Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > FDA prepovedala antibakterijska mila

FDA končno prepovedala uporabo antibakterijskih mil


anti sopa

Prejšnji teden je ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) prepovedala uporabo antibakterijskih mil, ker niso nič boljše ali varnejše od navadnega mila!

Nekaj let nazaj je v svetu vladal lažni preplah, da vso svetovno populacijo ogrožajo mutirani virusi gripe, ki naj bi se prenašali z živali na človeka („ptičja gripa“, „prašičja gripa“,...), velike farmacevtske družbe so na tržišče pričele pošiljati nepreverjena cepiva, ki so jih po hitrem postopku 'blagoslovile' zdravstvene agencije, saj so bile slednje „prepričane“, da nas lahko le še s pravočasnim cepljenjem obvarujejo pred to katastrofo. Na koncu se je izkazalo, da je bilo vse skupaj le „nateg“. Ta dogajanja pa so s pridom zopet dodatno izkoristile farmacevtska in kozmetična podjetja, ki so tržišče preplavili z antibakterijskimi mili, saj naj bi taka mila preprečevala okužbe z gripo v vsakdanjem socialnem življenju. V medijih so objavljali raziskave, ki so pokazale, koliko kužnih organizmov se nahaja na kljukah na vratih javnih prostorov, zato so nas opozarjali, naj si vedno hitro umijemo roke z dezinfekcijskimi sredstvi, da ne bi postali žrtve kake okužbe.

Alternativna medicinska skupnost že dolgo opozarja na dejstvo, da pretirana higiena in nekatera zdravila (antibiotiki!) škodujejo, saj nediskriminatorno pobijajo bakterije, ki so za naš imunski sistem izrednega pomena. To sem omenil tudi v članku "Cuzanje prstkov in grizenje nohtov" . Nedavna odločba FDA pa je sedaj potrdila, da smo ves čas imeli mi prav. In kaj so povedali v zagovor tej prepovedi?

V antibakterijskih milih se nahaja več sestavin, poročilo pa pravi, da je Agencija prepovedal uporabo devetnajstih aktivnih sestavnih komponent, vključno z triclosanom in triclocarbanom, ki se jih največ uporablja.

Že lani je bila objavljena raziskava, ki so jo objavili v Journal of Antimicrobial Chemotherapy in je nastala na Univerzi Severna Karolina. Primerjali so učinkovitost mila, ki je vseboval triclosan, z navadnim milom. Teste so opravili tako v laboratoriju kot tudi na človeških rokah. Za testiranje so uporabili tipično bakterijo, ki lahko v primeru okužbe oslabi človekov imunski sistem. Rezultat: ni bila opažena nikakršna razlika.

Potem so v laboratoriju uporabili še 20 različnih bakterij, ki so jih skušali uničiti z milom, ki je vseboval triclosan. Šele po devetih urah je bila opažena neka dejavnost s strani tega dezinfekcijskega sredstva.

Tudi številne druge raziskave niso pokazale, da bi antibakterijska mila imela večji učinek na bakterije kot navadno milo, le delujejo nekoliko drugače. Navadna mila mehanično odstranijo bakterije, dezinfekcijska vsebujejo kemikalije, ki lahko ubijejo ali pa oslabijo bakterije.

Triclosan je bil prvič registriran leta 1969 in od takrat naprej, so ga množično pričeli uporabljati za mila, kozmetiko in v čistilnih sredstvih.

Toda izkazalo se je, ne le da je navadno milo enako učinkovito kot te kemikalije, temveč da je triclosan slabša izbira, saj bakterijam zviša odpornost na antibiotike, vpliva na hormonsko ravnovesje (na živalih) in pobija alge.

Izkazalo se je tudi, da se zaradi pretirane uporabe preko odpadnih voda triclosan nabira v jezerih in v rekah. Zato je Minnesota leta 2014 kot prva ameriška zvezna država prepovedala uporabo triclosana.


>DOMOV<