Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > regrat

 

 

regrat  REGRAT


  Ta povsod rastoča rastlina je sestavni del prehrane v naši deželi. Vsako pomlad nabiramo mlade liste regrata in jih uporabljamo za različne jedi, seveda največ kot spomladansko solato. Za regrat je znano, da ima sposobnost čiščenja krvi, kar je zelo pomembno spomladi, po končani zimi, ko še ni sveže zelenjave in sadja iz naših vrtov. Manj pa nam je poznano dejstvo, da cela rastlina deluje zdravilno, ne samo njeni mladi listi.
  Ameriškega farmarja J.F. so iz bolnišnice poslali domov, da v domačem okolju dočaka svoj neizogibni konec, saj je imel neozdravljivo obliko raka. Toda ni se hotel vdati brez boja.
Zbolel je za hujšo obliko raka in je imel metastaze na pljučih. Ko so ga izpustili iz bolnice, saj je bila bolezen v zadnjem štadiju in mu sodobna medicina ni več mogla pomagati, se ni hotel sprijazniti s svojo usodo. Spomnil se je tradicionalne medicine, ki so je v njegovem kraju uporabljali že stoletja - regratova korenina. Napotil se je na livado, ki se je nahajala na neokrnjenem delu njegove kmetije, in pričel izkopavati regrat, s korenino vred. Naredil si je pripravek iz nje in ga pričel uživati vsak dan. Pazil je na prehrano in na telesno kondicijo, pil čisto vodo in naravne sokove, in po nekaj mesecih se je odpravil v mesto k zdravniku na pregled. Zdravniki niso mogli verjeti novim izvidom, ki so pokazali, da so metastaze na pljučih popolnoma izginile. Še večje začudenje pa je sledilo bolj natančnemu pregledu, saj raka pri njem sploh ni bilo več!
  J.F. še danes živi povsem normalno in zdravo življenje. O svojem primeru poskuša seznaniti čim širšo občinstvo in njegov recept za pripravo regratovega napitka je na voljo vsem ljudem, ki iščejo rešitev za svoje zdravstveno stanje.
  Tudi za obiskovalce portala najnaj.net sem pripravil recepturo pripravka iz regratove korenine, saj je prav zdaj najprimernejši čas za njegovo pripravo.

RECEPT NAPITKA IZ KORENINE REGRATA

 Konec poletja je najprimernejši čas za nabiranje regrata, saj je zdaj njegova korenina največja in najkvalitetnejša. Izkopljemo celo korenino, jo samo nekoliko potresemo, da odpade zemlja. Zelo pomembno je, da korenine ne izpiramo, saj na tak način dobimo še več koristnih snovi.
  Korenino narežemo na tanke rezine in jih potem posušimo na soncu (nekaj dni) ali pa v pečici, kjer naj se suši daljši čas in na nizki temperaturi. Korenina je dovolj suha šele takrat, ko se zdrobi pod našimi prsti. Ko je rastlina dovolj suha, jo spremenimo v prah, najbolje v možnarju. Regratov prašek spravimo v zaprto posodo, tako da preprečimo dostop vlagi. Če smo huje zboleli, potem vsak dan zjutraj na tešče pomešamo 1/2 žličke regrata v prahu s kozarcem čiste vode in ga popijemo. To počnemo toliko časa, dokler nismo popolnoma zdravi.

OP.: Seveda iz ene same korenine ne bomo dobili dovolj praška, zato je potrebno nabrati čim več močnih, debelih korenin. Regrat naberemo nekje v naravi, daleč od ceste in drugih onesnaževalcev. (Pripravil:N.J.)

 

 
>DOMOV<