Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > artritis >
 

Vnetje sklepov


  Vsakdo se sreča z bolečinami v sklepih, bolečine sčasoma preidejo, včasih moramo pojesti tudi kako tableto, pa čeprav samo aspirin. Toda določen odstotek populacije ima hujše probleme z bolečinami v sklepih, imajo kronične bolečine.


     Revmatoidni artritis (RA)
  Ljudje večkrat povsem napačno bolečine v sklepih in v kosteh, ter mišicah imenujejo revma. RA je v glavnem avtoimuna bolezen, ko T-celice ubijalke, ki so del imunskega sistema, pričnejo napadati hrustanec v sklepih. Posledica teh napadov je vnetje sklepov in uničenje. Največkrat je vzrok za tako obnašanje T-celic - napadalna bakterija.
Pri RA je možen nenaden, akuten ali počasen, postopen začetek. Običajno gre za boleče otekline sklepov, zlasti na rokah (zapestja, mali sklepi rok), izvzeti pa so zadnji členki prstov rok. Poleg tega je sklepno vnetje običajno obojestransko, torej simetrično. Z rok se lahko širi na stopala in pozneje na velike sklepe, izjemoma na hrbtenico. To je bolezen, ki zajame veliko sklepov, kar imenujemo poliartritis. Običajno se pojavlja tudi izrazita jutranja okorelost, ki traja več kot eno uro, včasih pa so prisotni sistemski znaki, kot so slabo počutje, povišana telesna temperatura, neješčost, hujšanje in utrujenost. Ko bolezen zdravimo, se ti znaki lahko umirijo. Poleg sklepne prizadetosti je možna tudi prizadetost obsklepnih delov, kot so kite, kitne ovojnice in sluzne vrečke, tako da se potem vnetje širi še na obsklepne dele. Včasih pride do prizadetosti mišic, ki se pojavlja tudi takrat, ko so sklepi otekli in so bolniki slabo telesno dejavni. Možne so tudi spremembe po koži zaradi vnetja malih žil, podkožni vozliči, redkeje so prizadeti notranji organi.
Zdravljenje, oziroma lajšanje tegob RA, je skoncentrirano na ugašanje (nepravilnih) imunskih procesov in vnetja, vendar ta pristop ni preveč uspešen.
  Alternativna medicina ima drugačen pristop, namesto da poskuša zaustaviti imunske reakcije celega telesa, se koncentrira zgolj na imunske celice, ki so odgovorne za neobičajno reakcijo. To pa je možno zgolj s specifičnimi sekvencami dogodkov v prebavnem traktu. Študije so pokazale, da že majhne količine naravno pridobljenega kolagena II, lahko sprožijo take dogodke.
  Treba pa je poudariti, da je potrebno v tem boju uporabiti več orožij, kot bi si človek mislil. In to iz razloga, ker smo ljudje različni. Nekatere stvari so pri nekomu takoj uspešne, pri drugemu pa zadeva ne deluje, to pa zaradi tega, ker je vzrok za nastanek RA lahko povsem različen.

1. Avocado Soy Unsaponifiables (ASU)

 Aggrecan je naziv za majhne bio-kemijske molekule, ki se nahajajo v kosteh, in tvorijo do 10% suhe snovi v kosteh (v dolgih kosteh je 75% vode). Njegova vloga v hrustancu sklepov je odločilna. Primer: ko sedimo, je v sklepnem hrustancu največ vode, ko pa vstanemo, prične teža našega telesa močno pritiskati na sklepe (hrustanec), zaradi tega stisnemo vodo iz sklepov (osmoza). To traja toliko časa, dokler sklepi na podlagi osmoze pristiska ne izravnajo. Ko zopet sedemo, se v sklepnem hrustancu prične nabirati voda. Več ko imamo agrrecana, bolje funkcionira naše telo. Ta snov je pomembna tudi za razvoj možganov in hrbtenjače. Chondroitin sulfat ima to lastnost, da vrednosti aggrecana v našem telesu zviša, zato je nekaterim bolnikom dovolj, da jemljejo te dodatke in težave izginejo. Obstajajo pa še bolj učinkovita sredstva.
  V Belgiji, na Univerzitetni bolnišnici v Liegu, so pred nekaj leti opravili raziskavo, v kateri so uporabili koncentrirani ekstrakt (ASU) iz avokadovega in sojinega olja (1:2). Ugotovili so, da ASU ekstrakt obnovi sintezo aggrecana, ki jo je preprečeval interleukin-1-beta (eden izmed glavnih povzročiteljev vnetja). Pokazalo se je, da ASU zmanjša raven še drugemu vnetnemu faktorju, imenovanega MMP-3. Pri nas v Evropi se zdravilo iz prečiščenega ASU-ja uporablja za zdravljenje osteoartritisa, mnogo raziskav je potrdilo njegovo učinkovitost. Da ne bo pomote - ASU ni preprosto olje iz avokada in soje, ampak je zadeva dosti bolj kompleksna.
ASU lahko jemljejo tudi tisti, ki trpijo za revmatičnim artritisom (RA).


2. UC-II naravno pridobljen piščančji kolagen


  Čeprav ASU gradi in popravlja hrustanec v sklepih, pa še vedno nismo rešili bistvenega problema - nepravilna imunska reakcija.
UC-II pridobivajo iz hrustanca piščančjih prsnic (sternum) in njegovo pridobivanje je izredno drago (1kg=17.000$). K  sreči je dovolj 10 mg na dan. Opravljeno je bilo veliko študij, ki so dokazale učinkovitost piščančjega kolagena pri reprogramiranju imunskih reakcij v sklepih (RA).


3. Ingver


  Poznamo dva cyclo-oxygenase (COX) encima v telesu: COX-1 and COX-2. COX-1 encim najdemo skoraj povsod po telesu in je nujno potreben za različne notranje funkcije, medtem ko ima COX-2 encim povsem druge zadolžitve. Je nujno potreben pri vnetnih procesih. Zato zdravniki bolnikom, ki trpijo za RA in drugimi kroničnimi vnetji, dostikrat predpišejo zdravila z COX-1 (Celebrex, Vioxx), ki pa imajo lahko hude stranske učinke (infarkt, možganska kap). Na srečo pa ima ingver podobne učinke in to brez stranskih učinkov. Ingver je sicer poznan kot sredstvo proti slabosti, zdaj pa so klinične raziskave pokazale, da ima tudi močne protivnetne sposobnosti, poleg tega pa še lajša bolečine in otekline.


4. CMO (cetyl myristoleate)


  Cetyl myristoleate (CMO) , ime za cis-9-cetyl myristoleate. Je povsem naravna srednja veriga maščobnih kislin, ki jih najdemo pri nekaterih živalih (govedo, kit, miš..), toda ne pri ljudeh. CMO je odkril leta 1972 Harry W. Diehl, ki je preučeval zdravila proti vnetju na preizkusnih živalih. Ugotovil je, da CMO pri švicarskih albino miših preprečuje vnetje, ki ga je vnesel (RA) v te miši . Enako se je zgodilo tudi pri podganah.
  Raziskave so bile potem opravljene tudi na ljudeh. Ugotovili so, da CMO pri ljudeh z RA izboljša stanje.


5. 5-LOXINR


  Posušen ekstrakt boswellia serrate (bosvelija) so uporabljali za zdravljenje vnetij že pred tisočletji. V zadnjem času pa so to rastlino pričeli intenzivneje preučevati. V Indiji so npr. ugotovili, da je mnogo učinkovitejša od standardnih zdravil pri RA in to brez vseh škodljivih stranskih posledic.
  Boselija učinkuje povsem drugače, saj preprečuje delovanje LOX encimov, ki aktivno sodelujejo pri razvoju vnetnih procesov in bolezni. Ugotovili so, da bosvelija pomaga tudi veznemu tkivu, ki ga uničujejo določene oblike tumorjev. Pomaga pri celi vrsti bolezni, ki so povezane z različnimi vnetnimi procesi. Boselija izboljša tudi prekrvavitev sklepov in okrepi oslabljene žile.
  5-LOXIN  je patentiran ekstrakt boselije, ki omogoča manjši vnos substance ( 100 mg), obenem pa je njen učinek dosti močnejši.

Drugi dodatki:
Vzpodbujevalci imunskega sistema in uničevalci patogenov

 Uradna medicina šele v zadnjem času počasi spoznava, da so revmatoidni procesi v glavnem povezani s slabšim imunskim sistemom, kar so drugi že zdavnaj vedeli. Razsikava na kliniki Mayo je nedvoumno zaključila, da so za RA odgovorne bakterije. Najnovejša raziskava pa je ugotovila - za 50% vseh kroničnih bolezni odgovorna infekcija mycoplasme, vključno z artritisom.


Glucosamine in chondroitin sulfat nista zdravili, toda 1,000-2,000 mg na dan lahko prinese bolnikom olajšanje.

glukozamin- Glucosamine in chondrotin/MSM
Sistemski proteolitični encimi so lahko zelo učinkoviti pri zmanjšanju vnetja po vsem telesu. To lahko zaustavi nadaljevanje teh procesov, pa tudi olajša bolečine.


Omega-3 maščobne kisline so tudi v pomoč pri zmanjšanju vnetij.


msmMSM je naravna žveplova spojina, ki jo najdemo v telesu, pa tudi v nekateri hrani. Če jemljemo MSM dodatke, si bomo na tak način močno zmanjšali vnetni proces v sklepih.

dmso - DMSO - dimetil žveplov dioksid je naravna molekula, ki ima sloves čudežnega zdravila. Ima podobne lastnosti kot MSM, vendar je njegovo delovanje širšega spektra...

 

>DOMOV<