Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >Newcastel dieta

Newcastel dieta – za zdravljenje sladkorne bolezni tip 2


Pri diabetesu 2 ima bolnik povišan sladkor v krvi, ki je posledica kombinacije dveh faktorjev: v trebušni slinavki se ne tvori dovolj inzulina in inzulin ne nadzoruje dovolj raven sladkorja predvsem na nivoju jeter. V njih je vskladiščena glukoza, ki se sprošča takrat, ko ne jemo. V primeru diabetesa 2 se iz jeter, kadar ne jemo, sprošča preveč sladkorja, kajti te niso več dovzetne na inzulin (inzulinska rezistenca).

Leta 2011 je na Univerzi v Newcastlu (Anglija) skupina raziskovalcev pod vodstvom profesorja Roya Taylora, opravila študijo na enajstih prostovoljcih – bolnikih diabetesa 2, katerih indeks telesne mase je bil 33kg/m2 (normalni indeks je pod 25kg/m2). Vsi udeleženci so 8 tednov morali striktno slediti nizkokalorični dieti. Že po enem tednu je sladkor, ki se ga meri na tešče, upadel z 9 na 6 mmol/l. Skozi celotno dobo preizkusa je njihov krvni sladkor ostal na normalni ravni.

Na koncu diete je njihova telesna teža s 101 kg padla na 88 kg, indeks telesne mase pa je padel na 29 kg/m2.

Na bolnikih so opravili tudi skeniranje trebušne votline in pokazalo se je, da je raven sladkorja v krvi upadel predvsem zaradi tega, ker so z dieto dosegli, da se je zamaščenost jeter in trebušne slinavke močno zmanjšala, kar je obema organoma pomagalo, da sta pričela zopet pravilno delovati.

Dieta

Pri tej dieti so uporabili napitek enega od mnogih formul, ki obstajajo na tržišču, ta pa vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, vitamine, minerale in minerale v sledovih. Tak napitek da pacientu 600 kalorij na dan.

Poleg napitka so udleženci 3x/dan prejeli zelenjavni obrok (zelenjava brez škroba), kar je skupni vnos kalorij zvišalo na 800.

Bolniki morajo tudi popiti 2-3 litre tekočine, ki ne sme vsebovati nikakršnih dodatnih kalorij.

Po objavi rezultatov te raziskave, so po vsem svetu bolniki pričeli uporabljati to dieto in zaradi tega obstaja na tisoče pričevanj, ki potrjujejo uspešnost te metode.

 

Zaključki raziskave

Pri tej raziskavi so sodelovali udeleženci, ki so diabates 2 imeli šele 4 leta. Kdor ima to bolezen nekaj let, mora za optimalno zdravje shujšati do 15 kg. Kdor pa boleha več kot 10 let, bo le stežka ozdravel, četudi bi shujšal dosti več.

Vsekakor je s hujašanjem moč obnoviti tvorjenje inzulina, saj so prejšnje raziskave pokazale, da zamaščenost zatre proizvodnjo inzulina.

Po končani dieti mora bolnik nadzorovati svoje težo, kar mu zagotavlja, da se bolezen ne bo povrnila.

Newcastel dieta ni za vsakogar, zato se moramo pred tem o tej dieti pogovoriti s svojim zdravnikom. Če se zdravnik s tem strinja, mora ves čas diete spremljati zdravstveno stanje pacienta.

 

Na internetu si lahko o tej dieti preberete dosti več (npr.: https://www.diabetes.co.uk/diet/newcastle-study-600-calorie-diet.html).

 

Zaključek

Ta raziskava je dokazala tisto, kar alternativna medicina že dolgo trdi, da lahko s pravilno prehrano in z zdravim življenskim slogom sladkorno bolezen odpravimo (oba tipa). Uradna medicina tega pač ni zmožna pozdraviti.

Kdor je sladkorni bolnik, se lahko s svojim zdravnikom o tej dieti pogovori. Po drugi strani pa sam priporočam zdravo ketogene dieto, ki naslavlja še druge zdravstvene probleme.

 

N.K. december 2019

>DOMOV<