Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran >še nekaj o probiotikih in antibiotikih

 

Še nekaj o probiotikih in antibiotikih

 

V našem črevesju se nahaja kar 100 bilijonov bakterij, kar je 10X več, kot je število celic v telesu. V normalnih razmerah te bakterije tvorijo kar 80-90% našega imunskega sistema, če pa se ravnotežje v prebavnem traktu med človeku koristnimi in človeku nevarnimi bakterijami poruši, potem se naš imunski sistem poslabša, kar posledično lahko pripelje do nastanka kroničnih bolezni, kot je to rak.

Odkritje penicilina je izredno vplivalo na napredek medicine pri zdravljenju bakterijskih okužb. Toda na žalost so antibiotiki vse manj učinkoviti, namreč bakterije so „penicilin“ iznašle že pred milijoni, milijardami leti, saj imajo nekatere med njimi sposobnost izločanja posebnih snovi, s katerimi uničujejo druge mikroorganizme (antibiotik) - učinkovito orožje v boju za obstanek vrste. Iz tega lahko povlečemo povsem logični zaključek, da so bakterije hkrati razvile tudi lastno protiorožje za antibiotike in zaradi tega dejstva morajo znanstveniki razvijati vseskozi nove vrste antibiotikov, da se lahko medicina še nekako spopada z različnimi človeku nevarnimi bakterijami. Celotno situacijo pa poslabšuje dejstvo, da medicina antibiotike vse preveč uporablja pri vsakdanjem delu s pacienti, kar tem patogenim organizmom zvišuje možnost razvoja odpornosti na ta zdravila. Poleg tega pa antibiotiki uničujejo nam koristne bakterije v črevesju. Če pravimo, da se v medicini prepogosto uporabljajo antibiotiki, ne smemo pozabiti, da se ogromno antibiotikov uporablja v prireji mesa, največkrat povsem nepotrebno in brez prave učinkovitosti. Science World Report je prejšnje leto objavil rezultate raziskave, ki je prinesla šokantne ugotovitve.

Kravjek goveda, ki prejema antibiotike predvsem v preventivne namene, se uporablja v kmetijstvu kot gnojilo. V omenjeni raziskavi so vzeli vzorce iz petih različnih takih gnojil in tam našli 80 različnih genov odpornih na antibiotike! To pomeni, da se preko kravjega gnojila v rodovitno prst zanese tudi te gene, posledično pa jih lahko preko poljščin zanese tudi v našo hrano in v naš prebavni trakt. To predstavlja dodatno nevarnost za naše zdravje.

Kaj storiti? Jesti moramo čim več fermentirane hrane (probiotiki), saj je to daleč najboljši način, da skrbimo za našo črevesno mikrofloro.

Sorodne povezave: Probiotiki - temelj našega zdravja

 

>DOMOV<