Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > on > andropavza
 
 
ANDROPAVZA
 

Tudi moško populacijo tarejo tegobe povezane z upadom proizvodnje in neravnovesjem hormonov, ki se pričnejo pojavljati po 40.letu starosti. Sintetični hormon estrogen, ki ga lahko najdemo povsod (v zraku, vodi, hrani) v razvitem svetu, tudi moškim povzroča težave, kot so impotenca, rakasta obolenja itd. Zato se tudi moški populaciji po 35.letu starosti priproča jemanje naravnega progesterona.

Ne glede na to, pa je upad določenih "moških" hormonov s starostjo povsem naravna stvar, ker pa se je življenska doba moških izredno povišala, seveda tudi starejši moški hočejo ostati aktivn na vseh področjihi dlje časa aktivni in zdravi. Zato je nujno treba poseči po naravnih hormonskih dodatkih, ki lahko ljudem omogočijo vitalnejše življenje.

Testosteron je najbolj "moški" od vseh hormonov. Študije so pokazale, da pri moških v starosti od 40-70 raven testosterona upade za 40%, to pomanjkanje pa prizadane tudi moške po 30.letu starosti (10-15% moške populacije), predvsem zaradi stresa, življenskih okoliščin, zaradi jemanja določenih zdravil, depresije itd. To pomanjkanje se ne čuti samo pri spolnem življenju, ampak tudi pri tekmovalnosti v službi in življenju nasploh ("življenska energija").
Klinična študija iz leta 1986 je pokazala, da v resnici nivo testosterona ne upade, ampak se zmanjša raven testosterona, ki se svobodno giblje po telesu, saj ga vse bolj in bolj obdaja albumin, ki preprečuje telesu, da ga uporablja. Te spremembe se dogajajo pri moških v srednjih letih in je posledica naravnega kemičnega procesa imenovanega s kratico SHBG. Prosti testosteron stimulira možgansko središče za spolno (življensko) slo. Mladi oves in kopriva v kombinaciji imata sposonost 'osvobajanja ' testosterona, to potrjujejo številne študije, ki so ugotovile, da zvišajo količino prostega testosterona kar za 105%! Ljudje, ki jemljejo naravne preparate iz teh dveh rastlin, doživljajo izredno poživljajoče seksualne izkušnje. Poleg spolne sle pa ti dve rastlini vplivata tudi na raven življenske energije pri ljudeh.
Priporočilo: ekstrakt divjega ovsa in ekstrakt koprive, oba zvišata raven testosterona v telesu po povsem naravni poti, saj sproščata prosti testosteron in preprečujeta, da se pri moških testosteron spremeni v dihydrotestosteron. Za moške se tudi priporoča jemanje cinkovih dodatkov, ki tudi preprečujejo nastanek dihydrotestosterona.

Rastni hormon (RH).Že zelo dolgo je poznan kot hormon, ki pomlajuje. Rezerviran je bil zgolj za premožneže, saj je bil zelo drag in dobiti ga je bilo moč samo s strani zdravnikov, v obliki injekcij. Zdaj pa je na razpolago tudi nam ostalim, oz. njegova alternativa.
Vsi hormoni delujejo na način, da telesu "povedo" kdaj in kaj mora početi, nekakšno informacijsko središče za celo telo. Če se npr. prične adrenalin izločati, je to znak, da mora srce pospešiti svoje delovanje in žile se morajo zoožiti (zviša se krvni pritisk). RH v bistvu pošilja 10-24 mikroimpulsov preko celega dneva (predvsem zvečer) vsem telesnim funkcijam, ki so povezane s staranjem ter vzpodbuja izločanje nekaterih hormonov, kot sta DHEA in melatonin, in še drugim delom endokrilnega sistema. Pri celi stvari je zanimovo dejstvo, da na tak način RH vzpodbudi tudi dodatno izločanje RH.

Človeški RH so včasih pridobivali iz človeških trupel. Tak način pridobivanja je bil zelo drag, da o moralnosti takega početja sploh ne govorimo, poleg tega pa so bili poznani tudi negativni stranski učinki, ki so bili podobni simptomom "norih krav". Kasneje pa je raziskovalcem uspelo pridobiti RH s kombinacijo DNK tehnologije, tako pridobljen RH je identičen človeškemu RH. Kljub temu pa so nastale druge težave s tem hormonom, saj so njegove molekule prevelike, zato ga ni moč jemati oralno, ampak zgolj z injekcijami.
V zadnjem času se je na tržišču pojavil RH, ki uporablja alternativne metode pridobivanja – iz rastlin. Homeopati uporabljajo močno razredčeni (homeopatski) pravi RH in rezultati so zelo dobri. Drugi RH je sicer dražji (vendar še vedno cenovno dosti bolj ugoden, kot prej navedeni), vendar se ga jemati oralno. Njegova prednost tiči v tem, da pomaga tudi tistim posameznikom, katerih žleze ne morejo več producirati lastnega RH.
Uspešnost RH pri pomlajevanju se meri na podlagi meritev izločanja IGF-1 (Insulin-like Growth Factor) v ledvicah, če produkcija preseže vrednost 20%, potem govorimo o uspešnem delovanju RH v smislu zaustavljanja procesa staranja.
Nekatere študije so pokazale, da lahko zvišana raven IGF-1 zviša rizik povečane prostate in posledično nastanek raka, toda ocena teh študij v bistvu ne more potrditi teh rezultatov. Z leti se naravno izločanje RH in IGF-1 zmanjšuje, povečana prostata in rak na prostati se pojavi šele v kasnejših letih, sledi torej logični zaključek, da so dokazi ravno nasprotni, več hormona – manj težav pri prostati.
Rastnemu hormonu so pripisovali skoraj "čudežne" lastnosti, saj naj bi oseba, ki bi redno jemala ta hormon, postala skoraj nesmrtna in skoraj večno mlada. Seveda je to pravljica, toda ne smemo zanemariti dejstva, da ima RH v resnici veliko zelo dobrih lastnosti, ki jih je skoraj nemogoče v celoti popisati. Med njimi pa je nekaj izredno pomembnih za vsakega človeka: znižuje (uravnava) krvni pritisk; izboljša ravnotežje holesterola; ojača kosti; izboljšana rast las; pomladi kožo; ojača delovanje srca; izboljša delovanje ledvic; izdatno okrepi imunski sistem; zopet povrne normalno (rast) težo srca, jeter, ledvic, vranice in drugih organov, ki se z leti skrčijo; izboljša spolno moč; zniža zamaščenost tkiva za skoraj 15% po 6-ih mesecih jemanja, ne da bi potrebovali shujševalno dieto; odpravi celulit pri ženskah; zviša nivo življenske energije…
Večina preparatov na svetovnem tržišču dosega te rezultate, boljši med njimi dosegajo celo 100% zvišanja nivoja IGF-1 v telesu. Vendar se moramo spomniti, da je dosti uspešnejša telesna aktivnost, ki te številke močno preseže, že 30 minutna aerobna vadba zviša raven hormona za 100%, intenzivnejša vadba (dvigovanje uteži) pa neverjetnih 400-800 %!
Priporočilo: RH, ki se izdeluje na osnovi aminokislin, je v primeru, da se vaš RH še vedno producira, zelo učinkovit (toda manj , kot tisti, ki ga vbrizgujejo z injekcijami) in nima nikakršnih negativnih stranskih učinkov. To enako velja za homeoptski in za RH, ki se ga pridobiva iz rastlin. Slednji je tudi najboljši. Priporoča se vsem starejšim od 35 let. Ne pozabimo – aerobna telesna vadba zadevo dodatno zelo izboljša!

DHEA. Dehidroepiandrosteron velja za hormon moške moči. V absolutni primerjavi z drugimi hormoni je to snov, ki jo človeško telo proizvaja v največji količini: nadledvična skorja moškega je proizvede skoraj 25 do 30 mg dnevno. Kot vsi hormoni iz skupine steroidov, DHEA nastane iz holesterola.
* Več moči in energije
DHEA z zaviranjem proizvodnje kortizola zmanjšuje nepotrebno potrošnjo energije v telesu. Moški z visokim nivojem DHEA ne le, da izžarevajo več energije in moči, temveč nevrotropni (v živčni sistem usmerjeni) učinek DHEA krepi in koristno vpliva tudi na njihove umske sposobnosti,
kot so sposobnost zaznavanja, zmožnost pomnenja in druge kognitivne lastnosti.

* Več moči in energije
DHEA z zaviranjem proizvodnje kortizola zmanjšuje nepotrebno potrošnjo energije v telesu. Moški z visokim nivojem DHEA ne le, da izžarevajo več energije in moči, temveč nevrotropni (v živčni sistem usmerjeni) učinek DHEA krepi in koristno vpliva tudi na njihove umske sposobnosti,
kot so sposobnost zaznavanja, zmožnost pomnenja in druge kognitivne lastnosti.
* Manj obolenj srca in ožilja
Tveganje za razvoj obolenj srca in ožilja se pri normalnem ali povečanem nivoju DHEA zmanjša. Tudi stopnja smrtnosti je v tem primeru nižja kot pri nezadostni ravni DHEA.
* Telesna teža ni presežena ali pa je samo neznatno večja
DHEA v telesu podpira razgradnjo maščobnih tkiv.
* Izboljšana imunska funkcija
Dehidroepiandrosteron krepi imunsko odpornost moškega.
* Zavira stres
DHEA zadržuje izločanje stresnega hormona kortizola, ki požene v višino krvni tlak in utrip.

Izdelki, ki olajšajo posledice andropavze:

- DHEA

- PROGESTERONE CREAM

- L-arginin - za večjo spolno moč in boljši imunski sistem ter zdravo srce in žilje

 

 
>DOMOV<