Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > dieta z grozdjem

Star italijanski pregovor: " Kdor dva tedna zgolj grozdje jé, prežene vse bolezni stran!"

Dieta z grozdjem

Jeseni se marsikdo odloči za dieto z grozdjem, da bi se razstrupili in izgubili nekaj kilogramov. Kako pa natančno deluje ta dieta in kakšne so možne kontraindikacije?

Začnimo s tem, da obstajajo različne diete, nekatere, kjer se lahko zgolj to sadje uživa nekaj dni zaporedoma, in druge, pri katerih je dovoljeno jesti tudi drugo hrano, vendar je grozdje osnova vsakodnevnega prehranjevanja.

Grozdje že od antičnih časov velja za velikega zaveznika zdravja, tako da so Grki in Rimljani izvajali pravo terapijo na tem sadežu ( ampeloterapijo ), natančneje grozdna dieta, ki je danes nekoliko spremenjena, postaja pa vse manj toga in omejevalna.

Kazalo

Grozdna dieta, kako deluje

Grozdna dieta izkorišča razstrupljevalne in diuretične lastnosti tega sadja za pospeševanje izločanja toksinov in ki pomaga pri hujšanju. Vse brez lakote in vedno z vzdrževanjem ustrezne ravni hranil. Grozdje je za naše telo bogato s koristnimi snovmi: vsebuje veliko vode, vitaminov, mineralov in antioksidantov, kot so flavonoidi in polifenoli, vključno z resveratrolom, kar je koristno za redčenje krvi in ​​zniževanje holesterola.

Ta dieta ne obeta le izgube teže (približno 2 kg na teden), temveč tudi razstruplja, telo izloča odvečno tekočino, krepi imunski sistem in koži daje boljši videz.

Grozdno dieto lahko uporabljate preko vikenda ali 2-3 dni sredi tedna ali pa en ali dva tedna. V prvem primeru obstajajo tisti, ki uživajo le grozdje (ekološko in v velikih količinah preko celega dneva), medtem ko se tistim, ki se odločijo, da ji bodo sledili cel teden, se na splošno svetuje, da dodajo drugo vrsto hrane. Odvisno od primera lahko uživamo jogurt z nizko vsebnostjo maščob, sojino mleko ali rastlinski sir, testenine, riž, polnozrnat kruh, meso, ribe, jajca ali narezek.

Zdravljenje z grozdjem ali ampeloterapija, je namenjena čiščenju telesa, razstrupitvi, vključuje zgolj uživanje grozdnega soka ali celih jagod (vključno s kožo in semeni) 2-3 dni, če se izvaja samostojno ali dlje, vendar samo pod zdravniškim nadzorom.

 

Grozdna dieta, kaj jesti

Prehrana z grozdjem očitno predlaga uživanje večje količine tega sadja, lahko pa tudi v obliki grozdne kaše.

 • Dnevna količina se začne s približno 250-500 gramov za prvi dan, in postopoma zaužijemo 1-2 kg grozdja.

 • Začne se z razstrupljevalnim vikendom, kjer je jedilnik v glavnem sestavljen iz pol tekočih živil. Priporoča se zmerna telesna aktivnost (sprehod).

 • Med tednom je jedilnik manj tog (lahko dodate nekaj hrane) in nadaljuje se z zmerno telesno aktivnostjo.

 • Od ponedeljka do petka dieta zagotavlja približno 1300 kcal, ob koncu tedna pa je kalorični vnos nižji, približno 900 kcal.

 • Med tednom lahko za kosilo jeste polnozrnate testenine ali riž (70-80 gramov), zvečer pa drugo beljakovino po vaši izbiri.

 • Vsi obroki, vključno z zajtrkom, se končajo s porcijo grozdja

 • Prigrizki so narejeni iz grozdja

Pomembno bi bilo, zlasti za spodbujanje razstrupljanja telesa, vedno kupovati ekološko grozdje.

Grozdna dieta, tedenski načrt

Primer tedenskega jedilnika grozdne diete. Če pa želite eksperimentirati s to dieto ali shujšati, priporočamo, da se zanesete na strokovnjaka, ki bo pripravil osebni načrt, prilagojen vašim posebnim potrebam. V tem primeru se začne z razstrupljevalnim vikendom.

SOBOTA

Zajtrk: zelenjavni sok, sojino mleko in grozdje
Kosilo: zelenjava in grozdje
Večerja: zelenjava in grozdje


NEDELJA

Zajtrk: zelenjavni sok, sojino mleko in grozdje
Kosilo : zelenjava in grozdje
Večerja: zelenjava in grozdje


PONEDELJEK

Zajtrk: polnozrnat kruh, sojino ali rastlinsko mleko in grozdje
Kosilo: polnozrnate testenine z ekstra deviškim oljčnim oljem in grozdjem
Večerja: piščančja prsa in grozdje


TOREK

Zajtrk: polnozrnat kruh, sojino ali rastlinsko mleko in grozdje
Kosilo: rjavi riž z ekstra deviškim oljčnim oljem in grozdjem
Večerja: jajca in grozdje


SREDA

Zajtrk: polnozrnat kruh, sojino ali rastlinsko mleko in grozdje
Kosilo : polnozrnate testenine z ekstra deviškim oljčnim oljem in grozdjem
Večerja : pečena riba in grozdje


ČETRTEK

Zajtrk: polnozrnat kruh, sojino ali rastlinsko mleko in grozdje
Kosilo : rjavi riž z ekstra deviškim oljčnim oljem in grozdjem
Večerja: narezek in grozdje


PETEK

Zajtrk: polnozrnat kruh, sojino ali rastlinsko mleko in grozdje
Kosilo: polnozrnate testenine z ekstra deviškim oljčnim oljem in grozdjem
Večerja: rezina purana in grozdje


Za dopoldansko in popoldansko malico lahko jeste svež grozdni sok ali grozdne jagode. Med vikendi lahko prigrizki vedno temeljijo na grozdju ali zelenem čaju.

Grozdna dieta, kontraindikacije

Če je zdrava oseba na dieti z grozdjem, potem ni večjih kontraindikacij. Ni pa priporočljivo za tiste, ki so sladkorni bolniki ali pa morajo nadzorovati krvni sladkor, pa tudi materam, ki so še noseče ali pa dojijo. V primeru kakršnih koli zdravstvenih težav se pred začetkom te diete vedno posvetujte s svojim zdravnikom.

Grozdna dieta, mnenje strokovnjaka

Za mnenje o prehrani grozdja smo vprašali Lio Provenzi , prehransko biologinjo .Tukaj nam je povedala:

» Ta dieta je priporočljiva za tiste, ki želijo razstrupljanja in zmanjšati vnos kalorij, če je le ta kratkotrajna, dobro se je posvetovati z nutricionističnim strokovnjakom, ki bo upošteval bolnikovo prehransko ravnovesje. Prehrana z grozdjem je tako strukturirana, da se telo osvobodi toksinov in preprečuje nastanek drugih strupov, nekakšen "premor" za obnovo utrujenega telesa, ki je izpostavljeno vsakodnevnemu opravilu z velikimi količinami hrane, ki je pogosto slabe kakovosti. Jetra so glavni organ za razstrupljanje, so organ, skozi katerega pride vsa kri iz črevesja in zato ga je dobro vsaj enkrat v življenju "ponastaviti". Čiščenje jeter je koristno za ponovno uravnoteženje našega telesa z izboljšanjem njegove funkcionalnosti, čiščenjem odpadkov. Dejansko je dieta z grozdjem brez živalskih beljakovin in z zelo majhno količino škroba, ki je obilen v prehrani povprečnega Italijana. (Mislim predvsem na konec tedna). Grozdje je glavni element predlagane prehrane: vsebuje zlasti pomemben element - resveratrol. "

Katere so lastnosti resveratrola?

" Resveratrol je ne-flavonoidni fenol, prisoten v grozdni koži (in se uporablja v obrambi proti glivam in bakterijam). Številne znanstvene študije so ugotovile, da je ta snov sposobna: povečati sintezo antioksidantov, kot so SOD (superoksid dismutaza), glutation peroksidaza, tioredoksin in hemooksigenaza; prosti radikali se tako zmanjšajo in raven dušikovega oksida, ki sodeluje pri nadzoru žilnega tonusa (in še veliko več), se poveča. Da bi zmanjšali izražanje vazokonstrikcijskega faktorja (zožitev žil), endotelina, in povečali transkripcijo encima eNos, potrebnega za tvorbo samega dušikovega oksida v naših celicah. Rezultat jemanja resveratrola je torej izboljšanje vaskularne strukture in preprečevanje žilnih bolezni, kot je ateroskleroza. V zvezi s tem lahko resveratrol poveča odtok holesterola in deluje kot "odstranjevalec" arterijskih oblog, zmanjša raven citokinov v obtoku in na splošno zmanjša vnetna stanja: praktično resnični element preprečevanja ateroskleroza, bolezen, ki zaradi prisotnosti holesterola in vnetja blokira krvne žile, in na žalost je veliko posameznikov zaradi tega ogroženo. Drugi učinki resveratrola: spodbuja mitohondrijsko biogenezo, in kaj so mitohondriji? To so organele, ki se nahajajo v naših celicah in sodelujejo pri proizvodnji energije. Torej ima pomemben učinek. Poleg tega je bilo s preskusi in vitro ugotovljeno, da resveratrol zmanjšuje staranje celic izpostavljenih stresu. "

Kakšne so kontraindikacije pri dieti z grozdjem?

" Glede na prisotnost grozdja kot glavne hrane ta dieta ni priporočljiva za diabetike ali tiste, ki imajo sladkorno bolezen, in tiste, ki praviloma sledijo hipoglikemični dieti: v resnici bi velike količine grozdja, ki vsebuje veliko sladkorja, povečale glikemični indeks in s tem povpraševanje po insulinu, kar bi povzročilo velike težave. Poleg tega zmanjšan vnos kalorij v celotni prehrani ni priporočljiv za otroke, športnike, nosečnice in doječe matere, ki potrebujejo bolj previdno prehrano, razen če je ponovno pregleda in določi nutricionist ".

Znanstveni članki o koristih resveratrola v grozdju:

 • "Polifenoli rdečega vina povečajo izražanje endotelijske sinteze dušikovega oksida in posledično sproščanje dušikovega oksida iz endotelijskih celic", Leikert et al., Circulation, 106-13 (1614-7) 2002

 • "Grozdje in kardiovaskularne bolezni", Dohadwala in Vita, The Journal of Nutrition 139: 1788-93, 2009

 • "Vnos rdečega vina preprečuje aktivacijo jedrskega faktorja-kB v mononuklearnih celicah periferne krvi zdravih prostovoljcev med postprandialno lipemijo", LM Blanco-Colio et.al, Circulation 102, 1020-26 (2000)

 • "Resveratrol inducira mitohondrijsko biogenezo v endotelijskih celicah", Csiszar et al., Am.J Physiol Heart Circ Physiol 297: H13-H20, 2009.

Povezani članki: Brandt dieta za zdravljenje raka

Prevedel in uredil: N.K, september 2020

>DOMOV<