Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >Hormoni, ki spodbujajo kurjenje maščobe

Hormoni, ki spodbujajo kurjenje maščobe

T 3

Ščitnica nadzoruje metabolizem v telesu: temperaturo, utrip srca, sintezo beljakovin, pospešuje razgradnjo holesterola, vpliva na rast kosti, spodbuja RH (rastni hormon), sodeluje pri razvoju živčnega sistema, spodbuja budnost, spomin in sposobnost učenja,... Skratka, ščitnica ima vlogo dirigenta, ki upravlja z neštetimo procesi v organizmu. Glavna ščitnična hormona sta T3 in T4. Številke, ki označujejo tip hormona predstavljajo število jodovih atomov v molekuli hormona.
Trijodtironin (T3) je aktiven hormon in je najvažnejši ščitnični hormon. T3 se v jetrih pretvarja iz hormona T4.
T3 vpliva tudi na kurjenje maščobe v telesu. Če imamo težave z žolčem (zamašitev žolčnika ali jeter), potem se zmanša produkcija tega hormona. Na zmanjšano produkcijo T3 vpliva preveč hormona estrogena. Slednji v prevelikih količinah povzroča raznorazne težave s ščitnico. Z namenom, da izboljšamo delovanje in tvorjenje hormona T3, moramo popraviti vnos joda (J), dober vir je morska haluga. Za konverzijo T3 iz T4 telo potrebuje selen, mikromineral, ki ga v zadostnih količinah dobimo z uživanjem brazilskih oreščkov. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na žolč.
Opomba: pri mnogih težavah s ščitnico, pomaga jemanje naravnega progesterona.

RH

Rastni hormon je v bistvu pomlajevalni hormon, torej je tudi uspešen pri kurjenju maščob. Visoko intenzivna intervalna vadba pospeši njegovo tvorjenje, poleg tega pomaga tudi uživanje beljakovin (zmerna količina), postenje, arginin (aminokislina) in predvsem dober spanec.
Inzulin in kortizol pa produkcijo RH zavreta. Inzulin se izloča, kadar jemo predvsem sladkor (O.H.), kortizol pa se sprošča ob stresu. Ta dva hormona torej preprečujeta kurjenje maščob.
Ne smemo pozabiti, da RH vpliva na še drug hormon, ki kuri maščobe, na:

IGF1

Inzulinu podoben rastni faktor se prične izločati takrat, ko trebušna slinavka zaustavi tvorjenje inzulina. Ob pomanjkanju sladkorja, ki hrani vse naše celice, jetra prično izločati IGF1, ki išče uskladiščen sladkor v obliki glikogena ali pa v obliki maščobe. Ta hormon torej kuri maščobo.
Za normalno produkcijo IGF1 je potreben RH ter kalij (K), ki ga dobimo v zeleni zelenjavi. Če hočemo, da se ta hormon tvori, moramo na daljši čas zaustaviti produkcijo inzulina in najboljša oblika je post oziroma prekinitveni post (o tem kasneje).

Glukagon

Ta se tvori v pankreasu takrat, kadar inzulin ni aktiven. Glukagon vpliva na jetra, da ta pričnejo presnavljati uskladiščen glikogen, ki se nahaja v jetrih ali mišicah ali pa v maščevju. Na tvorjenje glukagona vpliva uživanje beljakovin (zmerna količina) in intenzivna vadba.

Testosteron

Izločanje tega hormona pospešimo z intenzivno telesno aktivnostjo in z zadostno količino vitamina D3. Nanj negativno vpliva estrogen* in inzulin.
*Ne pozabimo, da se testosteron v maščevju, pod vplivom aromatoze, pretvori v estrogen.

Adrenalin

Ta hormon, ki ga izločajo nadledvične žleze (adrenalne žleze), pomaga jetrom pri pretvorbi glikogena v glukozo.

 

N.K., april 2019

>DOMOV<