Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > karnozin

Staranje & zavrtimo urine kazalce nazaj

narcis

Konec starosti

Ne verjamem v čudežna zdravila. Zame še vedno velja, da si močen toliko, kot je močan najšibkejši člen. Kljub temu pa menim, da to kar sledi, je zelo pomembno odkritje proti staranju .

Kaj je staranje?

Najboljše je začeti na začetku. Kaj je staranje? Zakaj se staramo? V bistvu obstaja veliko faktorjev, ki prispevajo k staranju (škoda s strani prostih radikalov, hormonske spremembe, itd...) in vsi nas postarajo. Obstajata pa dva vzroka staranja, ki sta bila do sedaj "nedotakljiva":

 • Hayflickova limita in

 • glikacija beljakovin

Hayflickova limita: življenjska doba celice

Hayflickova limita je pred 40-timi leti dobila ime po njenem odkritelju. Kratek opis - celice imajo le omejeno zmožnost delitve v človeškem življenjskem ciklusu. Njihova sposobnost delitve se razlikuje od ene vrste celic do druge. Ko odrastemo (po puberteti) je za polovico njih to že konec. V zreli dobi obstaja zgolj še 20-39% celične kapacitete delitve. Takrat se prične staranje, ki se konča s smrtjo.

Ta limitirana sposobnost celic, da se delijo naprej, se imenuje Hayflickova limita. V bistvu Hayflickova limita določa življenjsko dobo na celičnem nivoju. Z vsako delitvijo obstaja vse manj možnosti, da se bo celica še delila, dokler se delitev dokončno ne preneha, kar imenujemo senescenca.

Senescenca je zadnja stopnja pred dokončno smrtjo celice. Toda scenescenčne celice so še vedno žive, z aktivnim metabolizmom, le deliti se ne morejo več. Kar pa je najpomembnejše, njihove karakteristike so tiste, ki nas najbolj motijo v starosti, kot je na primer nagubana koža.

Kako se celice starajo?

Ko se celice približujejo Hayflickovi limiti, se njihova delitev upočasni. Prevzemajo različne nepravilne oblike. Namesto linearnega vzporednega razvrščanja, se pričnejo strnjevati v granularne oblike, izgubljajo svojo normalno velikost in obliko. Tak neurejen videz celic imenujemo senescentni fonotip, katerega glavna značilnost je, da se njihove funkcije ugašajo in DO PRED KRATKIM JE VELJALO, da se ta proces ne da ustaviti, kaj šele spreobrniti.

Presenetljiva novica : pomlajevanje je možno

Izkazalo se je, da se da te starostne procese NA HITRO SPREMENITI, oz. spreobrniti nazaj! In to lahko dosežemo tako na nivoju celice kot tudi na nivoju organov. V bistvu lahko spremenimo naš izgled in naše počutje, s tem mislim na kožo, lase in energetski potencial. In seveda - lahko se pomladimo in živimo dlje časa.

Kaj je skrivnost tega?

Snov o katerimi govorim je L- karnozin. V naravni obliki nastane ob kombinaciji dveh aminokislin - alanina in histadina, kar so v Rusiji odkrili že na začetku 20.stoletja. Ker so bile v glavnem vse raziskave opravljene v Rusiji (SZ), se o tem v ZDA ni kaj dosti vedelo. Sedaj pa potekajo intenzivne raziskave tako v ZDA kot tudi drugod po svetu in preverjajo rezultate, ki so jih dosegli v Rusiji že mnogo prej, opravili pa so tudi popolnoma nove raziskave.

Predvsem so cel niz presenetljivih eksperimentov opravili v Avstraliji in ti so nedvomno dokazali, da karnozin pomladi celice, ki so bile že na pragu senescence. Kultura celic s karnozinom so živele dlje časa in obdržale so mladostni videz in vzorec rasti.

Verjetno pa je najbolj vznemirljiva ugotovitev pri teh študijah ta, da lahko karnozin resnično SPREMENI TOK staranja senescentnih celic.

Obrat starostnih procesov

Ko so znanstveniki senescentne celice dali v kulturo, ki je vsebovala karnozin, so te celice pokazale pomlajen videz in ponavadi tudi večjo zmožnost nadaljnje delitve. Ko pa so te celice premestili v kulturo, kjer je bilo pomanjkanje karnozina, so se znaki senescence kmalu zopet pojavili. Te celice so večkrat premeščali iz ene kulture v drugo in vedno se je pomlajevanje zgodilo v NEKAJ DNEH.

Daljša življenjska doba celic

Dodatno pa je medij z višjo vsebnostjo karnozina podaljšal življenjsko dobo celic, tudi tistih starih.

Ko so znanstveniki vzeli stare celice, ki so za seboj že imele 55 delitev, in jih premestili v medij z karnozinom, so dosegle do 70 delitev, medtem ko so ostale dosegle le od 57 - 61 delitev. To pomeni za skoraj četrtino več delitev.

Toda v smislu življenjske dobe celic, je to pomenilo neverjetnih 300%! Celice v mediju z karnozinom so doživele 413 dni, tiste iz kontrolne skupine pa zgolj od 126 - 139 dni.

Podaljšana pričakovana življenjska doba

To si je težko predstavljati. Toda, do sedaj smo govorili zgolj o celicah. Kaj pa pomeni karnozin v realnem življenju?

Ruski znanstveniki so pri poskusih na laboratorijskih miših ugotovili, da se lahko njihova življenjska doba podvoji, če so jim dajali karnozin, v primerjavi s tistimi, ki tega niso prejemale. Karnozin je tudi na zunaj občutno zmanjšal "starostna znamenja".

Miši so resnično imele mlajši videz. 44% miši, ki so prejemale karnozin, so imele na starost bleščeče kožuščke, pri ostalih se je to zgodilo le pri 5%. To predstavlja za 900% več možnosti, da bodo imele mladostni videz na stara leta.

Zopet mladostno počutje

Naslednja pomembna razlika med tistimi, ki so prejemale karnozin in ostalimi je v njihovem obnašanju. Zgolj 9% iz kontrolne skupine se je na starost obnašalo mladostno, pri tistih, ki so prejemale karnozin, pa je ta odstotek bil bistveno večji - 58%, kar pomeni 600%.

Močan antioksidant

Preprosto, karnozin je eden najmočnejših antioksidantov, kar jih poznamo. Je tudi izreden uničevalec težkih kovin, je mogočen avto-regulator. In edini protein, ki lahko prepreči in spreobrne glikacijo ali navzkrižno povezovanje.

Auto-regulator

Karnozin ima neverjetno sposobnost, da zaduši tiste procese v telesu, ki so pretirano aktivni, in da vzpodbuja tiste, ki so premalo. Na primer: karnozin redči kri takrat, kadar je ta pregosta, in jo zgosti, kadar je preredka. Ali pa, vzpodbuja imunski sistem, kadar je ta "zaspan" (staranje), ali pa ga umiri, če je ta pretirano aktiven (alergije).

In celo: verjetno ima karnozin sposobnost, da normalizira valovanje v možganih.

Proteinska glikacija : sladkor in staranje

Glikacija je nenadzorovana reakcija sladkorjev z beljakovinami. To je podobno karmelizaciji sladkorja, kadar sladkor segrevamo. Resnično je glikacija to, da pri presežku sladkorjev ti karmelizirajo beljakovine v našem telesu. To je pomemben činitelj starostnih procesov ter uničujoč pri sladkorni bolezni.

Naše telo je v glavnem zgrajeno iz beljakovin. Te snovi so najbolj odgovorne za vsakodnevne telesne funkcije. Zato vse tisto, kar zmanjša učinkovitost beljakovin, dramatično vpliva na telesne funkcije in na videz telesa.

Zaradi destruktivnega delovanja sladkorjev in aldehidov, lahko privede do uničujočih sprememb s staranjem. To je najpomembnejši vzrok ne samo pri staranju, temveč tudi pri podobnih procesih, kot je to gubanje kože, kataraktu ter pri destrukciji našega živčnega sistema predvsem v možganih. Študije so pokazale, da je karnozin učinkovito sredstvo proti vsem tem različnim oblikam spremenjenih proteinov.

Modifikacija beljakovin za dolgo življenje

Kot sem že bil povedal - staranje je v tesni povezavi z poškodovanimi celičnimi proteini. Toda karnozin zaščiti beljakovine v celicah na vsaj dva načina:

 1. Kot prvo - veže se na karbonilne (ali pa aldehidne) skupine, ki bi se drugače same vezale na beljakovine, jih napadle.

 2. Kot drugo - deluje antioksidacijsko in s tem preprečuje formacijo oksidiranih sladkorjev, imenovanih Advanced Glycosylation End-products ali AGE (napredujoča glikosilacija končnih produktov). To je v bistvu karmelizacija, ki sem jo že prej omenil. Skratka, manj AGE-ja v našem telesu, mlajši smo.

Oba procesa imata pomembno vlogo pri pomlajevalni terapiji. Ključno vlogo pri tem ima karnozin, ne samo s tem, da preprečuje nastanek navzkrižnih povezav, ampak tudi eliminira navzkrižno povezovanje, ki so se pred tem tvorile v beljakovinah, s tem pa povrne normalno delovanje celične opne.

Alzheimerjeva bolezen

Karnozin dokazano zmanjša ali pa popolnoma preprečuje poškodbe celic s strani beta amiloida, enega primarnih rizičnih faktorjev za nastanek Alzheimerjeve bolezni. Prisotnost beta amiloida vodi do poškodb živcev in arterij v možganih. Karnozin blokira in deaktivira beta amiloid. Skratka zaščiti tkivo živčevja pred demenco. Ključno pri karnozinu je to, da poleg zaščite pred navzkrižnimi povezavami, ki nastanejo v beljakovinah, obnovi normalno delovanje celične opne. In resnično to doseže ne samo v možganih, ampak tudi v vseh organih, vključno z kožo. Zapomniti se je treba, da poškodovana koža ni samo vprašanje kozmetike. Tovrstna poškodba je indikator različnih vrst poškodb, ki se odvijajo tudi v drugih organih v telesu - vključno z očmi in možgani.

Obrat staranja

Raven karnozina v našem telesu je neposredno povezana z dolžino in kakovostjo našega življenja. In ker ta raven z leti upada, z jemanjem dodatkov karnozina lahko močno upočasnimo starostne procese.

Rezultati

Čeprav je res, da bo veliko oseb, ki jemlje prehranske dodatke karnozina, opazile mnoge spremembe - od bolj mladostne kože, do večjega energetskega naboja - pa na zadevo ne smemo gledati zgolj kratkoročno. Če boste opazili hitre spremembe na bolje, jemljite to kot dodaten bonus.

Razlog, zakaj bi začeli jemati karnozin dolgoročno, niso te kratkoročne spremembe, ampak dolgoročna zaščita proti škodi, ki nastaja zaradi starostnih procesov.

Uporaba karnozina

Nekateri strokovnjaki svetujejo zgolj 50- 100 mg karnozina na dan. Spet drugi pravijo, da če dnevno ne jemljete vsaj 1.000 mg karnozina, potem zadeva ne bo pomagala, saj naše telo kakih 500 mg porabi za druge stvari.

V resnici pa so vsi ti strokovnjaki spregledali staro resnico, da med ljudmi obstajajo razlike, zato ne sme obstajati zgolj enotno predpisana doza. Na primer:

 • starejši ko smo, več ga potrebujemo

 • če jeste pretežno vegetarijansko hrano, potem ga potrebujete več

 • če ste diabetik, ali pa imate zvišan sladkor, ga potrebujete več

Sam menim, da je najprimernejši odmerek 500 - 750 mg na dan.

Če ste mlada in zdrava oseba, ki je meso, potem je 200 mg primerna doza. S staranjem se pričnejo kazati znaki staranja, ali glikacija, zato se zdi primeren dnevni vnos do 1.000 mg, lahko pa celo do 1.500 mg.

Varnost

Študije so pokazale, da je karnozin povsem varen celo pri dnevnem vnosu 100 gramov (100.000 mg). Zelo omejeno število oseb pa je pri dnevnem vnosu 1.000 mg čutilo zbadanje v mišicah. Skratka, jemljite toliko kot vam ustreza, zaradi tega ne boste imeli nikakršnih težav, zgolj koristi.

Pomembno

Kot sem že uvodoma povedal, sam ne verjamem v čudeže. Tisto kar sem se naučil v svojem življenju je (šibki člen), da je treba na svoje zdravje gledati bolj kompleksno, da se moramo držati pravil o zdravem načinu življenja, ki nam omogoča dolgo in zdravo življenje.

Vsekakor pa mislim, da ko enkrat resnično razumeš delovanje karnozina in njegovo vlogo v našem telesu, potem ti ne preostane drugega, kot da prideš do zaključka, da je karnozin daleč najpomembnejši samostojni faktor pri zaustavitvi kazalcev biološke ure in celo pri tem, da je možno njihovo smer obrniti nazaj v drugo smer.

Manjkajoči člen

Kljub izrednemu pomenu karnozina pa obstaja "vrzel" v njegovi izrabi. Imenuje se lipofuscin.

Lipofuscin je starostni pigment, ki ga najdemo v starajočih se možganih ter seveda tudi v drugem tkivu npr. na koži. Ni nevaren, je pač stranski produkt škodljivih reakcij, ki so se odvijale v našem telesu. Eden izmed stranskih produktov škodljivega delovanja prostih radikalov in beljakovinskih poškodb (oba pojava sta povezana z karnozinom) je lipofuscin.


Ostanki lipofuscina na srčni mišici (slika)

lipofusin


Če jemljemo karnozin kot dodatek, se zgodi nekaj drugega. Karnozin se hitro veže na aldehide in s tem prepreči njihovo škodljivo delovanje na beljakovine. Stranski produkt te reakcije je lipofiscin. Zopet imamo torej opravka z lipofuscinom, ki pa je tokrat nastal zaradi ZAŠČITE pred poškodovanjem beljakovin. V bistvu zamenjamo poškodbe beljakovin z lipofuscinom.

Kot sem že prej povedal, - lipofuscin ni nevaren. Toda, če se ta sčasoma akumulira (ta proces se pospeši, če jemljemo dodatke karnozina), lahko prične ovirati normalno delovanje celic in organov. Ne glede na vzrok, zaradi katerega nastajajo, se jih hočemo znebiti.

DMAE


Po vsaki definiciji je DMAE odličen partner karnozina pri njegovem proti-starostnem delovanju. Prvič, ojača njegovo proti-starostno delovanje, poleg tega pa še ponuja svoje komplementarne koristne učinke.

Kaj je DMAE?

DMAE je okrajšava za dimetil-amino-etanol, naravno hranilo, ki vzpodbuja sintezo acetilholina (Ach). Pravilna raven Ach-ja je pomembna za pravilno delovanje spominskega centra. DMAE, ki ga običajno v majhnih količinah najdemo v naših možganih, ima sposobnost izboljšati delovanje možganov, če se ga dodaja kot prehranski dodatek, kar so pokazale klinične raziskave.

DMAE ojača karnozin

Ena najpomembnejših lastnosti DMAE je v tem, da odstrani akumuliran lipofuscin iz organizma - od nevronov v možganih, iz kože in iz vseh organov. Karnozin dopolnjuje s tem, da tudi sam prepreči navzkrižno povezovanje beljakovin in jih celo povrne v normalno stanje, kar omogoča njihovo daljšo življenjsko dobo.

Mnogi poznajo uspeh romunske znanstvenice Ane Aslan, ki je pred davnimi leti ustvarila zdravilo GH3 ali procaine (Gerovital). Kar pa večina ljudi ne ve, da v telesu GH3 razpade in formira DMAE (najprej se spremeni v DEAE) ter PABA. Z drugimi besedami, DMAE ima ključno funkcijo pri Aslanovi formuli za pomlajevanje.

Številne znanstvene študije so ugotovile, da lahko DMAE pomaga pri:

 • zvišani ravni acetilkolina in ravni RNA v možganih

 • stimulaciji mentalnih aktivnosti

 • podaljšano obdobje zbranosti

 • zvišana prisebnost

 • povečanje inteligence (predvsem pri otrocih)

 • izboljšano učenje in spomina

 • zvišana energetska raven

 • omogoča blag, varen tonični učinek

 • stimulacija centralnega živčevja

 • sprošča tesnobo

 • na splošno izboljša razpoloženje

 • izboljša težave z obnašanjem in hiperaktivnostjo, ki je v povezavi z "težave s pomanjkanjem usmerjanja pozornosti"

 • poveča motivacijo in zmanjša apatijo pri osebah, ki trpijo za depresijo

 • izboljša spanec

 • počasi zmanjša potrebo po spanju za približno 1 uro na noč

 • močno poveča intenzivnost sanj (to se še dodatno izboljša z večjimi količinami fosfatidil holina - ključna komponenta lecitina)

 • sanje postanejo bolj lucidne

 • zviša moč volje

 • zmanjša pogostnost in ublaži "mačka" pri osebah, ki popijejo preveč alkohola

Acetyl-L-Carnitine

Podobno kot DMAE, se tudi acetyl-L-carnitine odlično dopolnjuje z L-karnozinom.

Čeprav lahko naše telo L-carnitine sintetizira v jetrih, je odvisen od zunanjih virov (glavni vir je meso), da zadovolji vse naše potrebe. To lahko za vegetarijance predstavlja problem, saj L-carnitine opravlja ključne funkcije v telesu. Recimo, izdatno izboljša delovanje imunskega sistema, saj zviša možnost makrofagom, da delujejo kot fagociti. Lahko pa tudi izboljša delovanje mišičnih vlaken. In resnično se je izkazalo, da poviša hitrost pri teku, če se ga vzame pred vadbo. Je tudi med glavnimi dejavniki pri proizvodnji celične energije s tem, da prevaža maščobne kisline iz osrednjega dela celice v mitohondrij (tovarna energije v celici), tako da se lahko maščobe oksidirajo za pridobivanje energije. Brez carnitina maščobne kisline težje vstopijo v mitohondrij.

Obstaja pa specializirana oblika L-carnitina, ki ga poznamo kot acetyl-L-carnitine (ALC), katerega dostikrat primanjkuje tudi pri mesojedcih, njegove funkcije so identične, le s to razliko, da to opravi še dosti boljše. Na primer - poleg zmožnosti, da prevaža maščobne kisline v celični mitohondrij, ALC oskrbi celico še z acetil-koencimom (ključni presnovni posrednik), ki se lahko regenerira in s tem omogoča transport presnovne energije in zviša aktivnost mitohondrija. Povrh vsega pa acetilne skupine naredijo ALC vodotopen, kar mu omogoča, poleg olajšanega prehoda v mitohondrij, še olajšan prehod skozi celično opno. Preprosteje povedano - ALC lahko pride tja, kamor L-carnitine ne more. Bolj jasno povedano - ALC zlahka preide skozi krvno-možgansko zapornico in s tem omogoči številne specializirane nevrološke funkcije. Na primer:

 • omogoča izločanje in sintentiziranje acetilholina - izredno pomembna možganska bio-kemikalija

 • zviša raven holin acetilaze v možganih

 • poveča izločanje dopamina in izboljša vezavo dopamina na dopaminske receptorje

 • ščiti nevrone vidnih živcev in možganski okcipitalni korteks

Dodatno so raziskave pokazale, da acetyl-L-carnitine lahko inhibira slabšanje mentalnih funkcij, ki so povezane z Alzheimerjevo boleznijo in s tem zavira njen razvoj. Deloma je to rezultat njegove sposobnosti, da ščiti nevrone pred toksini beta amiloidnih proteinov. Zato:

 • ALC izboljša zavedanje pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo

 • izboljša obdobje zmožnosti osredotočenja

 • in izboljša kratkoročen spomin

Skozi njegovo učinkovanje na dopamin ( kemični prenašalec sporočil med nevroni) in na dopaminske receptorje, se zdi, da ALC igra pomembno vlogo pri preventivi in/ali minimiziranju simptomov pri Parkinsonovi bolezni. Verjetno pa pozitivno učinkuje tudi pri multipli sklerozi. Predvsem pa ALC pomaga pri zaviranju starostnih procesov v možganih.

 • ALC zaustavlja neizbežen upad števila glikokortikoidnih receptorjev, ki nastane zaradi staranja

 • zaustavlja zaradi staranja razpad hipokampusa

 • zaustavlja neizbežen upad števila nevro rastnega faktorja receptorjev, kar nastane s staranjem

 • zaustavlja prekomerno izločanje adrenalina kot odgovor na stres in inhibira izčrpavanje testosterona kot odgovor na prevelik stres

 • stimulira in vzdržuje rast novih nevronov v možganih in preprečuje umiranje obstoječih

 • prav tako ščiti NMDA receptorje v možganih pred starostnim izumiranjem

Učinkovanje acetyl-L-carnitina je dostikrat opazno takoj, celo v prvi uri, ko ga pričnemo jemati. Večina ljudi pravi, da jim um postane ostrejši, so bolj zbrani in bolj budni. Nekaterim izboljša razpoloženje. Predvsem pa:

 • ALC izboljša učne sposobnosti skupaj z kratkoročnim in dolgoročnim spominom

 • razpoloženje izboljša za 53%

 • izboljša spanec in zmanjša potrebo po njemu

 • izboljša govorne sposobnosti

 • in izboljša koordinacijo vida za 300-400%

In da, acetyl-L-carnitine pomaga odstraniti lipofuscin iz telesa, predvsem iz možganov.

Zaključek

Glede na vse, kar vemo, kombinacija dodatkov L- karnozina, DMAE in acetyl-L-carnitina, je najboljša, najučinkovitejša in najenostavnejša ter varna izbira, če hočemo urine kazalce zavrteti nazaj in izboljšati zdravje.Pomlajevanje po naravni poti

Redukcija kalorij

Kako vpliva na daljše življenje? Verjetno na tri načine:

 • zniža telesno temperaturo

 • zviša raven DHEA

 • zniža raven inzulina v plazmi

Ker znižanje ravni inzulina v plazmi ponavadi zniža tudi telesno temperaturo in zviša DHEA, bi to lahko pomenilo, da je verjetno inzulin glavni faktor starostnih procesov. To so pokazale tudi opravljene študije, saj je lahko metaformin, agens za nadzorovanje glukoze, prav tako uspešen pri zaustavljanju starostnih procesov in pomlajevanje starostnikov.

Toda metformin ima lahko tudi negativne stranske učinke, saj lahko sproži laktatno acidozo, ki se lahko konča s smrtjo. Metformina ni potrebno jemati, saj lahko nekoliko spremenjene življenjske navade prav tako ublažijo starostne procese, zraven pa je potrebno jemati še kake prehranske dodatke.

Torej, kaj storiti?

 1. Umetno obdelani ogljikovi hidrati so drugi največji morilec v prehrani, zato jih je treba eliminirati. Verjetno pa je tudi najpomembnejši faktor starostnih procesov. Prekiniti je treba s sladkorjem in enostavnimi O.H. ter z žitom, to pa nadomestite z sestavljenimi O.H., ki jih najdemo v večini zelenjave (ne pa v krompirju), z beljakovinami in naravnimi maščobami (izogibajte se rafiniranemu in hidrogeniranemu olju) ter s sadjem in sveže stisnjenimi sadnimi sokovi (to niso ustekleničeni sokovi!).

 2. Enkrat ali dvakrat tedensko se postite ob svežem zelenjavnem soku.

 3. Uporabljajte zelišča, ki uravnavajo / znižujejo sladkor v krvi. Med njimi so:

   - Nopal kaktus, konjac mannan, gymnema sylvestre, galactomannan - grško seno, ekstrakt listov banaba, ekstrakt grenke kumare, ekstrakt listov borovnic

Ta zelišča bodo močno zmanjšala količino enostavnih O.H., ki bi jih telo absorbiralo, s tem pa tudi minimizirala inzulinski odgovor pri tistih, ki gredo skozi. V bistvu bodo počela tisto, kar dela metformin, toda brez stranskih učinkov.

Raziskave so pokazale, da je taka dieta učinkovita pri podaljšanju življenjske dobe tako pri mlajših ko tudi pri starejših osebah. Že 4 tedenski program lahko veliko stori za vas.

Jon BarronPrevedel, uredil in priredil:N.J

 
>DOMOV<