Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > čiščenje in razkisevanje > kislost - pH
 
 
Test pH vrednosti v slini

Test pH vrednosti v slini nam omogoča na preprost izmeriti našo dovzetnost za rak, srčne bolezni, osteoporozo, artritis in druge degenerativne bolezni.

Kako izvedemo test? Najprej moramo počakati, da sta minili vsaj 2 uri od našega zadnjega zaužitega obroka. V usta "načrpamo" čim več sline, ki je nato pogoltnemo. Ta postopek še enkrat ponovimo, da smo lahko prepričani, da je naša slina popolnoma čista. Tretjič pa s slino namočimo pH tester.

slina

Odvisno od proizvajalca, se testni (lakmusov) papir različno obarva. Če testni papir pokaže pH vrednost manjšo od 7.0, počakajmo še dve uri in test ponovimo.

Kje lahko dobimo testni papir? Dobimo ga lahko v Sanolaboru, toda kot so mi pri njih zaupali, naj njihov tester ne bi dajal prave rezultate. Moje mnenje je, da se je treba držati zgoraj navedenih pravil, da dobimo pravi rezultat. Drugače pa lahko kupite tester drugih proizvajalcev na svetovnem spletu. Najboljši testerji naj bi bili tisti, ki merijo pH vrednosti samo v razponu med 4.5- 8.5. Tester pH vrednosti mora biti obvezen predmet v vsaki omarici z zdravili pri vas doma.

pH in rak

"Ko smo zdravi ima naša kri pH vrednost 7,4, tekočina v hrbtenjači 7,4 in v slini prav tako 7,4. Čeprav je pH vrednost sline odvisna od pH vrednosti posebnih celičnih sokov, lahko trdimo, da vrednost sline odraža naše fizično stanje, pomanjkanje kalcijevih ionov. Pri ljudeh, ki tega pomanjkanja nimajo, imajo pH vrednost v razponu med 7,5 in 7,1( malo alkalno-bazično stanje) . Razpon med 6,5 (malo kislo) in 4,5 (zelo kislo) kaže stanje, ki je rahlo kislo in ima manjše pomanjkanje, ter stanje, kjer je prisotnost kalcijevih ionov zelo šibka, torej kisla. Več kot polovica odraslih ima v sebi pH vrednost 6,5 in manj, ki je posledica staranja (pomanjkanje kalcija) in življenjskih navad. Otroci imajo 7,5! Rakavi bolniki pa imajo vrednosti 4,5, predvsem pri tistih, pri katerih je rak že v zadnjem stadiju. 

Skoraj vse degenerativne bolezni - vključno z rakom, srčnimi boleznimi, osteoporozo, artritisom, žolčnimi in ledvičnimi kamni in propadom zob; so v tesni povezavi s prekomerno kislostjo v našem telesu. Človeško telo ima določene mehanizme, ki skrbijo za to, da je pH vrednost v krvi stalna – 7,4. Princip delovanja je tak, da po potrebi bazične ali pa kisle minerale shranjuje na določena mesta v telesu, vključno s kostmi, mehkim tkivom, telesnimi tekočinami in slino. Kar pomeni, da pH vrednost le-teh zelo niha. Zato nam pH vrednost sline lahko točno pokaže splošno pH ravnotežje v našem telesu.

Rak v alkalnem okolju (bazičnem) ne more preživeti. Vse oblike artritisa so v neposredni povezavi z prekomerno kislostjo v našem telesu. Kislina v našem telesu razkraja kosti in zobe. V kakršnem koli zdravstvenem stanju ste trenutno, vam lahko pH tester pove, v katero smer se nagiba vaše zdravje.

Kaj pomeni "kislo" in "alkalno (bazično)"?

Voda (H2O) se ionizira v vodik (H+) in hidroxil (OH-) ione. Ko so ti ioni v enakovrednem razmerju, je pH vrednost nevtralna – 7,0. Če je več H+ ionov, potem je voda "kisla". Če pa je več OH- ionov, potem rečemo, da je voda "alkalna(bazična)". pH lestvica gre od 0 do 14, kot logaritem, kar pomeni, da je vsak korak 10x večji od prejšnjega. Skratka, pH od 4,5 je desetkrat bolj kisla od 5,5, 100x bolj kisla kot 6,5 in 1000x bolj kisla od 7,5.

Kisli in bazični minerali ter hranljive snovi

Minerale z negativnim el. nabojem privlači ion H+. Imenujemo jih kisle minerale: klor (Cl-), žveplo (S-), fosfor (P-), ti tvorijo kisline - vodikov klorid (HCl), žveplena kislina (H2SO4) in fosforna kislina (H3PO4). Minerale z pozitivnim nabojem pa privlačijo z negativno nabiti OH- ioni. Imenujemo jih alkalne (bazične) minerale. Ti minerali so izredno pomembni pri naši prehrani – kalcij (Ca+), kalij (K+), magnezij (Mg+) in natrij (Na+). Če bi hoteli ugotoviti, katera hrana je kisla oz. bazična, potem bi morali to hrano zažgati do konca, da bi ostal le še pepel, ga zmešati z vodo in tako bi lahko z pH testerjem ugotovili, kakšna hrana je v resnici.

Na kakšen način lahko vzpostavimo ravnotežje v našem telesu : kislost/alkalnost.

Če je vaša slina preveč kisla, potem moramo povečati alkalnost v našem telesu. To storimo na sledeč način:

1. Jesti moramo predvsem bazično (alkalno) hrano. Pravilo : 20% kisle in 80% alkalne hrane. Predvsem se moramo izogibati zelo kisle hrane!

Zelo kisla hrana: meso, ribe, sladke brezalkoholne pijače z mehurčki (coca-cola, pepsi, cockta...).

Blago kisla: zrnje, stročnice, oreščki

Blago alkalna: sadje, zelenjava, mlečni izdelki, borovničevje (maline, borovnice, ribez..)

Zelo alkalne: zelena listnata zelenjava, brokoli, špinača

2. Dodatki k prehrani - alkalni minerali: soli alkalnih mineralov cezija, rubidija in kalija so po preučevanju Dr. Brewer-ja zelo učinkoviti v boju proti raku. Pri njegovi dieti za zdravljenje raka uporablja 10% kalijevo raztopino . Kalijev bikarbonat se lahko pri peki uporablja namesto sode bikarbone. Lahko jemljete žličko kalijevega bikarbonata raztopljeno v vodi in to popijete pred spanjem.

3. Dodatek k hrani: sveže stisnjen sok iz sadja in zelenjave. Nekateri zdravniki pri zdravljenju raka svetujejo kozarec soka na vsako uro, ko smo budni. Nikoli ne bi mogli pojesti toliko hranil, kot jih lahko dobimo s pitjem teh sokov.

4. Meditacija, Stranski produkt presnove so kisline. Če vsakdanji stres minimiziramo, s tem zvišamo bazičnost našega telesa. Pri tem nam lahko veliko pomaga meditacija, saj je dokazano, da le-ta zmanjša nevarnost od raka za 55%!

>DOMOV<