Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > statini

Statini

at

Statini so zdravila za znižanje „slabega“ holesterola, ki naj bi preprečevala srčni infarkt, zato spadajo med najpopularnejša zdravila, ki nam jih predpisujejo zdravniki, če smo starejši od 40 let. Vsak četrti Američan, starejši od 45 let, redno jemlje statine.

Ta zdravila so namenjena znižanju LDL (Low Density Lipopreteins) - „slabega“ holesterola, ker naj bi se ta, kadar ga je v krvi preveč, nalagal na stene arterij (obloge -ateroskleroza). LDL prenaša maščobe iz jeter v telo, HDL (High Density Lipopreteins) pa iz telesa v jetra, kjer se holesterol presnovi, zato ga imenujejo tudi „dobri“ holesterol. LDL je prišel na slab glas predvsem zaradi študije 'Sedmih držav', ki jo je pred več kot šestimi desetletji objavil ameriški znanstvenik Ancel Keys. Njegova raziskava je „dokazala“, da so maščobe živalskega izvora glavni povzročitelj srčno-žilnih bolezni. Čeprav je bila njegova študija vse prej kot znanstvena, jo večina zdravnikov še danes podpira, zato spadajo statini med največkrat predpisana zdravila. V zadnjem času konvencionalna medicina priznava, da hrana vpliva zgolj na 25% nastalega holesterola, ostalo pripisuje dednim vzrokom.

CoQ10

V resnici so statini nevarna zdravila, saj zmanjšajo količino koencima CoQ10 v telesu. Ta koencim je nujno potreben za proizvajanje energije v vsaki celici telesa. V obliki ubiquinola ta koencim omogoča normalno celično presnovo in proizvodnjo ATP (adenosine triphosphate) - koencima, ki služi za transport energije v vsako celico. Iz tega je razvidno, da statini ne preprečujejo bolezni, temveč jih povzročajo.

Kdor jemlje statine, bi nujno moral jemati 100-200 mg CoQ10 (ubiquinol).

LDL ni „slab“ holesterol, razen v primeru, če je oksidiran. In ker je CoQ10 zelo močan antioksidant, s tem preprečuje oksidacijo holesterola. Dokazano je tudi, da CoQ10 v resnici zmanjša količino LDL!

Vitamin K2

Raziskava objavljena marca 2015 v reviji Expert Review of Clinical Pharmacology, pravi, da v nasprotju s splošnim prepričanjem, najverjetneje statini spodbujajo razvoj ateroskleroze in odpoved srca!* Statini namreč zmanjšajo sposobnost sinteze vitamina K2 v telesu, kar posledično povzroči kalcifikacijo arterij. Vitamin K2 prenaša kalcij na tista mesta v telesu, kjer je ta potreben (kosti, zobje).

Ketoni

Statini učinkujejo tako, da zmanjšajo produkcijo jetrnega encima, ki tvori holesterol, CoQ10 in ketone. Slednji so življensko pomembne biološke signalne molekule. Laično rečno, ti ketoni v telesu zavirajo procese staranja. Najbolj dejavni so ob postu (ketogena dieta).

Bolezni

Zaradi negativnega vpliva statinov na produkcijo CoQ10, vitamina K2 in ketonov, daljše jemanje teh zdravil lahko povzroči nastanek različnih bolezni. Med njimi so:

- Rak

Raziskava je pokazala, da imajo ženske, ki jemljejo statine več kot 10 let, več kot dvakrat več možnosti, da zbolijo od dveh vrst raka na dojki - invazivni ductal carcinoma and invazivni lobular carcinoma.(1)

Druga študija pa je pokazala, da dolgoročno uživanje statinov moškim močno poveča možnost za nastanek raka na prostati.(2)

Podobno velja tudi za nastanek nonmelanoma kožni rak.


- Sladkorna bolezen

Statini zvišajo inzulinsko rezistenco, po drugi strani pa zaradi zmanjšanja proizvodnje holesterola zvišajo raven sladkorja v krvi.

- Nevrodegenerativne bolezni

Holesterol je nujno potreben za pravilno delovanje možganov, saj jih ti potrebujejo za povezovanje nevronov. Zato se ne gre čuditi, da se kar 25% vsega holesterola nahaja prav v možganih. Izguba spomina je dokaj običajna pojava pri tistih, ki jemljejo statine. Ker pa ta zdravila zmanjšajo proizvodnjo ketonov (ti so pogonsko gorivo za možgane), se poveča možnost za nastanek bolezni kot so Alzheimer, Parkinson in Huntington. (3)

- Bolezni mišičevja

Osebe, ki jemljejo statine imajo več možnosti za nastanek različnih bolezni mišičevja, najverjetneje zaradi tega, ker negativno vplivajo na beljakovine, ki vsebujejo selen. Ti proteini so ključnega pomena za zaščito mišic pred oksidacijskimi poškodbami tkiva.(4, 5)

- Siva mrena (katarakt)

Kar nekaj objavljenih znanstvenih študij je pokazalo, da statini lahko zvišajo možnost nastanka sive mrene. (6, 7)

Nasvet:

- če jemljete statine, potem morate jemati tudi CoQ10 in vitamin K2!

Zaključek

Za nastanek žilnih oblog ni kriv „slab“ holesterol, temveč poškodbe celic v stenah žil, zato se moramo posvetiti sanaciji žilja na splošno. Pri tem nam najbolj pomagajo antioksidanti, saj ti preprečujejo razdiralne učinke prostih radikalov. Redna telesna aktivnost in nastavljanje sončnim žarkom, je dobra preventiva. Z jedilnika odstranite rastlinska rafinirana olja in margarino (veliko bolj zdrave maščobe so svinjska mast in maslo), za kuho uporabljajte oljčno in kokosovo olje. Največji sovražnik za naše telo pa je definitivno sladkor (vse oblike enostavnih sladkorjev) in stres. Za žilje in srce pa priporočam CoQ10, resveratrol in vitamin K 2, poleg tega pa še hrano bogato z magnezijem in kalijem ter krepčilni spanec.

 

N.K. april, 2016

 

 
>DOMOV<