Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > kaheksija

kaheksija

Kaheksija in rak

*Kaheksíja (grško kakhektía, kakhékten - slaboten) je sindrom, pri katerem presnovne spremembe, po vsej verjetnosti povzročene zaradi kroničnega delovanja vnetnih dejavnikov, vodijo do shiranosti oz. izgube telesne mase, ki se je ne more nadomestiti samo s prehrano. Izguba vključuje tako maščobe kot tudi pusto telesno maso (tj. skeletno mišičnino) in tako vključuje klinične znake, kot so zmanjšanje telesne teže, atrofija mišic, oslabelost ter izgubo apetita. (*iz slovenske wikipedie)

Do kaheksije pride zaradi:

  1. hitro rastoči rak

  2. rak se je razširil po vsem telesu

Bolnik, ki ima zadnji stadij raka, ponavadi hitro izgublja težo, postane telesno šibak, kar je rezultat kaheksije oz. v telesu se nabira mlečna kislina. Seveda pacient tudi izgubi apetit.

Kaheksijo lahko tudi poimenujemo mlečno-kislinski cikel. Ta krog ima 4 stadije:

1- rakaste celice proizvajajo mlečno kislino

2- mlečna kislina s krvjo potuje po telesu do jeter

3- jetra mlečno kislino pretvori nazaj v sladkor

4- večji del tega sladkorja bodo rakaste celice zopet uporabile

… in krog se ponovi.

Čeprav se to ne zdi zelo nevarno, pa kar ena polovica rakavih bolnikov umre prav zaradi kaheksije.

Pretvorba sladkorja v mlečno kislino in potem zopet pretvorba mlečne kisline v sladkor, vse to porablja veliko energije. Poleg tega mlečna kislina, ki se zanese v kri, omejuje distribucijo ključnih hranil v zdrave celice.

Večina rakavih bolnikov ne umre zaradi rakastih celic, temveč zaradi poškodb ne-rakastih celic, ki nastanejo zaradi pomanjkanja hranil (mlečna kislina v krvi). Zaradi tega je izrednega pomena, da zdravim celicam omogočimo dostop do hranil, da torej takoj odpravimo tisto blokado.

S kakšnimi sredstvi lahko zaustavimo kaheksijo/odpravimo blokado?

Vsak bolnik bi moral takoj pričeti jemati D-Ribose. Vsaka celica v mišičnem tkivu (tudi srce je mišica) tvori energijo iz molekule ATP (adenizin trifosfat). Zaradi staranja ali pa zaradi poškodbe ali stresa, ima naše telo vse manj zmožnosti tvorjenja zadostne količine ATP-ja. D-Ribose je naravna ogljiko-vodikova molekula, ki telesu pomaga tvoriti zadostni vir energije.

Magnezij je najpomembnejši mineral za eliminacijo mlečne kisline.

Kombinacija MSM in vitamina C uspešno nevtralizira kopičenje mlečne kisline. (Če bolnik uporablja Budwigovo dieto, potem C vitamina ne sme jemati uro ali dve pred in po jemanju skute/laneno olje!)

Za rakave bolnike, kjer je bolezen že v IV. Stadiju, obstajata dva glavna protokola, ki sta dovolj močna, da zaustavita kaheksijo. Oba sta tudi učinkovita v primeru, ko se rak hitro razrašča ali pa širi po telesu.

Eden je Cellect – Budwig protokol. Osnova je seveda Budwigova dieta, ki ji dodajamo prehransko dopolnilo Cellect. Ta vsebuje mešanico različnih vitaminov, kalcij, jod, magnezij, selen, cink, poleg tega pa še 74 mineralov v sledovih, kolostrum, hrustanec morskega psa itd. Cellect lahko kupite na tem naslovu: http://cellect.org/products.php

Drugi pa je cezijev klorid. Ta snov se dobesedno nabira v rakastih celicah, ima pa to želeno sposobnost, da rakastim celicam preprečuje produkcijo mlečne kisline. Pri tem protokolu moramo paziti, da pacient dodatno uživa hrano bogato s kalijem!


N.K. januar 2017


>DOMOV<