Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > CT

 

Kako nevarni so diagnostični postopki:: CT, rentgen, mamografija, radiokativne snovi?

 

c

CT

Dr. Celeste Robb-Nicholson

V zadnjih letih so se različni mediji spraševali o potencialni nevarnosti zdravstvene diagnostike s pomočjo sevalnih naprav in uporabe radioaktivnih snovi (npr.: radioaktivni jod, ki služi za slikanje ščitnice). Kako nevarna je mamografija, preiskava kostne gostote, računalniška tomografija (CT),... za nastanek raka? Pri večini žensk zaradi rutinskega rentgenskega slikanja, kot so mamografija ali zobni rentgen, obstaja zelo malo tveganja. Po drugi strani pa so številni strokovnjaki zaskrbljeni, ker obstaja nagel porast teh oblik diagnostike, torej ljudje prejemajo vse več odmerkov sevanja.

Leta 2006 je bilo v ZDA opravljenih približno 62 milijonov CT preiskav v primerjavi s samo tremi milijoni v letu 1980. Za ta trend obstajajo dobri razlogi. CT skeniranje in jedrsko slikanje sta spremenili diagnostiko in zdravljenje, kar je skoraj odpravilo potrebo po nekoč običajnih raziskovalnih operacijah in številnih drugih invazivnih in potencialno tveganih postopkih. Koristi teh testov, če so primerni, daleč odtehtajo vsa tveganja, povezana z sevanjem, in tveganje, pridobljeno z enim CT-jem ali testom jedrskega slikanja, je precej majhno. Vendar se glede na 20-kratno povečanje uporabe teh testov strokovnjaki sprašujejo, ali se spopadamo s prihodnjimi težavami v javnem zdravju.

Nekaj ​​teh skrbi je spodbudila objava poročila predsedstva Odbora za rak iz aprila 2010 "Zmanjšanje tveganja za rak v okolju: kaj lahko storimo zdaj." Med drugimi pomisleki je poročilo izpostavilo povečanje izpostavljenosti sevanju zaradi medicinskega slikanja. Strokovni svet je predstavil načine za čim manjšo izpostavljenost sevanju iz zdravstvenih virov in priporočilo, da zdravniki spremljajo količino sevanja, ki ga njihovi pacienti prejmejo na ta način.

Izpostavljenost ionizirajočemu sevanju je v porastu

Sevanje, ki ga prejmete z rentgenskim, CT in jedrskim slikanjem, je ionizirajoče sevanje – visoko energijske valovne dolžine ali delci, ki prodrejo v tkivo in razkrijejo notranje organe in strukture. Ionizirajoče sevanje lahko poškoduje DNK, in čeprav vaše celice večino škode same popravijo, včasih to opravijo pomanjkljivo, tako da na majhnih območjih ostanejo "napake". Rezultat tega so mutacije DNK, kar lahko leta kasneje pripomore k nastanku raka.

Mi smo ves čas izpostavljeni majhnim odmerkom ionizirajočega sevanja iz naravnih virov - zlasti kozmično sevanje (predvsem od sonca) in radona - radioaktivnega plina, ki prihaja iz naravnega razpada urana v prsti, kamninah, vodi in gradbenih materialih. Koliko tega tako imenovanega sevanja iz ozadja prejmete, je odvisno od številnih dejavnikov, vključno z nadmorsko višino prebivališča in prezračevanjem bivalnih prostorov. V povprečju to znaša 3 milisieverte (mSv) na leto. (Milisievert je merilo izpostavljenosti sevanju; glej: "Merjenje sevanja.")

Izpostavljenost ionizirajočemu sevanju iz naravnih ali okoljskih virov se od leta 1980 ni spremenila, vendar se je skupna izpostavljenost Američanov sevanju skoraj podvojila, strokovnjaki pa menijo, da je glavni razlog povečana uporaba medicinskega slikanja. Delež skupne izpostavljenosti sevanju, ki prihaja iz medicinskih virov, se je v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja povečal s 15% na 50%. Glede na poročilo, ki ga je marca 2009 objavil Nacionalni svet za zaščito in meritev sevanja, v ZDA zgolj preiskave s CT predstavljajo 24% vse izpostavljenosti sevanju.

Ionizirajoče sevanje in tveganje za raka

Že dolgo vemo, da otroci in najstniki, ki prejemajo visoke odmerke sevanja pri zdravljenje limfoma ali drugih rakov, imajo pozneje v življenju več raka. Vendar nimamo kliničnih raziskav, ki bi usmerjala naše razmišljanje o tveganju za nastanek raka zaradi medicinskega sevanja pri zdravih odraslih. Večina tega, kar vemo o tveganjih ionizirajočega sevanja, izhaja iz dolgoročnih študij ljudi, ki so preživeli eksplozije atomskih bomb leta 1945 v Hirošimi in Nagasakiju. Te študije kažejo rahlo, a bistveno povečano tveganje za raka pri tistih, ki so bili izpostavljeni učinkom eksplozije, vključno s skupino 25.000 preživelih Hirošime, ki so prejele manj kot 50 mSv sevanja - količino, ki jo lahko dobite pri dveh ali treh CT pregledih. (Glejte "Postopki slikanja in njihovi približni učinkoviti odmerki sevanja.")

Atomska eksplozija ni popoln model izpostavljenosti medicinskemu sevanju, ker je bomba sprostila svoje sevanje naenkrat, medtem ko so odmerki medicinskega slikanja manjši in se sčasoma kopičijo. Kljub temu večina strokovnjakov meni, da je to lahko skoraj tako škodljivo kot če tak odmerek prejmemo naenkrat.

 

Postopek

Povprečni učinkovit odmerek (mSv)

Razpon poročanja v literaturi (mSv)

Test gostote kosti +

0,001

0,00–0,035

Rentgen, roka ali noga

0,001

0,0002–0.1

Rentgenski, panoramski zobni

0,01

0,007–0,09

Rentgen, prsni koš

0,1

0,05–0,24

Rentgen, trebuh

0,7

0,04–1,1

Mamogram

0,4

0,10–0,6

Rentgen, ledvena hrbtenica

1,5

0,5–1,8

CT, glava

 

0,9–4

CT, kardio za ocenjevanje kalcija

 

1.0–12

Jedrsko slikanje, pregled kosti

6,3  

CT, hrbtenica

 

1,5–10

CT, medenica

 

3,3–10

CT, prsni koš

 

4,0–18

CT, trebuh

 

3,5–25

CT, kolonoskopija

 

4,0–13.2

CT, angiogram

 

5,0–32

CT, celotno telo

spremenljivka

20 ali več

Jedrsko slikanje, test srčnega stresa

40,7

 

* Dejanska izpostavljenost sevanju je odvisna od mnogih stvari, vključno s samo napravo, trajanjem skeniranja, vašo velikostjo in občutljivostjo tkiva, na katero se cilja.

+ Dvoenergijska rentgenska absorptiometrija ali DXA.

Vir: Mettler FA, et al. "Učinkovite doze v radiologiji in diagnostični jedrski medicini: katalog," Radiologija (julij 2008), Vol. 248, str. 254–63.

 

Slikanje z višjimi sevanji in odmerki

Večina povečane izpostavljenosti v ZDA je posledica CT skeniranja in jedrskega slikanja, ki zahtevata večje odmerke sevanja kot tradicionalni rentgenski žarki. Rentgen prsnega koša na primer odda 0,1 mSv, CT prsnega koša pa 7 mSv (glej tabelo) - 70-krat toliko. In to ne šteje zelo pogostih nadaljnjih CT preiskav.

V študiji iz leta 2009 iz Brighama in ženske bolnišnice v Bostonu so raziskovalci ocenili potencialno tveganje za nastanek raka pri CT pri 31 462 bolnikih, starejših od 22 let. Za celotno skupino je bilo povečanje tveganja majhno - 0,7% nad celotnim življenjskim tveganjem za raka v ZDA, kar je 42%. Toda pri bolnikih, ki so imeli večkratni CT pregled, je bilo tveganje večje, in je znašalo od 2,7% do 12%. (33% v tej skupini je prejelo več kot pet CT-jev; 5%, več kot 22, in 1%, več kot 38.)

Kaj storiti

Če med zdravljenjem raka v mladosti niste bili izpostavljeni velikim odmerkom sevanja, se zdi, da je vsako povečanje tveganja za raka zaradi medicinskega sevanja majhno. Vendar pa v resnici tega z gotovostjo ne vemo, saj škodljivi učinki sevanja ponavadi trajajo več let, porast slikanja z visokimi odmerki pa se je pričelo šele v 80 -tih.

Dokler ne vemo več, se priporoča zmanjšati izpostavljenost medicinskemu sevanju. To lahko storite na več načinov, vključno s temi:

O kakršnem koli diagnostičnem slikanju z visokimi odmerki se pogovorite s svojim zdravnikom. Če potrebujete CT ali jedrsko preiskavo za zdravljenje ali diagnozo zdravstvenega stanja, koristi običajno odtehtajo tveganja. Če je vaš zdravnik naročil CT, ga je smiselno vprašati, kakšno korist boste imeli od tega - npr: se boste zaradi tega izognili invazivnemu postopku?

Spremljajte svojo izpostavljenost sevanju. Predsedniški odbor je priporočil, da naj izdelovalci naprav za slikanje navedejo odmerek sevanja za vsak rentgen in da naj zdravniki zabeležijo izpostavljenost sevanju v zdravstveno kartoteko bolnikov. FDA razmišlja o obeh idejah. Medtem lahko spremljate svojo zgodovino rentgenskih žarkov. Ne bo povsem natančen, ker različni stroji oddajajo različne količine sevanja in ker je odmerek, ki ga absorbirate, odvisen od vaše velikosti, teže in dela telesa, ki ga cilja rentgen. Toda vi in ​​vaš zdravnik boste dobili natančno oceno vaše izpostavljenosti.

Razmislite o sevanju z manjšim odmerkom. Če vaš klinični zdravnik priporoča preiskavo CT ali z nuklearno medicino, se pozanimajte, ali bi mogoče druga tehnika delovala, na primer rentgen z manjšim odmerkom ali test, ki ne uporablja sevanja, na primer ultrazvok (ta uporablja visokofrekvenčne zvočne valove) ali MRI ( ki se opira na magnetno energijo). Niti ultrazvok niti MRI ne škodujeta DNK ali pa povečujeta tveganja za raka.

Razmislite o manj pogostih testiranjih. Če se redno pregledujete s CT v primeru kroničnega stanja, se posvetujte s svojim zdravnikom, ali je možno zmanjšati pogostnost preiskav. Če menite, da CT-ji ne pomaga, se pogovorite o tem, ali bi uporabili drugačen pristop, na primer slikanje z manjšimi odmerki ali opazovanje brez slikanja.

Ne iščite pregledov. Ne uporabljajte CT preiskave samo zato, ker se želite prepričati, da ste opravili "temeljit pregled". CT pregledi le redko podajo pomembne ugotovitve pri ljudeh brez ustreznih simptomov. In obstaja verjetnost, da bo pregled našel nekaj naključnega, kar bo spodbudilo dodatne preiskave s CT ali rentgenom, kar bo vašo izpostavljenost sevanju zgolj še povečalo.

Dr. Aaron Sodickson je pomagal pri pripravi tega članka. Dr. Sodickson je diagnostični radiolog v Brighamu in ženski bolnišnici v Bostonu.

Prevedel in uredil: Nino Kolarević, august 2020

 

SORODNI ČLANKI:

- Mamografija

- Rak na dojki - novo uspešno zdravljenje in nova diagnostika; energijsko polje električnih delcev

 

>DOMOV<