Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > karnozin > DMAE

DMAE

koža


DMAE (dimetil-aminoetanol) je močan antioksidant, naravni amino alkohol, ki se tvori v možganih. Znan je predvsem kot predhodnik za holin in acetilholina (kemikalije v možganih, odgovorne za prenos živčnih signalov in kognitivne funkcije), DMAE je bil uporabljen pretežno najbolj za izboljšanje spomina in osredotočenost, hkrati pa spodbuja pravilno delovanje živčevja. V hrani ga najdemo v sardinah in inčunih.

DMAE zavira staranje (predvsem v kombinaciji z L-karnozinom), saj vzpodbuja proizvodnjo acetilholina, katerega pomanjkanje je v direktni povezavi z izgubo spomina. Uporablja se ga za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni, avtizma, depresije in demence.

Ker pa preprečuje nastanek starostnega pigmenta - "jetrne pege" (lipofuscin), je odlično sredstvo za našo kožo. DMAE zavira nastanek arahidonske kisline, s tem pa preprečuje starostno gubanje kože. Za DMAE v obliki kreme pa pravijo, da je naravni boteks, saj koža postane zopet napeta. Nekateri naši strokovnjaki opozarjajo, da je DMAE lahko nevaren (ker ni dovolj "raziskan"), toda številne znanstvene raziskave trdijo ravno nasprotno: DMAE je povsem neškodljiv.

Če sem prej omenil, da preprečuje nastanek 'starostnih peg', potem moram dodati, da se te 'pege' oz. lentigo, tvori tudi v možganih, živčevju in drugod po telesu. To sicer ni nevarno, toda te nečistoče ovirajo pravilno delovanje celic, in ker ima DMAE sposobnost tudi odstranjevanja teh 'smeti', potem na nek način tudi zdravi celotno telo.

Nedavna študija v Nemčiji ocenili učinke DMAE pri osebah, ki trpijo zaradi mejnih čustvenih motenj in depresije, z uporabo kombinacije EEG (elektroencefalogram) in psiho metričnih testiranj. Znanstveniki so ugotovili, da uporaba DMAE kaže rezultate pri zmanjšanih theta in alpha1 valovih, značilne za večjo pozornost in zbranost. Pri dodajanju DMAE je ugotovljena povečana aktivnost in boljše razpoloženje. Avtorji te znanstvene raziskave so prišli do zaključka , da DMAE izzove psiho fiziološko stanje in zvišano blagostanje, kot potrjuje analiza razpoloženja in električna aktivnost možganov.

Na trgu se pojavljajo različice DMAE in se tržijo kot zdravila imenovana Deaner in Deanol. Številne študije so pokazale, da ta zdravila pomagajo ljudem z učnimi težavami, pri motnjah pomanjkanja pozornosti (ADD), pri pešanju spomina ter vedenjskih težavah. V eni od anket, ki jih je opravljal dr. Bernard Rimland iz Avtističnega raziskovalnega inštituta v San Diegu, je bilo ugotovljeno, da je zdravilo Deaner skoraj dvakrat tako učinkovit pri zdravljenju otrok z ADD kot široko uporabljeno zdravilo Ritalin, vendar brez stranskih učinkov.

Številne znanstvene študije so ugotovile, da lahko DMAE pomaga pri:

- zvišani ravni acetilholina in ravni RNA v možganih

- stimulaciji mentalnih aktivnosti

- podaljšano obdobje zbranosti

- zvišana prisebnost

- povečanje inteligence (predvsem pri otrocih)

- izboljšano učenje in spomina

- zvišana energetska raven

- omogoča blag, varen tonični učinek

- stimulacija centralnega živčevja

- sprošča tesnobo

- na splošno izboljša razpoloženje

- izboljša težave z obnašanjem in hiperaktivnostjo, ki je v povezavi z "težave s pomanjkanjem - usmerjanja pozornosti"

- poveča motivacijo in zmanjša apatijo pri osebah, ki trpijo za depresijo

- izboljša spanec

- počasi zmanjša potrebo po spanju za približno 1 uro na noč

- močno poveča intenzivnost sanj (to se še dodatno izboljša z večjimi količinami fosfat-idil holina - ključna komponenta lecitina)

- sanje postanejo bolj lucidne

- zviša moč volje

- zmanjša pogostnost in ublaži "mačka" pri osebah, ki popijejo preveč alkohola


DMAE je varen

Pri kliničnih raziskavah so uporabile 1.600 mg DMAE-ja in stranski učinki niso bili opaženi. V določenih primerih so nekateri imeli rahel glavobol, napetost v mišicah ali pa nespečnost, če so vzeli preveč in prezgodaj večje količine te snovi.

Ti stranski učinki se zlahka odstranijo, če se odmerek zmanjša in potem postopoma zvišuje. Nekateri proizvajalci opozarjajo, da ni primeren za nosečnice ali doječe mamice ter za vse, ki imajo tresavico, epilepsijo ali pa težave z napadi, ali pa z manično depresijo, čeprav ni dokazane neposredne povezave z DMAE.

Verjetno so ta opozorila namenjena bolj za pravno odgovornostjo kot pa na temelju medicine.

Avtor: N.J

 
 
>DOMOV<