Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >čiščenje in razkislevanje > alkaliziranje telesa
 

 

RAZKISLEVANJE/ ALKALIZIRANJE TELESA

 

 Pred sto petdesetimi leti je francoski pionir sodobne medicine in fiziologije, doktor Claude Bernard, prvi uporabil izraz 'milieu interieur'. Zadnje besede francoskega pionirja mikrobiologije Louis Pasteura pa so bile: "mikrobi niso pomembni, pomembno je notranje okolje (milieu interieur)". S temi besedami se je priklonil Bernardovi ideji, da je notranjost telesa tista, ki omogoči virusu, da zaživi in ogrozi človeško zdravje.
  Prav kislost telesa je tista, ki omogoča virusom, bakterijam in glivam, da pričnejo povzročati zdravstvene težave. Sodobna znanost je to tudi dokazala.

pH

  Ko smo zdravi ima naša kri pH vrednost 7.4, tekočina v hrbtenjači 7.4 in v slini prav tako 7.4. Čeprav je pH vrednost sline odvisna od pH vrednosti posebnih celičnih sokov, lahko trdimo, da vrednost sline odraža naše fizično stanje, pomanjkanje kalcijevih ionov. Pri ljudjeh, ki  tega pomanjkanja nimajo, imajo pH vrednost v razponu med  7.5 in 7.1( malo alkalno-bazično stanje) . Razpon med 6.5 (malo kislo) in 4.5 (zelo kislo) kaže stanje, ki je rahlo kislo in ima manjše pomanjkanje, ter stanje, kjer je prisotnost kalcijevih ionov zelo šibka, torej kisla. Več kot polovica odraslih ima v sebi pH vrednost 6.5 in manj, kar je posledica staranja (pomanjkanje kalcija) in življenskih navad. Otroci imajo 7.5! Rakavi bolniki pa imajo vrednosti 4.5, predvsem pri tistih, pri katerih je rak že v zadnjem štadiju.    
  Skoraj vse degenerativne bolezni - vključno z rakom, srčnimi boleznimi, osteoporozo, artritisom, žolčnimi in ledvičnimi kamni in propadom zob; so v tesni povezavi s prekomerno kislostjo v našem telesu. Človeško telo ima določene mehanizme, ki skrbijo za to, da je pH vrednost v krvi stalna - 7.4 . Princip delovanja je tak, da bazične ali pa kisle minerale po potrebi shranjuje na določena mesta v telesu, vključno s kostmi, mehkim tkivom, telesnimi tekočinami in slino. Kar pomeni, da pH vrednost le-teh zelo niha. Zato nam pH vrednost sline lahko točno pokaže splošno pH ravnotežje v našem telesu.
  Rak v alkalnem okolju (bazičnem) ne more preživeti. Vse oblike artritisa so v neposredni povezavi  s prekomerni kislostjo v našem telesu. Kislina v našem telesu razkraja kosti in zobe. V kakršnemkoli zdravstvenem stanju ste trenutno, vam lahko pH tester pove, v katero smer se nagiba vaše zdravje.

Kaj pomeni "kislo" in "alkalno (bazično)" 

 Voda (H2O) se ionizira v vodik (H+) in hydroxyl (OH-) ione. Ko so ti ioni v enakovrednem razmerju, je pH vrednost nevtralna - 7.0.  Če je več H+ ionov, potem je voda "kisla". Če pa je več OH- ionov, potem rečemo, da je voda "alkalna(bazična)". pH lestvica gre od 0 do 14, kot logaritem, kar pomeni, da je vsak korak 10x večji od prejšnjega. Skratka, pH od 4.5 je desetkrat bolj kisla od 5.5, 100x bolj kisla kot 6.5 in 1000x bolj kisla od 7.5.

Kisli in bazični minerali ter hranljive snovi

 Minerale z negativnim el.nabojem  privlači ion H+. Imenujemo jih kisle minerale: klor (Cl-), žveplo (S-), fosfor (P-), ti tvorijo kisline - vodikov klorid (HCl), žveplena kislina (H2SO4) in fosforna kislina (H3PO4). Minerale s pozitivnim nabojem pa privlačijo  negativno nabiti OH  - ioni. Imenujemo jih alkalne (bazične) minerale. Ti minerali so izredno pomembni pri naši prehrani - kalcij  (Ca+), kalij (K+), magnezij (Mg+) in natrij (Na+). Če bi hoteli ugotoviti, katera hrana je kisla oz. bazična, potem bi morali to hrano zažgati do konca, da bi ostal le še pepel, ga zmešati z vodo in na tak način bi lahko z pH testerjem ugotovili, kakšna hrana je v resnici.


ALKALNI MINERALI IN NJIHOVA pH VREDNOST:
Cezij: pH 14
Kalij: pH 14
Natrij: pH 14
Kalcij: pH 12
Magnezij: pH 9

KAJ POVZROČI ACIDOZO (zakisanost)?
  ACIDOZA je pogoj za nastanek vseh bolezni. Spoznati moramo preprost proces, ki alkalizira (razkisli) naše telo, in ki skrbi za pravilno ter nemoteno delovanje vitalnih organov in žlez. Zgolj uravnan pH omogoča zdravo življenje.


Kako acidoza vpliva na telesne organe:


SRCE
  Srce spada med najbolj ogrožene organe, kadar je acidoza prisotna. Živec vagus najbolje deluje v alkalnem okolju, poleg ostalih funkcij je zanj značilno, da uravnava tudi srčni utrip. Pravilen srčni utrip se spremeni, če je preveč kislih odpadkov v telesu (kar v bistvu tudi pomeni acidoza). Ti odpadki krvi odvzamejo potreben kisik, kar ima za posledico degeneracijo srca. Alkalno okolje ustvari idealne razmere za pravilno delovanje srca.


ŽELODEC
Že prej omenjeni vagus, deseti živec od dvanajstih, ki izvirajo iz glave, je odgovoren tudi za pravilno delovanje želodca. Če imamo prebavne težave, to lahko pomeni tudi, da je moteno delovanje vagusa. Posledično to lahko privede tudi do hiatus hernia sindroma, kar lahko povzroči večjo produkcijo kislih odpadkov. Poleg tega hitro zmanjša produkcijo želodčne kisline, njeno pomanjkanje pomeni manj obdelano hrano, ki zaradi tega postane bolj kisla.

JETRA
  Jetra opravljajo preko 300 različnih funkcij. Ena iz med teh nalog je tudi obdelava kislih toksinov iz krvi. Jetra izločajo alkalne encime, ki služijo kot prva bojna črta obrambe organizma pred različnimi strupi. Vsa hranila, ki jih dobimo skozi prebavila, preidejo v kri šele po njihovi obdelavi v jetrih. Več ko prihaja kisla hrana v telo, bolj so jetra obremenjena. Če je ta obremenitev prevelika, jetra zbolijo in posledično lahko zaradi tega nastopijo hudi problemi za človekovo zdravje. Takrat je življenje posameznika pod vprašanjem.


TREBUŠNA SLINAVKA/ PANKREAS    
  Trebušna slinavka je izrednega življenskega pomena za človeka in tudi ta je zelo odvisna od pravilne prehrane. Njeno pravilno delovanje uravnava kislost v telesu, ter skrbi za uravnotežžen sladkor v krvi. Pankreas se pri človeku z leti izredno poveča, kar je dokaz za naše nepravilno (kislo) prehranjevanje. Vsakodnevno uživanje mesa, sladkorja, mleka itd...zahteva od trebušne slinavke hiperproduktivnost. Zato se ne gre čuditi, da človek po 40. letu pridobi večji pankreas, kot ga imajo zveri, ki se hranijo izključno s surovim mesom. Bolj ko jemo alkalno hrano, bolje bo naša trebušna slinavka funkcionirala.


TANKO ČREVO
  Limfatično tkivo črevesja (Peyerjeve plošče) so življenjskega pomena. Pomembne so za pravilno asimilacijo hrane in proizvodnjo limfocitov za uspešno delovanje razvejane mreže limfnega sistema. Prav tako poganjajo obširen encimski cikel, ki pripomore k večji bazičnosti človeškega organizma. Nemoten potek tega cikla v sistemu je bistvenega pomena. Prevelika količina kislih odpadnih snovi predstavlja veliko obremenitev limfatičnega tkiva v črevesju ter s tem zmanjša kvaliteto encimskega cikla.    


LEDVICA
  Njihova glavna naloga je v tem, da iz krvi izločijo vse kisline oz.lisle odpadke presnove. Ti odpadki se nato izločijo iz telesa skozi urin. S tem skrbijo za alkalnost krvi. Vsako minuto se skozi ledvica pri odrasli osebi prečisti 1 l krvi. Kadar je v krvi preveč kislin, potem postanejo ledvice preobremenjene. Takrat nastanejo ledvični kamni, ki se formirajo z lepljenjem odpadnih kislih celic in minerali soli. Torej, če nočete dobiti ledvičnih kamnov, alkalizirajte svoje telo!

ČREVO
  Rak na debelem črevu je drugi najbolj razširjen rak, tako pri moški, kot tudi pri ženski populaciji. Nastane zaradi črevesnih oblog, ki jih tvorijo v glavnem kisli ostanki hrane. Da bi lahko prebavljena hrana zapustila telo po naravni poti, se prične premer črevesa večati. To hkrati pomeni, da se mora črevesna stena stanjšati ( kot če napihamo balon). Nastanejo razpoke in razjede, to pa omogoča toksinom neoviran dostop v notranjost človeškega telesa. Vsak človek v industrializiranem svetu bi moral opraviti čiščenje črevesja štirikrat na leto. Seveda ob pravilni alkalni prehrani do takih težav sploh ne bi prihajalo.

   
LIMFNI SISTEM
  V telesu je okrog 600-700 limfnih žlez. Limfna tekočina prinaša hranljive snovi do celic in odstranjuje njihove kisle produkte. Delovanje limfne tekočine je najboljše v bazičnem okolju. V primeru zakisanosti telesa se upočasni. S tem povzročimo kronično situacijo, ki ogroža naše življenje.  Postopoma se limfna tekočina začne sušiti in sprijemati na tkivo. Ta proces oziroma adhezija vpliva ne samo na limfno tekočino, temveč tudi na krvni obtok. Oviran pretok limfe povzroči shranjevanje (nabiranje) kislih snovi v tkivu. Tudi nezadostno pitje čiste vode upočasni limfo. Odpadne snovi iz hrane, ki niso ustrezno prebavljene, se reabsorbirajo v glavni obtok skozi limfni kanal tankega črevesa. Prav tako nezadostno odvajanje povzroča ponovno absorbcijo odpadnih snovi in strupov v krvni obtok.
***


ZUNANJE OKOLJE
  Če je Bernard govoril o "notranjem okolju" (živel je namreč v času, ko je že bila rodovitna prst polna mineralov), pa moramo danes govoriti tudi o zunanjem okolju. Intenzivno kmetijstvo, ki proizvaja velike količine pridelkov,  je namreč obdelovalno zemljo izropalo naravnih hranljivih snovi, ki so se v prsti nabrale preko tisočletij (in še dosti dlje). Sodobna prehrambena industrija sicer nastale probleme rešuje z mineralnimi gnojili, ki jih dodaja obdelovalnim površinam, toda ker gre za racionalizacijo (profit) teh odmerkov, sčasoma prst postaja vse bolj siromašna. Pridelek seveda uspeva, toda njegova kvaliteta je vse bolj degradirana. Zaradi tega dejstva, je tudi naša prehrana vse bolj nekvalitetna. Če pa pomislimo še na t.i. kemična zaščitna sredstva, ki se jih nenehno uporablja pri pridelavi, je taka hrana ne samo osiromašena, ampak tudi zastrupljena.
  Posledično se zaradi intenzivnega kmetijstva višina plasti obdelovalne zemelje vse tanjša. V ZDA so ugotovili, da se je pri njih v zadnjih 100-tih letih v  poprečju stanjšala za več kot 1/2 metra. Kolobarjenje je ta problem dosti bolje reševalo, kot so to dosegla mineralna gnojiva, toda po mnenju strokovnjakov so se težave pričele že takrat, ko je človeški rod pričel za prehrano gojiti in vzgajati enoletne rastline. V brazilski državi Santa Clari, kjer se lokalno prebivalstvo aktivno ukvarja s poljedelstvom, so zaznali, da je erozija rodovitne prsti vse hujša (močni vetrovi, obilo padavin). Za pomoč so se obrnili na agronome, ki so jim, po preučtvi dejanskega stanja, svetovali, naj poberejo zgolj plodove rastlin, stebla pa naj pustijo na njivah, da po naravni poti del hranil povrnejo zemlji. Na tak način so preprečili nadaljno erozijo, pa tudi pridelek je bil kvalitetnejši in seveda izdatnejši.
  Ljudje postajamo vse bolj ekološko osveščeni, zato nam pridelovalci ponujajo organsko pridelano hrano. Seveda si tako hrano lahko privoščijo predvsem bogatejši sloji. Čeprav se "ekološka pridelava" sliši zelo lepo, v resnici stvari niso povsem take, kot jih prikazujejo. Kot prvo to ni povsem neoporečna pridelava, tudi kontrola je pomanjkljiva, kot drugo pa je potrebno povedati, da ta hrana komaj dosega rezultate (bogastvo hranil), ki so bili povsem običajni v 50-tih letih prejšnjega stoletja. Ponekod že pridelujejo superorgansko hrano, ki je v resnici izredno kvalitetna. Razlika med organsko in superorgansko hrano je v tem, da se pri prvi uporabi cca. 12 t biološkega gojiva/ ha, pri drugi pa v poprečju preko 200 t/ha. Razlika je očitna. Toda ta hrana bo večini prebivalstva še manj dostopna. Seveda še vedno obstaja možnost, da si omislimo svoj vrtiček in tam pričnemo gojiti svojo "superorgansko hrano".
  Večina zelenjave, ki je ne kupujemo na lokalnih tržnicah od naših branjevk, sploh ne raste več v zemlji, ampak v toplih "gredah" na nekakšni volni, v katero je speljana cevka in ta poganjku dovaja vodo in kemična hranila! Npr.tako vzgojena solata nima korena "umazanega" od zelje, saj ni bila nikoli v kontaktu z njo.
   Oglejmo si še primere, ki zgovorno pričajo o tem, kakšna bistvena razlika obstaja med organsko pridelano hrano in tisto, ki nam jo ponujajo v veleblagovnicah.


Fižol - organska p.: neorganska
Mangan - 30:1
Železo - 22:1
Baker - 23:1

Ohrovt
Kalcij - 4:1
Kalij - 4:1

Zelena solata
Kalcij - 5:1
Železo - 50:1
Mangan - 170:1

Paradižnik
Magnezij - 12:1
Mangan - 68:1
Železo - 2.000:1

  Na tem mestu je potrebno še na kratko spregovoriti o našem načinu prehranjevanja. Znastveno je dokazano, da je kuhana hrana izredno pogubna za vsa bitja na tem planetu. In človek ni izjema. Kljub skokovitem napredku sodobne medicine in higienskih standardov, smo ljudje vse bolj bolni. Zakaj? Res je, da smo v visoko razviti družbi pod hudimi psihološkimi pritiski (stres), da je naše okolje polno različnih toksičnih snovi, da je kvaliteta pitne vode že alarmantna, da smo neprestano izpostavljeni umetnemu elektromagnetnemu valovanju in radiaciji; toda eden glavnih vzrokov tiči v našem načinu priprave obrokov. Kuhanje in peka našo hrano povsem osiromaši vitaminov, encimov in mineralov. Če k temu dodamo še pitje gaziranih pijač, ki so povrhu umetno sladkane, in alkoholnih pijač, potem si sami sebi kopljemo jamo v katero bomo omahnili in iz katere ni povratka.
  Industrijsko obdelana hrana ustvarja v našem telesu kislo okolje. Tobak, gazirane pijače, mleko in mlečni izdelki, meso in mesni izdelki, sladkor in slaščice, kruh in pšenični izdelki, različna sintetična zdravila, sintetični hormoni (estrogen)...vse našteto izredno bremeni sposobnost našega telesa, da učinkovito uravnava pH .
  Ko se vrednost pH-ja obrne navzdol, bomo zagotovo zboleli, ali za rakom, ali za diabetesom, osteoporozo itd...
Kaj nam preostane?
  Uživajmo čim več surove hrane, uravnovesimo naše razvade, kupujmo organsko pridelano hrano iz naše okolice, saj bomo s tem nagradili naše "sosede" za njihovo marljivo delo.
Za vse tiste, ki si želijo alkalizirati svoje telo izključno s spremenjeno hrano, so spodaj v dodatku tabele različne hrane, ki nam lahko pomagajo pri tem. Predno usmerite pozornost na prehrano, si oglejte tudi naravne dodatke k prehrani, ki lahko povsem spremenijo vaše "notranje okolje".
   Opozorilo.

  1. Stranski produkti presnove so kisline. Če vsakdanji stres minimaliziramo, s tem zvišamo bazičnost našega telesa. Pri tem nam lahko veliko pomaga meditacija, saj je dokazano, da le-ta zmanjša nevarnost od raka za 55% (velja tudi za druge oblike hujših sistemskih bolezni)! 
  2. Telesna aktivnost deluje tako antistresno, kot tudi zdravilno v fizičnem smislu. Telo obskrbimo z več kisika, kar omogoča alkalno okolje. Fizična aktivnost tudi pomaga telesu, da se lažje znebi vseh toksinov (potenje). Vedeti je treba, da limfni sistem nima mišičnih vlaken, zato je odvisen od  mišične aktivnosti skeleta.
  3. Naša prehrana naj bo sestavljena od 20 -25% kisle hrane, ostalo naj bo alkalna. Če smo huje zboleli (rak, diabetes...), potem uživajmo zgolj alkalno hrano in potem imamo vse možnosti, da popolnoma ozdravimo.
  4. "Kisla" hrana ne pomeni, da mora biti njen okus kisel. To zgolj pomeni, da se v telesu, po presnovnih procesih, spremeni v kisle ostanke. Vsi vemo, da je limona zelo kislega okusa, toda na telo deluje (zaradi svojih bogatih encimov) alkalno, kot le redko katera druga vrsta živil.

  DODATKI K PREHRANI, KI OMOGOČAJO ALKALIZACIJO TELESA


VODA
  Voda iz gorskih tolmunov je že na prvi pogled  polna življenja. Njena iskrivost nas takoj premami in prisili, da spijemo požirek vode iz dlani. Del njene skrivnostne moči leži v tem, da je taka voda polna kisika, in njegovo prisotnost nagonsko začutimo. Njena pH vrednost se zaradi oblilice kisika in mineralov giblje med 9 in 10. Na svoji poti skozi dolino voda prične izgubljati kisik in rudninske snovi. Velik del tega se nalaga v prsti, kar omogoča bogato življenje raznovrstnim rastlinam. Zato v dolini večinoma uspevajo listavci, ki za svoje življenje potrebujejo alkalno zemljo.
Vodo, ki je uporabljamo nižje v mestih, se popolnoma razlikuje od gorske vode. Ima dosti manj mineralov (zato pa ima več pesticidov in drugih kemikalij) in manj kisika. V Sloveniji je sicer poprečje pH vrednosti pitne vode nadpoprečna in znaša nekje med 7.4 in 8.0, kar bistveno odstopa od poprečja drugod v razvitem svetu. Kljub temu, se je treba zavedati, da v enem dnevu spijemo (bi morali spiti) več litrov vode, torej so te količine dosti večje, kot zaužite ostale hrane. Torej iz tega lahko potegnemo logičen zaključek, da če bi pili pH bogatejšo vodo, bi s tem dosti lažje pomagali našemu telesu, da vzdržuje pH ravnotežje, ki naj bi se gibalo tam okoli 7.4 pH.
Na tržišču obstaja obilna ponudba naprav, ki lahko našo pitno vodo alkalizira, poleg tega pa odstrani tudi večji del toksinov v njej. Težava je v tem, da take naprave niso ravno poceni (preko 1.000 EUR). Obstaja pa cenejša rešitev. Pri nas je že mogoče kupiti cenovno zelo ugodne filtre, ki odstranijo velik del strupov iz pitne vode. Na tržišču pa obstajajo tudi dodatki za vodo, ki z visoko vsebnostjo človeku potrebnih ionskih mineralov navadno vodo spremenijo v zdravo vodo, ki na tak način doseže alkalno vrednost med 9.0 pH in 10.0 pH. Ionični minerali v teh dodatkih delujejo tudi na področju električne napetosti, ki mora biti v vsaki celici optimalna (cca.100 mV). 99% vseh kemičnih procesov v celicah se odvijajo s pomočjo vode. Poleg tega so ti dodatki zmožni zvišati vsebnost kisika v vodi, kar blagodejno vpliva na celotno telo - zdravje.
Priporočamo : pH Booster

MINERALI
  Naše telo je v principu zgrajeno iz vode in mineralov, zato je naše zdravje dosti bolj odvisno od mineralov, kot pa od vitaminov, maščob, OH in beljakovin.
Najpomembnejši mineral je kalcij, ki je prisoten prav povsod, v vsaki celici (in ne samo v kosteh in zobeh). In na tem mestu naletimo na poglaviten problem: kako pridobiti zadosten vnos teh mineralov? Zadeva je dosti komplicirana. Veliko živil (mleko) je bogatih s kalcijem, toda tega naše telo ne(zna)more uporabiti. Tudi direkten vnos čistih mineralov nam ne more pomagati, saj je izkoristek le 3-5 %. Najbolj učinkovit vnos mineralov je preko rastlin, saj naše telo potem nima nikakršnih problemov z absorbcijo le-teh.

  Na našo srečo pa obstaja rastlina, ki jo lahko opišemo kot čudežno rastlino, saj ima v sebi skoraj vse človeku do sedaj poznane encime (teh je preko 3.000), poleg tega je bogata z vitamini (A, B1... E in niacin) in z minerali (Ca, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Mo, K, Zn), pa tudi z antioksidanti. Ta rastlina se imenuje ječmen, oz. mladi poganjki te rastline. Seveda je težko priti do teh poganjkov (lahko pa si z njim zasadimo vrtno gredico), predvsem preko celega leta in povrhu mora biti popolnoma organske pridelave, zato je potrebno poseči po proizvodih, ki so se že pojavili na naših tržnih policah.
  Priporočamo ječmenov sok, oz.poganjke mladega ječmena v prahu, ki ga zmešamo z kozarcem vode ali soka, ter je neoporečne biološke pridelave. Tudi pri nas ga je moč kupiti v nakaterih bolje založenih veleblagovnicah, le da ti izdelki niso visoke kakovosti in tudi precenjeni. Zato se priporoča BarleyLife - GreenDrink.

ENCIMI
  Ljudje zelo slabo poznamo encime in njihovo izredno pomembno vlogo za naše zdravje. Vemo le, da so potrebni za pravilno prebavo (želodčni sokovi in slina v ustih), to pa je ponavadi čisto vse, kar vemo o njih.
  Vendar so encimi še dosti več, kot prej omenjeno. Encimi so beljakovine, ki so nujno potrebne za odvijanje kemičnih reakcij v živem organizmu. Prav vsak kemičen proces v telesu je nemogoč brez prisotnosti encimov. Delovanje tkiva, mišic, kosti, organov, vsaka celica v telesu nujno potrebuje encime. Skratka: celotno človeško telo brez encimov ne more delovati. Encimi se tvorijo znotraj telesa ( v vsaki celici, najbolj pa v trebušni slinavki in v endokrilnih žlezah), z vnosom surove hrane pa jih dobimo še od zunaj. Ob rojstvu imamo v organizmu tudi delno sposobnost tvorjenja encimov , vendar je potrebno to naravno "rezervo" vseskozi nadomeščati z encimi, ki jih moramo zaužiti s surovo hrano.
  Poprečen človek si prehranjevanje zamišlja približno takole: ko pojemo obrok hrane, ta preide v želodec, kjer se nahajajo želodčni sokovi in to hrano predelajo, predelana hrana spolzi v tanko črevo, koder koristne sestavine preidejo v kri, preostanek pa potem zaide v debelo črevo in od tam se izloči iz telesa. Toda temu ni tako. Narava ima svoja pravila: obrok hrane mora biti bogat z encimi, to hrano pa moramo dodobra prežvečiti, encimi v ustih delno že obdelajo zaužito hrano. Ta potem preide v želodec, in tam se prabavlja še približno eno uro (že 75% predelana hrana), šele nato to hrano zalijejo želodčni sokovi (hidroklorna kislina), ki hrano dokončno predelajo; in hrana preide v tanko črevo, želodčna kislina se nevtralizira, trebušna slinavka zopet doda encime, dokončno predelana hrana preide skozi stene tankega črevesa v krvni obtok.
  Na našo žalost, pa mi delujemo proti zakonom narave, zato naletimo na veliko, veliko problemov.
Smo edina živa bitja na svetu, ki hrano kuhamo in pečemo, zato je taka hrana skoraj brez vsakih encimov, pa še to hrano ne zvečimo dovolj (le 1/4  tega, kolikor bi morali), zato hrana preide v želodec skoraj neprebavljena, tam leži kako uro ( kot kamen ). Želodčna kislina ne more storiti kaj dosti, taka neprebavljena hrana pride v tanko črevo. S tem povzročimo stresno situacijo za trebušno slinavko in druge endokrilne žleze morajo delati pod visokim delovnim pritiskom, saj morajo izdelati ogromno količino pravih encimov, da se hrana lahko predela v neko telesu potrebno obliko. Ni potrebno posebej omenjati, da se zaradi tega kislost našega telesa zviša.

  Priporočamo izdele NuZyme, ki nas obskrbi z vsemi potrebnimi encimi, in so rastlinskega izvora.

 

TABELE

TABELE ALKALNE / KISLOTVORNE HRANE
Te tabele so namenjene vsem, ki si želijo uravnati pH vrednost telesa s pravilno prehrano. pH vrednosti so v razponu od 0 do 14, kar je pod 7 pomeni kislost (z malo kisika), nad 7 pa so alkalne/bazične. Tabele so namenjene zgolj kot orientacija, katera hrana je alkalna in katera je kisla. Opozoriti je treba, da obstajajo določene razlike med vrstami hrane, ki so podane v teh razpredelnicah.*

ALKALINA HRANA

 

KISLOTVORNA HRANA

ALKALNA ZELENJAVA
Alfalfa
Ječmenovi poganjki
Rdeča pesa
Mladi listi rdeče pese
Brokoli
Zelje
Korenje
Cvetača
Zelena
Mladi listi pese
Chlorella
Ohrovt
Kimarica
Regrat
Užitni cvetovi
Jajčevec
Fermentirana zelenjava
Česen
Stročji fižol
Grah
Koleraba
Glavnata solata
Gobe
Poganjki gorčice
Čebula
Razhudniki, družina (krompir, paradižnik, jajčevec...)
Pastinak (zelo glikemičen)
Fižol
Paprika
Bučke
Redkev
Ogrščica
Morska zelenjava
Mlada špinača
Spirulina
Kalčki
Sladki krompir
Paradižnik
Vodna kreša
Žitni poganjki
Divja zelenjava (regrat...)

ALKALNA VZHODNJAŠKA HRANA
Maitake
Daikon
Regrat, koren
Shitake
Kombu
Reishi
Nori
Umeboshi
Wakame

ALKALNO SADJE
Jabolko
Marelica
Avokado
Banana (zelo glikemična)
Jagodičje
Robide

Cantaloupe
Češnja, kisla
Kokos, svež
Dateljni, suhi
Fige, suhe
Grozdje
Grenivka*
Melona
Limona*
Limeta
Rozine
Nektarine*
Breskev
Maline
Rabarbara
Jagode
Tangerine*
Lubenica

* Čeprav se zdi, da so citrusi kisli, v resnici ustvarjajo alkalnost v našem telesu.

ALKALNE BELJAKOVINE
Mandlji
Orehi
Proso
Tempeh (fermentiran)
Tofu (fermentiran)
Sirotka v prahu, sirotka

ALKALNO SLADILO
Stevia

ALKALNE ZAČIMBE IN PRELIVI
Cimet
Curry
Ginger/Ingver
Gorčica
Chili Pepper/ feferoni
Sol, morska
Miso
Tamari
Vsa zelišča

ALKALNO - OSTALO
Jabolčni kis
Čebelji pelod
Lecithin Granules
Melasa
Probiotične kulture
Kisli mlečni izdelki
Zelenjavni sok
Sok iz poganjkov
Sveži sadni sokovi
Mineralna voda
Alkalna voda

ALKALNI MINERALI
Cezij: pH 14
Kalij: pH 14
Natrij: pH 14
Kalcij: pH 12
Magnezij: pH 9

KISLOTVORNA ZELENJAVA
Koruza
Leča
Olive
Buče

KISLOTVORNO SADJE
Borovnice
Vloženo sadje
Brusnice
Ribez
Slive**
Suhe slive**

KISLOTVORNO ZRNJE IN IZDELKI IZ NJIH
Seme hrena
Ječmen
Otrobi pšenice
Otrobi ovsa
Koruza
Koruzni škrob
Moka iz semena konoplje
Kamut
Oves
Ovseni kosmiči
Quinoa (vrsta metlike)
Riž (ves)
Riževi kolači

Pira
Pšenica
Pšenični kalčki
Testenine
Kruhi
Krekerji, sodavica
Bela moka
Pšenična moka


KISLOTVORNE STROČNICE
Čičerika
Fižol, vse vrste
Leča
Sojino mleko
Riževo mleko
Mandljevo mleko
Soja (zrnje)

KISLOTVORNI MLEČNI IZDELKI
Maslo
Sir
Sladoled
Različni sheaki

KISLOTVORNI OREŠČKI IN MASLA
Indijski orešček
Arašidi, kikiriki
Arašidevo maslo
Oreh
Pecan

ŽIVALSKE BELJAKOVINE , KI POVZROČAJO KISLOST TELESA
Slanina
Govedina
Krap
Školjke
Krap
Ribe
Jagnjetina
Jastog
Organsko meso
Ostrige
Ščuka
Svinjina
Zajec
Losos
Sardine
Klobase
Ostrige
Škampi
Tuna
Puran
Teletina


KISLOTVORNE MAŠČOBE & OLJA
Avakadovo olje
Maslo
Koruzno olje
Konopljino olje
Laneno olje
Mast
Olivno olje
Sončnično olje
Sezamovo olje


KISLA SLADILA
Rožič
Sladkor
Koruzni sirup

KISLI ALKOHOL
Pivo
Žganje
Liker
Vino

OSTALA KISLA HRANA
Ketčap
Kakav
Kava
Kis
Gorčica
Poper
Sodavice

KISLE KEMIKALIJE IN ZDRAVILA
Aspirin
Kemične snovi
Zdravila
Pesticidi
Herbicidi
Tobak

KISLI
JUNK FOOD
Coca-Cola: pH 2
Pivo: pH 2.5
Kava: pH 4


** Čeprav so alkalne, na telo delujejo kot kisle.

 

 

 

NEPOZNANA HRANA

 Obstaja več inačic kisle in alkalne hrane. Označena hrana ponekod spada med kisle, spet drugod med alkalne. Za zdravo prehrano se ni treba popolnoma držati razpredelnice, toda večji del prehrane naj bo alkalna. *

 

Šparglji
Brazillski oreščki
Brstični ohrovt
Ajdova moka
Piščančje meso
Koruza
Skuta
Jajca
Laneno seme
Zeleni čaj
Zeliščni čaj
Med
Kombuha

 

Javorjev sirup
Mleko
Oreščki
Organsko Mmeko
(nepasterizirano)
Krompir (bel)
Bučno seme
Kislo zelje
Sojini produkti
Buče
Sončnične pečke
Jogurt

 

 

EKSTREMNO ALKALNE


Limone, lubenica

MOČNO ALKALNE  


Konoplja, fige, datelji, limete, mango, melone, peteršilj, morska trava, grozdje brez pešk (sladko), papaja, vodna kreša


Šparglji, sadni sokovi, grozdje (sladko), kivi, pasjonka, ananas, rozine, slive, zelenjavni sok, hruške (sladke)

 

ZMERNO ALKALNE


Jabolka (sladka), Alfalfa kalčki,  marelice, avokado, banane, dateljni, fige (sveže), guava, česen, grenivke, grozdje (manj sladko), zelišča, solata (glava), nektarine, breskve, hruške, buča (sladka), morska sol


Jabolka (kisla), rdeča pesa, paprika, brokoli, zelje, cvetača, ingver (sveži), solata (svetlo zelena), pomaranče, breskve (manj sladke), krompir (z lupino), buče (manj sladke), maline, jagode, kreša, sladka koruza, repa, kis (jabolčni)

 

RAHLO ALKALNE


 Mandlji, artičoke, brstični ohrovt, češnje, kokos (svež), kumarice, jajčevci, med, por, gobe, okra, olive, čebula, vložene kumarice (domače), redkvice, redkev, morska sol, začimbe, paradižnik, kis


Kostanj (suh, pečen), jajčni rumenjak (mehko kuhan), kozje mleko in sirotka, domača majoneza, oljčno olje, sojin sir, soja,sojino mleko, kalčki, tofu, paradižnik (manj sladek), kvas

 

NEVTRALNO


Maslo (sveže, nesoljeno), smetana (sveža), surovo mleko in sirotka, olja (razen oljčnega), jogurt (navadni), margarina 

 

ZMERNO KISLOTVORNO

 

Banane (zelene), ječmen, borovnice, otrobi, maslo, žitarice (nerafinirane), siri, krekerji (nerafinirani), brusnice, suh fižol, posušen kokos, beljak, jajce (celo), fruktoza, kozje mleko (pasterizirano), med (pasteriziran), kečap, javorjev sirup (neprocesiran), mleko (homogenizirano), melasa (organska), večina oreščkov, gorčica, oves (organski), olive (vložene), testenine (polnozrnata), slaščice (polnozrnate,z medom), slive, pokavka (s soljo, maslom), krompir, riž (rjavi), semena (bučno, sončnično), sojin sos, pšenični kruh (organski)

 

EKSTREMNO KISLOTVORNO

 

 Umetna sladila, govedina, pivo, kruh, rjavi sladkor, sodavice, žitarice (rafinirane), čokolada, tobak, kava, vanilijev puding (s karemelnim sladkorjem), divjačina, zdravila, droge, marmelade, žele, sadni sokovi s sladkorjem, bela moka, ribe, jagnetina, žganje, bele testenine, svinjina, perutnina, javorjev sirup (procesiran), sladkarije in kolači iz bele moke, sol (rafinirana in jodirana), vložene kumarice (industrijske), črni čaj, bel kruh, svetel kis (rafiniran), polnozrnati izdelki, vino, jogurt (s sladkorjem)

 

 

>DOMOV<