Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > amino kisline > Acetil-L-cistein

 

Acetil - L - cistein

 

Acetil-cistein, poznan tudi kot N-acetylcysteine ali N-acetyl-L-cysteine oz. NAC, je acetilirana oblika žveplovega antioksidacijskega amino-kislinskega cisteina, ki ga telo najlažje absorbira in presnavlja. Je najboljši predhodnik glutationa - glavni antioksidant, ki ga proizvajajo človeške celice (predvsem v jetrih). NAC je celo boljši vir glutationa kot je on sam, saj se v obliki tablet v telesu zelo slabo absorbira. Znanstveno je dokazano, da NAC v celicah bistveno zviša raven glutationa. Kljub temu pa pri določenih okvarah metabolizma morajo bolniki glutation jemati zgolj oralno.

Acetylcysteine je derivat cisteina - acetilna skupina, ki je vezana na atom dušika. Uporablja se za prehranske dodatke, saj naj bi bil močan antioksidant in naj bi ščitil delovanje jeter. Tudi v uradni medicini se uporablja NAC in sicer pri kašlju. Inhalacija acetilcisteina se uporablja za topljenje sluzi v pljučih (mukolitik) v primerih: emfizema, bronhitisa, tuberkuloze, bronhiektaze, amiloidoze, pljučnice, cistične fibroze in KOPB (kronična obstrukcija pljučne bolezni). Poleg tega se uporablja še post-operativno, kot pomoč pri diagnosticiranju, in pri negi bolnikov z traheotomijo.

NAC se uporablja tudi pri zdravljenju intersticijske pljučne bolezni, saj preprečuje napredek bolezni.

Dokazano je, da NAC lajša simptome obeh oblik shizofrenije in pri bipolarnih motnjah. To je dokazala študija, ki so jo opravili na Melbournski univerzi. Njihovi znanstveniki so ugotovili, da NAC v možganih zviša raven glutationa. Opazili so namreč, da je v možganih bolnikov, ki trpijo za shizofrenijo, premalo glutationa. Nadaljnje raziskave še potekajo.

Do sedaj je v svetu bilo opravljenih že več kot 220 znanstvenih raziskav N-acetil-cisteina. Te so pokazale, da je NAC:

 • posebno učinkovit pri preprečevanju prehlada, gripe, kašlja pri kadilcih, bronhitisa,... - na splošno pri vseh težavah v pljučih, kjer nastaja sluz

 • je učinkovit protistrup pri zastrupitvi z paracetamolom, če se ga uporabi znotraj 12-ih ur

 • preprečuje poškodbe na jetrih zaradi uživanja alkohola ( tudi pri zastrupitvi z alkoholom), lajša težave alkoholnega "mačka"

 • lahko zmanjša karcinogene učinke tobačnega dima

 • zmanjša toksičnost težkih kovin in omogoča lajša odvajanje le-teh iz organizma

 • zmanjša utrujenost po fizičnem naporu in pomaga k hitrejšemu okrevanju

 • lahko izdatno zmanjša raven lipoproteinov in zmanjša oksidacijo LDL holesterola

 • blaži stranske učinek pri določenih oblikah kemoterapije

 • preprečuje mutacijske spremembe v genih, torej preprečuje nastanek določenih oblik raka

 • upočasni razvoj tumorjev v pljučih

 • je močan, cenovno dostopen, znanstveno dokazan antioksidant, in vsakdo, ki bi rad zmanjšal vpliv staranja na organizem, naj ga prične redno uporabljati

 
>DOMOV<