravi tudi „nesmrtne celice“.

Italijanske raziskave so pokazale, da osebe, ki redno uživajo peteršilj, imajo kar 68% manj možnosti za nastanek pljučnega raka.

Peteršilj so za zdravstvene namene v Sredozemlju pričeli gojiti že pred 2.000 leti. Njprej se je uporabljal za topljenje ledvičnih kamnov.

V Nemčiji je peteršilj uradno priznano zdravilo za ledvične kamne.

V tradicionalni kitajski medicini se je kitajski peteršilj uporabljal za mirjenje jeter in za čiščenje oči.

Zeliščarji ga uporabljajo, kot močan antioksidant, kot diuretik za stimulacijo delovanja ledvic in jeter, hkrati pa zviša vnos kisika v telo. Uspešno zdravi ledvične kamne, kronično vnetje, kot tudi uravnava delovanje prostate in sečil. Peteršiljev čaj pa se uporablja proti revmi.

Poleg tega peteršilj vsebuje mnogo vitaminov in mineralov: vitamine K, A, C, B kompleks; železo, magnezij, klorofil in histadin, esencialno amino kislino.

V zadnjem času pa so znanstveniki dokazali, da je peteršilj zelo uspešen pri sladkorni bolezni, zviša raven antioksidantov v možganih, uravnava krvni tlak, poleg tega pa ima še proti-bakterijsko, proti-glivično in proti- mikrobiološko delovanje.

In še recept za pripravo napitka s peteršiljem:

2 korena zelene, narezan
zeleno jabolko(brez koščic)
2 palca ingverja, olupljen
1/2 prgišča peteršilja z korenom
1,5 žlic limoninega soka

Vse sestavine (razen limoninega soka) damo v mešalnik + voda in zmiksamo. Potem dodamo še limonin sok

To pijačo moramo piti vsak dan, za obolele tudi večkrat na dam

N.K., april 2017

>DOMOV<