Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >tek in osteoartritis

Ali imajo tekači res več težav s koleni kot tisti, ki tega ne počno?


Številne raziskave so vključile skupine oseb, ki ne tečejo, in drugo, kjer so zajeti redni tekači, so pokazale, da imajo slednji manj težav s koleni. Možni razlogi za to: imajo manjšo telesno težo, zmanjšano sistemsko vnetje, ali pa sposobnost hrustanca, da se prilagodi večjim naporom in se posledično ojača.

Reklo: „kdor pretirava s tekom, bo imel težave s koleni“, torej ne drži.

To je dobra novica.

Toda, ali to drži v primeru osteoartritisa (degeneracija hrustanca v kolenu, ki absorbira pritiske zgornjega dela noge na spodnji del)? Če se tekač sooči s to težavo, ali je pametno še naprej nadaljevati s tekom? Povsem točno odgovoriti na to vprašanje, ni možno.

Najnovejša raziskava, ki je bila pred kratkim objavljena v ameriški reviji Clinical Rheumatology, je skušala odgovoriti na to vprašanje. Raziskava je temeljila na študiji 'Osteoarthritis Initiative', kjer so v obdobju 10 let spremljali 1.203 oseb, starih preko 50 let, ki so imeli osteoarthritis vsaj na enem kolenu. 138 oseb se je redno ukvarjalo s tekom.

Vsi udeleženci so bili temeljito pregledani, da so zdravniki lahko točno ugotovili, kako poškodovano je posamezno koleno. 4 leta kasneje, so pregled ponovili. V nasprotju s pričakovanju, so rezultati pokazali, da tek osteoartritisa ne poslabša. Pri tekačih so ugotovili, da so se bolečine v kolenu nekoliko zmanjšale, česar pri ne-tekačih niso zaznali. Obstaja torej možnost, da tek v primeru osteoartritisa celo pomaga.

Ena od značilnosti osteoartritisa je, da se prostor v sklepu (med zgornjimi in spodnjimi kostmi) zmanjša, saj hrustanec izginja. Zato so znanstveniki to spremljali. In rezultati?

Poslabšanje -

tekači: 19,5%
ne-tekači: 23,6%

Povečane bolečine -


tekači: 26,8%
ne-tekači: 29%

Izboljšanje stanja -

tekači: 50%
ne-tekači: 39,1%


Na podlagi statistične obdelave zbranih rezultatov je raziskava zaključila, da imajo tekači 70% možnost, da se bo njihovo bolezensko stanje izboljšalo.


Toda pozor! Mi ne moremo vedeti, ali so tekaški navdušenci v trajanju raziskave še vedno pretekli toliko kilometrov, kot so to počeli prej. Niti ne moremo vedeti, ali so tekli istem tempu, ali pa so tekli manj intenzivno. Ali so med tekom zaradi bolečin večkrat počivali ali zgolj hodili. So v takem primeru sledili svoji zdravi pameti (ali navodilom zdravnikov) in tek prilagodili okoliščinam? Prav tako ne moremo vedeti, ali so pričeli več teči po mehkih tleh (trava, peščena plaža,...).

Ostaja pa dejstvo, da telesna nedejavnost močno zviša možnost za infarktom ali sladkorno boleznijo. Vsekakor so tekači bolj zdravi kot tisti, ki tega ne počno.

Po drugi strani pa se lahko oboleli za osteoartritisom rekreirajo na manj stresen način: telovadba, plavanje, kolesarjenje,...

Vsekakor pa je važen podatek, da se s tekom bolezen najverjetnejene ne bo poslabšala.

N.K., otober 2019>DOMOV<