Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > zgaga, refluks

 

Zdravila proti zgagi

r

Refluks (zgaga) je pogosta zdravstvena težava, ki prizadene kakih 50% ljudi. Temu preprosto rečemo zgaga, saj v grlu čutimo pekočino, ki nas zelo moti. Splošno razširjeno mnenje je, da zgaga nastane zaradi prevelike količine želodčne kisline. Vendar temu ni tako. Na tržišču obstaja veliko preparatov proti zgagi, vendar če jih uporabljamo dalj časa, lahko pride do drugih zdravstvenih težav. Najboljše zdravilo proti zgagi je sok aloe vere.

Pred kratkim je bila v reviji JAMA (ki jo izdaja Ameriško zdravstveno združenje) objavljena študija, ki govori o nevarnosti dolgotrajnejšega jemanja zdravil, ki zmanjšajo produkcijo želodčne kisline, saj pride do pomanjkanja vitamina B12. Študija je pokazala, da je pri osebah, ki so ta zdravila jemali več kot 2 leti, v kar 65% primerih prišlo do pomanjkanja vitamina B12. Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroča take bolezenske simptome:

anemičnost

poškodba živcev

psihične težave

demenca

Jemanje več teh zdravil se pokaže z več zdravstvenimi težavami.

Vendar do pomanjkanja B12 ne prihaja zgolj pri uporabnikih omenjenih zdravil, temveč tudi pri veganih. Tega vitamina namreč v rastlinah ni. Imajo ga le morske rastline, vendar to nič ne koristi, saj v takem primeru telo potrebuje še več tega hranila. Vitamina B12 najdemo največ v govedini in govejih jetrih, surovem mleku, jagnetini, perutnini in jajcih ter v lososu in škampih.

Vegani temu nasprotujejo s trditvijo, da vitamin B12 nastaja tudi kot stranski produkt aktivnost črevesnih mikroorganizmov. To seveda drži, toda telo tega vitamina ni sposobno izkoristiti.

Po 50-tem letu starosti je človek v nevarnosti, da se mu potrebna produkcija solne kisline v želodcu zmanjša, ki iz hrane izloči vitamin B12. Torej manj ko je želodčne kisline, manj vitamina prejmemo.

Ima pa želodčna kislina še eno pomembno sposobnost – preprečuje razvoj bakterije helicobacter plyori – ta je odgovorna za nastanek želodčne razjede. Torej, če jemljemo zdravila proti zgagi, zdravstveno stanje samo še bolj ogrozimo.

Kaj lahko storimo?

Obstajajo kiropraktiki, ki lahko odstranijo hernio nastalo na požiralniku. Drugače pa moramo poskrbeti za zdravo črevesno mikrofloro s probiotiki, saj ta izboljša prebavo na splošno ter tudi preprečuje razvoj helicobakterije.

 

N.K., 02.01.2014

 

 

 
>DOMOV<