Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >prebavila

 

Bolezni prebavil in njihovo zdravljenje

 

Prebavila

Resnici na ljubo – vsakdo pri tem pomisli le na odvajanje blata in na vse tiste obloge v črevesju, ki so se nabrale skozi čas. Toda moramo gledati na zadevo dosti bolj kompleksno, saj se prebavila pričnejo pri ustih in končajo pri danki, to pa je že dosti več, kot le črevesje. Sistem ima nekaj glavnih komponent.

 1. prebavaljanje zaužite hrane
 2. prehod potrebnih hranil v telo
 3. ostanki hrane se morajo izločiti iz telesa
 4. odtok stranskih produktov metabolizma v telesu
 5. izločanje strupenih snovi, ki pridejo v telo skozi dihanje in skozi kožo
 6. prebavila so prva črta našega imunskega sistema, saj morajo prepoznati in uničiti viruse in zdravju škodljive bakterije, ki jih dobimo preko hrane

Glavna naloga čiščenja, razstrupljanja in ponovne izgradnje je:

 1. odstranitev črevesnih oblog, ki so se nabrala v dolgih letih prehranjevanja (napačnega)
 2. odstranitev težkih kovin in strupenih ostankov zdravil
 3. ojačanje črevesne muskulature
 4. popraviti škodo, ki je nastala z vnetejem črevesja in nastankom črevesnih žepkov
 5. ostranitev polipov in drugih abnormalnih tvorb, ki so nastale v črevesju
 6. ponovna naselitev nam prijaznih bakterij (črevesna flora) in njihova razširitev od ust do danke

Katere so glavne bolezni prebavil? Zaprtje in pogosti znaki samozastrupitve, divertikuloza ,hemoroidi, crohnova bolezen, kolitis, ulcerativni kolitis,IBS, in druge bolezni.
Mnogi zdravniki so povezali okvare prebavil z nekaterimi boleznimi, ki na prvi pogled nimajo nobene zveze s prebavili: diabetes, debelost, psoriazo, žolčni in ledvični kamni, krčnimi žilami in visokim krvnim tlakom.


Paraziti.
V ZDA naj bi kar 80% populacije imelo črevesne zajedalce. Simptomi prisotnosti parazitov naj bi se demonstrirali z: nervozo, utrujenostjo, bolečine, ki se pojavljajo na različnih mestih; razjede in boleča prebava, akne, neprijeten zadah, diareja...


Kandida
Simptomi: kronična utrujenost, zaprtje ali driska, impotenca, hude spremembe razpoloženja, krči, zbadanje v danki, plini in napihnjenost, alergije, izguba spomina, kožne glivične bolezni (atletska stopala), prekomerna občutljivost na kemikalije, hitro opijanjenje (več o kandidi)...


.....Vse to rezultira z rakom na prebavilih (predvsem rak na črevesju), ki je na pohodu in postaja eden najpogostejših vzrokov smrti v zahodni civilizaciji. Zakaj? Rafinirana in procesirana hrana brez vlaknin, prekomerno uživanje živlaskih maščob, premalo telesne aktivnosti, stres, to so poglavitni faktorji v sodobni družbi.
Slaba prebava povzroča, da se v črevesju začne nabirati odpadni material, ki bi moral po naravni poti zapustiti telo. To zastarano blato (tudi nekaj desetletij!), ki je izredno toksično, se prične nalagati na stene črevesja in slej ko prej, se ti strupi pričnejo vračati v telo. Poprečen Zahodnjak naj bi imel od 5 -10 kg tega starega blata ( pri obdukciji E.Presleya in J.Wayna naj bi našli 20-30 kg!), ki na črevesju napravijo obloge, zaradi tega se premer črevesa poveča , prehodnost je manjša, stene se stanjšajo. Oteklo črevesje pritiska na druge organe v soseščini in jim zato otežuje funkcioniranje. Kljub tem znanim dejstvom, nas zdravniki le bežno povprašajo o naši prebavi. Pravilna prebava: vsak obrok – eno izločanje. Torej bi v poprečju človek moral 3x na dan opraviti veliko potrebo.

 

Limfa
Limfna tekočina vsebuje odpadne snovi iz tkiva (odmrla rdeča teleščka, strupene snovi, bakterije, odmrle celice..), te se morajo odstraniti iz telesa. Kar ne preide v urin, mora oditi skozi črevo. Toda, če črevo ne funkcionira normalno, potem se ti strupi ne morejo izločiti. Bolezen je pred nami!


Probiotiki
V prebavnem traktu imamo skoraj 2 kg 'dobrih in 'slabih' bakterij (črevesna flora), v suhem blatu jih je prisotno kar 1/3 teže blata (odmrle in tudi žive bakterije). Zato je zelo pomembno, da imamo več 'dobrih' bakterij, saj se na ta način hrana bolje absorbira v telo.

Zdaj, ko smo spoznali pomembnost zdrave prebave, moramo ukrepati:
- oživiti peristaltiko črevesja
- zaustaviti gnitje hrane v črevesju
- odstraniti stare črevesne obloge
- odstraniti strupe in težke kovine (tudi radioaktivne elemente – stroncij 90)
- odstraniti kemikalije in ostanke zdravil
- zaceliti poškodbe na celem traktu
- omogočiti dotok iz žolčnika in jeter
- vzpostaviti zdravo črevesno floro
- uničiti in odstraniti parazite
- odstraniti kandido
- sprostiti napetost
- pospešiti prebavo v celoti

Povsem evidentno je, da samo s čarobno tableto te naloge ne moremo uspešno opraviti.
Naj ponovim še enkrat: nobeno zdravljenje ne more biti uspešno, če ne pričnemo najprej s osnovnim zdravljenjem prebavil.
Uspešno zdravljenje prebavil v 4 točkah:

 1. uporaba probiotičnih sredstev
 2. uživanje vlaknin, ki pomagajo prebavljanju mesa, procesirane hrane in mlečnih izdelkov (najboljši vir vlaknin so organska lanena semena, ki jih zaužijemo zjutraj in zvečer s sokom – 1,5 žlice, izredno sredstvo proti rakastim celicam!)
 3. nekateri morajo uporabiti tudi sredstva za čiščenje in zdravljenje črevesja
 4. vsake tri mesece je treba opraviti klistiranje

Redna uporaba teh navodil vam bo omogočila optimalno zdravje in dolgo življenje.

Priporočljivi dodatki:

colon- Colon Cleanse - za čiščenje črevesja

probio - Probiotic 10, za zdravo črevesno floro

 

 

 

>DOMOV<