Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > prehlad, boleče koleno

Nekaj namigov za izboljšanje počutja


Nahajamo se v obdobju prehladov in prvih primerov gripe, zato je tu tudi čas, ko lahko storimo dosti tega, da prehladna obolenja preprečimo, predvsem z jemanjem C vitamina (vsaj 1 g z počasnim sproščanjem), vitamina D3 (4.000 – 6.000 IU) in cinka (50 mg). V primeru hujšega kašlja priporočam naslednje:

  • pred spanjem narežite čebulo ali dve in to dajte v dve manjši vrečki. Stopala dajte v vrečki tako, da je čebula samo pod podplati, nakar vrečki tesno zavežemo okoli gležnjev, potem pa si nataknemo nogavice in se odpravimo spat.

Ponavadi je ta postopek potrebno opraviti zgolj enkrat. Kako je to možno? Stopala so izredno občutljiva in imajo največ por na cm2 kože, zato snovi lažje vstopijo v organizem. Čebula ima veliko zdravju koristnih snovi, v tem primeru je najpomembnejše njeno protivnetno in antibakterijsko delovanje.

V primeru hujšega bronhitisa ali pljučnice pa priporočam inhalacijo v mlačni vodi raztopljene kuhinjske sode bikarbone. Tak inhalator stane okoli 80 EUR in ga je pametno imeti doma.

In ko smo že pri sodi bikarboni. Letos imam težave s kolenom („voda v kolenu“), na zdravniškem pregledu niso našli nič takega, kar bi lahko povzročalo te težave, je pa zdravnik podal mnenje, da gre verjetno za metabolični problem.

V takih primerih se priporoča na koleno dajati mrzle obkladke večkrat na dan in jemanje protivnetnih in protibolečinskih zdravil (ibubrufen) ter seveda mirovanje. V mojem primeru me koleno ponavadi začne boleti, kadar imam opravka s stopnicami. Verjetno pa je to davek, ki ga v tej ali oni obliki na stara leta plačujemo bivši vrhunski športniki.

Včeraj me je koleno zopet pričelo boleti, ko sem se odpravil na vsakdanji sprehod. Stanovanje imam na visokem 4. nadstropju (brez lifta) in do njega vodi 96 stopnic! Na sprehodu sem nekoliko šepal, seveda pa je potem na kocu sledil naskok na že prej omenjenih 96 stopnic, poleg tega sem bil še otovorjen s polno vrečo živil in pijače. Ulegel sem se na kavč in preklinjal tako življenje. In pričel sem razmišljati. Spomnil sem se na protirakasto terapijo avstralske naturopatinje Barbare O'Neill.ki zdravi raka s sodo bikarbono. Odločil sem se, da poskusim s podobno terapijo na mojem kolenu. Pričel sem brskati po internetu, toda nikjer nisem zasledil takega protokola, zato sem se odločil, da storim podobno kot Barbara v primeru raka.

V malo večjo posodo sem nalil vročo vodo (1 l) in vanjo vsul ½ jušne žlice sode bikarbone, s penilnikom sem raztopil sodo, v tako pripravljeno kopel sem potopil čisto krpo, tako da je vsrkala čim več sode bikarbone, jo potem nekoliko odcedil in si jo še vročo položil (ovil) okrog kolena, vse skupaj zavil z debelo brisačo, da krpa dalj časa ohrani temperaturo (kožne pore), ter da seveda ne zmočim postelje.

Po kakih 20 minutah se je obkladek že ohladil, nakar sem ugotovil, da me je koleno prenehalo boleti. Za vsak primer sem kasneje postopek ponovil. Zgodilo se je nekaj neverjetnega – danes sem zopet odšel na sprehod in ko sem se z njega vrnil, me koleno ni nič bolelo!


N.K., november 2023

 

>DOMOV<