Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > K2

 

Vitamin K2 ključen za zdrave arterije in močne kosti

Dr. Goodman, južnoafriški zdravnik, je pričel svojo kariero kardiologa v Cape Townu, v Univerzitetnem centru Grotte Schuur, kjer je leta 1967 Dr. Christian Bernard opravil prvo uspešno presaditev srca. Ko se je kasneje preselil v ZDA v Houston, je dobil še drugega mentorja, dr. DeBakeya, ki je prvi na svetu vstavil srčno obvodnico (by-pass). Goodman je vseskozi reševal življenja kot intervencijski srčni kirurg, večinoma uspešno, dostikrat pa pacientu ni več mogel pomagati. Počutil se je kot gasilec, ki vseskozi skuša pogasiti požar, kar ga je pognalo na razmišljanje, kako bi lahko te „požare“ pravočasno preprečil.

Pričel je študirati integralno medicino. Tako je začel spoznavati holistično zdravljenje, njegova mentorica pa je bila poznana zdravnica Mimi Guarneri. Pred kratkim je izdal knjigo z naslovom: „Vitamin K2 – manjkajoče hranilo za zdrave kosti in žilje“.

V zadnjem času se vse bolj širi ozaveščenost o koristnosti D vitamina za zdrav srčno-žilni sistem, kot tudi o vlogi magnezija pri ohranjanju zdravih kosti. Po drugi strani pa je znanje o vitaminu K zelo pomanjkljivo. Verjetno je razlog za to v tem, ker je v resnici znanstvena skupnost o tem vitaminu šele pred kakimi dvajsetimi leti doumela razliko med vitaminoma K1 in K2. K1 je pomemben za strjevanje (koagulacijo), medtem ko K2 aktivira dva zelo pomembna encima: osteocalcin in MGP (matrix Gla-protein).

Oba encima zagotavljata, da se kalcij veže na kosti, istočasno pa odstranjujeta kalcij, ki se nabira na stenah žil. Zato se ne gre čuditi, da imajo osebe z osteoporozo (pomanjkanje kalcija v kosteh) hkrati tudi srčno-žilne bolezni. Zato dr. Goodman pacientom s srčno-žilnimi boleznimi priporoča jemanje kalcija, magnezija in vitaminov D in K2.

Pred kratkim je EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition )objavila rezultate študije, ki je pokazala, da jemanje vitamina K2 zmanjša možnost za nastanek raka na prostati za 35%, medtem ko vitamin K1 nima nikakršnega vpliva na zdravje prostate.

Še pred kratkim je veljalo mnenje, da sta K1 in K2 dve različni obliki vitamina K, z enakimi fiziološkimi vplivi. Toda nova dognanja so to ovrgla, saj vitamin K2 vpliva na mnogo širšem območju kot zgolj pri koagulaciji. Ta vitamin nas ščiti pred srčno-žilnimi boleznimi, skrbi za zdravo polt, zdrave kosti, vzpodbuja delovanje možganov, podpira rast in razvoj ter seveda ščiti pred rakom. To vse kaže na to, da sta K1 in K2 dva povsem drugačna vitamina.

Rotterdamska študija

Ta raziskava je potekala 3 leta in v tem obdobju so zajeli podatke o osebah po vsej Nizozemski, ki so umrli zaradi bolezni srca, v povezavi z jemanjem vitamina K in kalcinacijo arterij. Ugotovili so, da je kalcinacija arterij najboljši napovednik za nastanek srčnih bolezni. Tretjina tistih, ki so zaužili največ vitamina K2, so imeli 52% manj možnosti za nastanek hujše oblike kalcinacije arterij, 41% manj možnosti za srčno obolenje in 57% manjšo možnost, da bi iz tega razloga umrli. Toda vnos vitamina K2 ne vpliva na izid srčno-žilne bolezni.

Pomembno je vedeti, da je napačno prepričanje, da naj bi se lahko vitamin K1 pretvoril v K2 (to zmožnost imajo živali). Preko prehrane dobimo 10x več vitamina K1 kot pa K2. Res je sicer, da imajo nekatere črevesne bakterije sposobnost tvorjenja K2,vendar večino tega vitamina uporabijo zase, le malenkost ostane na voljo tudi njihovemu gostitelju.

Statini (zdravila za zniževanje „slabega“ holesterola) in poapnenje žil

V marčni številki revije Expert Review of Clinical Pharmacology je bil objavljen članek izpod peresa Dr. Harumi Okuyame, da „ Statini vzpodbujajo atherosklerozo in odpoved srca“. Zakaj? Ker ta zdravila odstranjujejo vitamin K2 iz telesa, torej nastane pomanjkanje K2, kar omogoča nalaganje kalcija na stene arterij.

Katero vrsta vitamina K2 se priporoča?

Obstaja več vrst tega vitamina, najboljša izbira je v obliki menaquinone – 7, ker deluje dvakrat dalj časa kot menaquinone -4.Katera hrana vsebuje največ vitamina K2?

Na tem mestu moram poudariti, da za mnogo vrst hrane niso bile opravljene meritve, se pa za nekatero hrano predvideva, da ga vsebuje kar precej.

Natto - japonski način fermentirane soje

sir - trdi, mehki

rumenjak

maslo

piščančja jetra

salama

piščančja prsa

mleta govedina


Najcenejši in najbolj zdrav vir vitamina K2 je fermentirana hrana, predvsem fermentirana zelenjava!


N.K., oktober '15 
>DOMOV<